Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ειδικός γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, Ηρακλής Μοσκώφ, τονίζει ότι την τρέχουσα χρονική στιγμή, η αύξηση που έχει καταγραφεί στις αφίξεις «δημιουργεί ένα καινούριο περιβάλλον, στο οποίο πρέπει να ανταποκριθούμε μέσα από τις απαιτούμενες διαδικασίες χρηματοδότησης για την περαιτέρω ενδυνάμωση του συστήματος υποδοχής των ασυνόδευτων ανήλικων».

Όπως καταγράφεται στη μηνιαία αναφορά της Ειδικής Γραμματείας, την τρέχουσα χρονική στιγμή, η πλειονότητα των ασυνόδευτων ανήλικων που εισέρχονται από τα χερσαία σύνορα του Έβρου είναι έφηβοι από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και την Συρία. «Έρχονται κατευθείαν στα γραφεία μας, ακραία ταλαιπωρημένα και ζητώντας να στεγαστούν», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Λίλη Κωνσταντίνου από την ΑΡΣΙΣ. «Υπήρχε ήδη αύξηση από τον Απρίλιο και πλέον υποστηρίζουμε τριπλάσιο αριθμό, με τις δομές φιλοξενίας να είναι υπερπλήρεις», προσθέτει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με κ. Μοσκώφ,τα τελευταία χρόνια», επισημαίνει, «έχει οικοδομηθεί ένα σύστημα εντοπισμού, υποδοχής και φροντίδας ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα, με διαδικασίες, συνεργασίες και γρήγορα αντανακλαστικά».

Προκειμένου, όπως εξηγεί, να μην μένει κανένα παιδί αόρατο και εκτός συστήματος προστασίας, δημιουργήθηκε ο Εθνικός Μηχανισμός Επείγουσας Ανταπόκρισης (ΕΜΕΑ), που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και υποστηρίζεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και τις οργανώσεις ΑΡΣΙΣ, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και ΜΕΤΑδραση.

Ο Εθνικός Μηχανισμός ενεργοποιείται με τον εντοπισμό ενός ανηλίκου που βρίσκεται εκτός πλαισίου οργανωμένης προστασίας και με τη συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ., την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης και την Υπηρεσία Ασύλου και φορείς παιδικής προστασίας, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι αποκτούν άμεσα πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, καταγραφής και στέγασης σε δομές επείγουσας φιλοξενίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης