Η Ελλάδα ανεβαίνει εννιά θέσεις στον «δείκτη δημοκρατίας» του Economist

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2023, 13:19
Η Ελλάδα ανεβαίνει εννιά θέσεις στον «δείκτη δημοκρατίας» του Economist

Δημοσιεύτηκε η νεότερη έκθεση του Economist Intelligence Unit για την ποιότητα της Δημοκρατίας ανά τον κόσμο, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα ανέβηκε εννιά θέσεις στην κλίμακα (25η θέση) του λεγόμενου «δείκτη δημοκρατίας» για το 2022.

Πιο συγκεκριμένα, η συνολική βαθμολογία της χώρας ανήλθε στο 7,97 το 2022, από το 7,56 το 2021. Έτσι, για το 2022 η Ελλάδα κατατάσσεται στην 25η θέση, από την 34η θέση το 2021.

Σύμφωνα με την έκθεση, η βελτίωση αυτή απεικονίζεται στις περισσότερες κατηγορίες του δείκτη.

Ενδεικτικά, στην κατηγορία της εκλογικής διαδικασίας και του πλουραλισμού, ο δείκτης βελτιώθηκε αισθητά, με τις Αρχές να προωθούν τη συμμετοχή στα κοινά και να διευκολύνουν το δικαίωμα ψήφου της Διασποράς.

Η «λειτουργία της κυβέρνησης» βελτιώνεται σημαντικά με τη λήξη του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας στο οποίο η χώρα υπαγόταν από το 2015.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Economist, εξαιρετική ήταν η διαχείριση της πανδημίας του Covid-19, κάτι που συνέβαλε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στα πολιτικά κόμματα και την κυβέρνηση, η οποία είχε καταρρεύσει στα χρόνια της κρίσης.

Ο τουρισμός, βασικός πυλώνας της οικονομίας, ανέκαμψε σημαντικά, παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να είχε πληγεί ανεπανόρθωτα αν υπήρχε κακός χειρισμός της πανδημίας.

Η κυβέρνηση χειρίστηκε τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία το 2022, αποτρέποντας ένα είδος κοινωνικής και πολιτικής πόλωσης που χαρακτήρισε τη δεκαετία του 2010.

Η Ελλάδα οργάνωσε μια αποτελεσματική εκστρατεία εμβολιασμού και κινήθηκε ταχύτερα από τις περισσότερες χώρες βάζοντας εγκαίρως τέλος στους περιορισμούς που σχετίζονται με την πανδημία, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της βαθμολογίας σε αρκετούς δείκτες το 2022.

Αξίζει να αναφερθεί πως η Ελλάδα υποβαθμίστηκε στον δείκτη το 2010, όταν «η ελληνική κρίση δημόσιου χρέους οδήγησε σε πολιτική και οικονομική κατάρρευση», σύμφωνα με την έκθεση του Economist.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2023, 13:19