Κοντοζαμάνης: Έως σήμερα έχουν προστεθεί στο σύστημα 300 κλίνες ΜΕΘ

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2020, 18:51
Κοντοζαμάνης: Έως σήμερα έχουν προστεθεί στο σύστημα 300 κλίνες ΜΕΘ

Οι κλίνες που προστίθενται στο σύστημα υγείας είναι καθαρά εντατικής θεραπείας και θα παραμείνουν στο σύστημα και μετά το πέρας της πανδημίας, δήλωσε ο υφυπουργός Υγεία, Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση.

Έως σήμερα έχουν προστεθεί στο σύστημα 300 κλίνες εντατικής θεραπείας, ανέφερε ακόμη.

Το σύστημα υγείας δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε κορεσμό, πιέζεται. Αν πιεστεί ακόμη περισσότερο, έχουμε διαθεσιμότητα, πρόσθεσε. Σε περίπτωση ακόμη μεγαλύτερης πίεσης, «θα κάνουμε ό,τι και στην πρώτη φάση: θα χρησιμοποιήσουμε χώρους των νοσοκομείων όπου θα δημιουργήσουμε μονάδες εντατικής θεραπείας. Επίσης θα διευρύνουμε τη συνεργασία μας με τον ιδιωτικό τομέα όσο και με τα στρατιωτικά νοσοκομεία».

Εξήγησε ότι ο τετραπλασιασμός των κρουσμάτων οδήγησε στην ανάγκη να νοσηλευτούν σε 10 μέρες 95 ασθενείς σε ΜΕΘ και να αυξηθεί περίπου κατά 63% ο αριθμός νοσηλείας σε απλές κλίνες κορωνοϊού. «Αυτό δείχνει και την προετοιμασία η οποία έχει προηγηθεί και το σχέδιο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα έχουμε καταφέρει, αλλά όπως όλα τα συστήματα υγείας, ακόμα και στα πιο πλούσια κράτη έχουν ένα οριακό σημείο. Οι δυνάμεις δεν είναι ανεξάντλητες», τόνισε ο υφυπουργός. Αναφέρθηκε σε άλλες χώρες που αναγκάζονται να στέλνουν ασθενείς για νοσηλεία σε γειτονικές χώρες, λέγοντας ότι «εμείς αυτό θέλουμε να το αποφύγουμε. Θα τα καταφέρουμε, έχουμε προετοιμαστεί», είπε χαρακτηριστικά.

 

 

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2020, 19:50