Μεγάλη φωτιά στην Κάρυστο Ευβοίας

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 23 Αυγούστου 2021, 07:40
Μεγάλη φωτιά στην Κάρυστο Ευβοίας

Πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα της Δευτέρας σε δασική έκταση στον Φηγιά Καρύστου Ευβοίας. Στο σημείο έσπευσαν και επιχειρούν 46 πυροσβέστες με 20 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος. Τα εναέρια μέσα αυξάνονται συνεχώς και πλέον πετούν συνολικά 9 ελικόπτερα από 6, ενώ λόγω των δυνατών ανέμων που πνέουν στην περιοχή στην επιχείρηση κατάσβεσης δεν συμμετέχει κανένα αεροπλάνο. Λίγο μετά τις 9 το πρωί στο σημείο βρέθηκε ένα αεροπλάνο προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η φόρα του ανέμου επιτρέπει ή όχι τη συμμετοχή του στην κατάσβεση. Πάντως, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά φαίνεται πως κινείται προς τη θάλασσα και αυτό είναι ενθαρρυντικό, καθώς μπορεί τις επόμενες ώρες να καταφέρουν να την οριοθετήσουν.

Αρχικά, η φωτιά πλησίασε σπίτια στο χωριό Κοκκίνη και μέσω του 112 εστάλη μήνυμα για εκκένωση του οικισμού νωρίς το πρωί της Δευτέρας. Εντολή εκκένωσης δόθηκε επίσης για τον Οικοδομικό Συνεταιρισμό Γιατρών και στη συνέχεια και για το Μαρμάρι.

Η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί προσωρινά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στην επαρχιακή οδό Λεπούρων-Καρύστου από τη διασταύρωση Στουπαίων έως τη διασταύρωση Μαρμαρίου. Σύμφωνα με ενημέρωση από την Πυροσβεστική, με το πρώτο φως της ημέρας θα επιχειρήσουν δύο ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη για την κατάσβεση της φωτιάς. Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων τα αεροπλάνα προς το παρόν δεν μπορούν να πετάξουν.

Σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται, σύμφωνα με το Υπουργείο Ναυτιλίας, ένα ναυαγοσωστικό του Λιμενικού, ένα ιδιωτικό σκάφος και δύο επιβατηγά πλοία στην περιοχή Μαρμάρι Ευβοίας για παροχή συνδρομής εάν απαιτηθεί, λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή.

Σημειώνεται ότι το έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στο σημείο.

 

 

 

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε πέντε περιφέρειες

Σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα Δευτέρα 23 Αυγούστου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)

- Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)

- Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)

- Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

- Περιφέρεια Κρήτης.

Η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της, «έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

»Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων κ.ά. Επίσης υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

»Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

»Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr».

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 23 Αυγούστου 2021, 09:38