"Μετακινούμενες βόμβες κορωνοϊού τα παιδιά και οι έφηβοι"

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021, 19:37
"Μετακινούμενες βόμβες κορωνοϊού τα παιδιά και οι έφηβοι"

 

Συνέντευξη: Χρήστος Μαζάνης

«Το αγγλικό στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό και θα επικρατήσει στην Ελλάδα. Όμως κυρίως οι έφηβοι και τα νεαρότερα άτομα μπορούν να κολλήσουν πολύ εύκολα. Περνάνε βέβαια πολύ ελαφρύτερα τη νόσο ή είναι ασυμπτωματικά, αλλά αποτελούν "μετακινούμενες βόμβες", δηλαδή μεταφέρουν τον ιό μέσα στην οικογένεια. Χρειάζεται, λοιπόν, πολλή προσοχή» λέει στο zougla.gr ο Αναστάσιος Σπαντιδέας, παθολόγος, κλινικός φαρμακολόγος και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Η δήλωση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει και τους Ιταλούς επιστήμονες οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες έχουν σημάνει συναγερμό σχετικά με τη μεταδοτικότητα του βρετανικού στελέχους στις μικρότερες ηλικίες. Οι ίδιοι, μάλιστα, όπως έγραψε το zougla.gr, τονίζουν πως τα παιδιά και οι έφηβοι μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι με αποτέλεσμα να κολλούν τους γονείς, τους παππούδες, ακόμα και συγγενείς. 

«Θα πρέπει να επεκτείνουμε τα τεστ και στην παιδική ηλικία, ενώ, όταν ανοίξουμε κάποια στιγμή τα σχολεία, θα πρέπει να βρούμε τρόπο να εντοπίζουμε γρήγορα τα κρούσματα και να προστατεύσουμε τα σπίτια των μαθητών και τους δασκάλους» προσθέτει o δρ Σπαντιδέας. 

«Ποτέ δεν εφαρμόστηκε στην πράξη αυστηρό lockdown»

«Ποτέ δεν εφαρμόστηκε αυστηρό lockdown στη χώρα, διότι τα μέτρα δεν τηρούνταν από τους πολίτες όπως θα έπρεπε, δεν υπήρχαν ιδιαίτεροι περιορισμοί, ενώ παράλληλα δεν υπήρχε και ο απαραίτητος έλεγχος. Γι’ αυτό και φτάσαμε σε έκρηξη κρουσμάτων. Τα επιπρόσθετα μέτρα που πάρθηκαν τώρα κινούνται μεν προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά, εάν δεν τα τηρήσουμε, δεν θα κάνουμε τίποτα, θα γυρίσουμε πάλι στα ίδια» τονίζει.

Παράλληλα επισημαίνει πως «εκτός από το πρόβλημα της μη τήρησης των μέτρων, η βρετανική μετάλλαξη αλλά και η χαλάρωση πολιτών οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί είναι δύο ακόμα ζητήματα που απασχολούν την επιστημονική κοινότητα».

«Λάθος να θεωρούν τον εαυτό τους άτρωτο αυτοί που εμβολιάζονται»

«Όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί, και όσο περισσότερος κόσμος ολοκληρώνει τον εμβολιαστικό κύκλο, τόσο θεωρεί τον εαυτό του άτρωτο και συμπεριφέρεται πλέον σαν να μην οφείλει να πάρει κανένα μέτρο. Έχει αποδειχθεί όμως ότι τα άτομα τα οποία εμβολιάζονται μπορούν να γίνουν φορείς του ιού και να τον μεταδώσουν» διευκρινίζει ο κ. Σπαντιδέας.

Παρακολουθήστε αναλυτικά όσα είπε ο κ. Αναστάσιος Σπαντιδέας:   

 

Διαβάστε επίσης: Η βρετανική μετάλλαξη αλλάζει τα μέτρα αντιμετώπισης

Σαρωτική η διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης σε παιδιά και εφήβους

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021, 19:40