Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης – Σωτήρης Σκουλούδης 

O 48χρονος Ιταλός Tommaso Debenedetti ή αλλιώς «Mr Fake news» , όπως τον γνωρίζει η παγκόσμια δημοσιογραφική κοινότητα είναι ο άνθρωπος ο οποίος κρύβεται πίσω από τον ψεύτικο λογαριασμό του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου.

Ο Debenedetti, σε επικοινωνία που είχε το zougla.gr μαζί του, αποκάλυψε τον λόγο που προχώρησε σε αυτή την ενέργεια αλλά και γιατί στοχοποίησε τον συγκεκριμένο υπουργό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το προηγούμενο 24ωρο σήμανε συναγερμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όταν έγινε γνωστό πως εμφανίστηκε λογαριασμός στο Twitter με το όνομα @KGavroglou, που φέρεται να ανήκε στον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου.

Μάλιστα, ο συγκεκριμένος λογαριασμός άρχισε να κερδίζει ακόλουθους. Μέσα σε λίγες ώρες είχε μαζέψει 79 άτομα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγο αργότερα, κι αφού φυσικά είχε ενημερωθεί ο υπουργός, το υπουργείο Παιδείας ενημέρωνε με δελτίο τύπου ότι ο λογαριασμός @KGavroglou είναι πλαστός. Μάλιστα στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «ο υπουργός δεν διαθέτει λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης».

Tommaso DebenedettiΤι ήταν λοιπόν αυτό που οδήγησε τον Debenedetti να δημιουργήσει fake λογαριασμό με το όνομα του υπουργού ;

Όπως αναφέρει ο ίδιος στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα, δεν διανοείται ένας τόσο σημαντικός υπουργός να μην δραστηριοποιείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Δημιούργησα τον λογαριασμό για να δείξω ότι ένας σημαντικός υπουργός όπως ο Γαβρόγλου δεν έχει λογαριασμό στο Twitter: κάποια άτομα, όπως για παράδειγμα ο υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας, ακολούθησαν τον λογαριασμό αυτό διότι πίστεψαν ότι είναι αληθινός», τονίζει και προσθέτει:


 «Δεν χρησιμοποίησα βεβαίως τον λογαριασμό, δεν έκανα κάποια ανάρτηση γιατί ο μόνος λόγος της ενέργειάς μου ήταν να δείξω ότι ένας υπουργός χωρίς λογαριασμό στο Twitter διατρέχει κίνδυνο να τον μιμηθούν, κλέβοντάς του την ταυτότητα και να πέσει θύμα ψεύτικων ειδήσεων.Εκτίμησα πάντως το γεγονός ότι ο κος Γαβρόγλου ανακάλυψε γρήγορα τη φάρσα: είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα»
.

Υπενθυμίζεται πως Ο «Mr. Fake News» έχει κατορθώσει, ήδη από το 2011, με τα «τιτιβίσματά» του στο Twitter, να εκθέσει ΜΜΕ μεγάλου κύρους, όπως οι New York Times, το Associated Press, ο Guardian, το France 24 και το USA Today, διαδίδοντας σημαίνοντα «fake news» παγκόσμιου ενδιαφέροντος και αναγγέλλοντας τον «θάνατο» μεγάλων προσωπικοτήτων! Τελευταίο του «θύμα» δε, ήταν μεγάλη μερίδα των ελληνικών ΜΜΕ και η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, στην οποία αποδόθηκε ο… «θάνατος» του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά!

Πρόσφατα μάλιστα έδωσε και αποκλειστική συνέντευξη στο zougla.gr η οποία έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης