Ο Μεσογειακός κυκλώνας έκανε την εμφάνισή του στην Αττική προκαλώντας έντονες βροχές και καταιγίδες καθώς και πολύ ισχυρούς ανέμους, ενώ προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στις μετακινήσεις. 

Για επτά ώρες, το ρεύμα προς Πάτρα της εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου ήταν κλειστό λόγω κατολισθήσεων από τα έντονα φαινόμενα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η «Ολυμπία Οδός» ήταν αδιάβατη στο 55ο χιλιόμετρο, στο ύψος της Κακιάς Σκάλας, αφού το ύψος του νερού έφτανε το μισό μέτρο και η Τροχαία απαγόρευε τη διέλευση των αυτοκινήτων που ήθελαν να κινηθούν προς Πάτρα από τα διόδια Ελευσίνας.

Πλέον ο δρόμος είναι ανοικτός και όσοι θέλουν να μετακινηθούν προς Πάτρα μπορούν να χρησιμοποιήσουν κανονικά την νέα εθνική οδό Αθηνών-Πατρών. Επίσης, περίπου στις 24:00 τα μεσάνυχτα η τροχαία άνοιξε και το ρεύμα της εθνικής οδού προς την Αθήνα. 

Η Πυροσβεστική δέχθηκε περισσότερες από 160 κλήσεις, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, στην περιοχή της Αττικής, για αντλήσεις υδάτων, κοπές δένδρων και αφαιρέσεις αντικειμένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα Κυριακή η θερμοκρασία θα παραμείνει αμετάβλητη και ο καιρός θα είναι άστατος. Αναμένονται νεφώσεις που κατά περιόδους θα είναι πυκνές. Βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα σημειώνονται αρχικά σε όλη σχεδόν τη χώρα, όμως από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν στα δυτικά και την Πελοπόννησο και προς το βράδυ στο Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη.

Τα φαινόμενα αρχικά θα είναι ισχυρά στη Βόρεια και Ανατολική Πελοπόννησο, στη Κεντρική και Ανατολική Στερεά, στη Θεσσαλία και στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο, από το απόγευμα όμως τα ισχυρά φαινόμενα θα πλήξουν κυρίως την Ανατολική Στερεά, τη Θεσσαλία, το Βόρειο Αιγαίο και την Κεντρική Μακεδονία.

Παρακολουθήστε την πορεία του φαινομένου από δύο μοντέλα:

To Ευρωπαϊκό μοντέλο:

Το Αμερικανικό μοντέλο:

ΝOWCAST: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων τις επόμενες ώρες

Σύμφωνα με το forecastweather.gr, τα φαινόμενα στην δυτική και βόρεια Αττική θα είναι τοπικά ισχυρά με συνεχείς υποτροπές. Το μεσημέρι θα έχουμε εισχώρηση των φαινομένων και ενδότερα στο λεκανοπέδιο. Πολύ ισχυρές ριπές ανέμων από το πρωί στον νομό και ιδιαίτερα το μεσημέρι. Δείξτε προσοχή οι άνεμοι θα πνέουν τοπικά 8-9 Μποφόρ.

Όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθούν τοπικές βροχές όπου τις μεσημεριανές ώρες θα ενταθούν. Άνεμοι 5-6 Μποφορ.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στην ανατολική Στερεά, στις Σποράδες, στη Σκύρο και στη βόρεια Εύβοια καθώς τα φαινόμενα θα έχουν έντονο χαρακτήρα.

Κύριο χαρακτηριστικό στο Β. Ανατολικό Αιγαίο θα είναι οι ενισχυμένοι άνεμοι όπου θα πνέουν εντάσεως 9-10 και τοπικά 11 Μποφόρ.

Χάρτες για Κυριακή υετού και ριπές ανέμου

Όπως αναφέρει το forecastweather, κολλημένο είναι το χαμηλό για 24 ώρες ανοιχτά της Αττικής προς την νότια Εύβοια, όπου έχει σαν αποτέλεσμα την επιδείνωση των καιρικών φαινομένων στις παρακάτω περιοχές. 

Στερεά Ελλάδα:
Βοιωτία Φθιώτιδα, Εύβοια και Σκύρος.
Θεσσαλία:
Ν. Μαγνησίας, Σποράδες, Ν Λαρίσης
Χαλκιδική
Β. Ανατολικό Αιγαίο:
Λήμνος, Σαμοθράκη, Μυτιλήνη, Χιος, Θάσος.

Βροχές και τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν και στα Δωδεκάνησα με συνοδεία από ηλεκτρική δραστηριότητα.

ΧΑΡΤΕΣ ΒΡΟΧΗΣ ΥΕΤΟΥ

ΧΑΡΤΕΣ ΑΝΕΜΟΥ













Με πληροφορίες από forecastweather.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης