Παραδόθηκε και τυπικά την Τετάρτη στη Δημοτική Αρχή της Αίγινας το έργο του υποθαλάσσιου αγωγού ύδρευσης μήκους 14,4 χιλιομέτρων που συνδέει το νησί, μέσω της Σαλαμίνας, με τον κεντρικό αγωγό της ΕΥΔΑΠ, εξασφαλίζοντας ημερησίως 21.500 κ.μ. νερού στο νησί της Αίγινας.

Το έργο το οποίο κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση ύψους 23 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Αττική 2104-2020), παρέλαβε από τον περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη ο δήμαρχος Γ. Ζορμπάς, παρουσία της αντιπεριφερειάρχη Νήσων Β. Θεοδωρακοπούλου – Μπόγρη, πρώην δημάρχων και αντιδημάρχων, στη διάρκεια λιτής τελετής στο παλαιό δημαρχείο Αίγινας. Της πράξης παράδοσης παραλαβής πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Λεόντι Κυψέλης, όπου βρίσκεται η δεξαμενή που πραγματοποιείται η παροχετευτικότητα του νερού και η διανομή στο δίκτυο του νησιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Πατούλης, χαρακτήρισε «ιστορική τη σημερινή ημέρα για την Αίγινα καθώς λύνεται οριστικά το σημαντικό πρόβλημα της υδροδότησης» και πρότεινε – όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν – τη διοργάνωση μιας μεγάλης «Γιορτής του Νερού» με τη συμμετοχή όλων όσων συνέβαλαν στο σχεδιασμό και την υλοποίηση αυτού του μοναδικού για τα ελληνικά δεδομένα έργου. «Σε τόσο σημαντικές παρεμβάσεις που αλλάζουν τη ζωή των πολιτών προς το καλύτερο, δεν χωράνε μικροψυχίες και μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Το εμβληματικό αυτό έργο, πρόσθεσε, μετά από πολλές δυσκολίες έφτασε στην ολοκλήρωση του και πλέον οι κάτοικοι μπορούν να υδροδοτούνται με καθαρό και άριστης ποιότητας νερό. Πρόκειται για σημαντικό και πρότυπο σε κατασκευαστικό επίπεδο, έργο καθώς απαιτούνταν εργασίες ευρύτατες λόγω της μεγάλης χιλιομετρικής απόστασης, 14, 5 χλμ. μέσα στη θάλασσα, που «διένυσε» το νερό και μέσω των κεντρικών συλλεκτήρων της ΕΥΔΑΠ. Ο κ Πατούλης επισήμανε τη μεγάλη χρονική διάρκεια από τη σύλληψη μέχρι την πραγμάτωση της ιδέας σημειώνοντας ότι με την παραλαβή του έργου επί της διοικησεως του ιδίου “κληθήκαμε να επιλύσουμε ανοιχτά ζητήματα, ώστε να «ξεπαγώσουμε» το έργο που είχε σταματήσει 8-9 μήνες, εξαιτίας θεμάτων που είχαν προκύψει με αφορμή παραβατικές ενέργειες αγνώστων, που είχαν ως συνέπεια μεταξύ άλλων και την πρόκληση βλαβών στον αγωγό. Δουλέψαμε εντατικά και στοχευμένα προκειμένου να το επαναφέρουμε στη φάση επανέναρξης και να επιτευχθεί η ολοκλήρωση του και μάλιστα με χρηματοδότηση μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων”.

Ο δήμαρχος Γ. Ζορμπάς εξέφρασε την ικανοποίηση του για το σημαντικό έργο που παρέλαβε, επισημαίνοντας ότι “για εμάς εδώ είναι ένα ιστορικό γεγονός, μία πραγματικά ιστορική στιγμή καθώς πλέον το νησί θα έχει αυτονομία, επάρκεια και αυτοτέλεια σε ότι αφορά την υδροδότηση του. Παράλληλα ο Δήμος μπαίνει σε μία νέα τροχιά ανάπτυξης και ευημερίας υπέρ των πολιτών”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αντιπεριφερειάρχης Β. Θεοδωρακοπούλου – Μπόγρη μίλησε με ενθουσιασμό για το τελικό αποτέλεσμα αυτού του σημαντικού αναπτυξιακού έργου”, λέγοντας πως “η ιστορική Αίγινα, η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, λύνει καθοριστικά και με τη συνδρομή πολλών ανθρώπων διαχρονικά το πρόβλημα της επάρκειας σε νερό”.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας, Δ. Κωνσταντινίδης το χαρακτήρισε πρωτότυπο σε ελληνικό και παγκόσμιο επίπεδο έργο. Ευχαρίστησε τον σημερινό δήμαρχο, τους προηγούμενους, κυρίους Μούρτζη και Σακκιώτη, που έκαναν μεγάλο αγώνα να μελετηθεί και να χρηματοδοτηθεί το έργο, αλλά και την Περιφέρεια που το χρηματοδότησε, εντάσσοντας το στα Ευρωπαϊκά προγράμματα με αποτέλεσμα να μην επιβαρύνει τον ελληνικό προϋπολογισμό. Αναγνώρισε τη συνδρομή του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας το οποίο εκπροσωπούσε στην εκδήλωση ο υπολιμενάρχης Πειραιά Γ. Μυτιληναίος, λέγοντας πως “χωρίς τη στενή συνεργασία μας με το Λιμενικό Σώμα και το Υπουργείο θα είχαμε τρομερές δυσκολίες να ολοκληρώσουμε το έργο”.

Σύμφωνα με τη σημερινή Περιφερειακή Αρχή το έργο είχε παραληφθεί πριν από δύο χρόνια “σταματημένο και με πολλά προβλήματα στο σχεδιασμό του, καθώς, πέρα από τις δολιοφθορές που είχαν γίνει, δεν είχαν διευθετηθεί σημαντικά ζητήματα που σχετίζονταν με τη γραφειοκρατική διαδικασία ανάπτυξης – χωρομέτρησης των εγκαταστάσεων στη Σαλαμίνα και στην Αίγινα”, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας.

Ωστόσο νωρίτερα σε ανακοίνωση της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής, επί Ρένας Δούρου, σημειώνεται ότι “η Διοίκηση της Δύναμης Ζωής παρέδωσε στη σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας το έργο στην τελική του ευθεία, έχοντας δηλαδή επιλύσει σοβαρότατες γραφειοκρατικές διαδικασίες και πάρει τις απαραίτητες εγκρίσεις, σε συνεργασία με όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας, τους οποίους ευχαριστούμε”.

Επίσης παρατηρεί ότι το έργο παραδίδεται “με σημαντική κι αδικαιολόγητη καθυστέρηση σχεδόν δύο ετών, λόγω και της πρόσφατης δολιοφθοράς, από πλημμελή φύλαξη. Ολοκληρώνεται έτσι, μετά από παρατάσεις επί παρατάσεων της σημερινής Διοίκησης, ένα ιστορικό και πρωτοποριακό, έργο για το νησί της Αίγινας, το οποίο πολλοί εξήγγειλαν, αλλά λίγοι το εννοούσαν και το οποίο η Διοίκηση της Δύναμης Ζωής ήταν εκείνη που τόλμησε. Γιατί ήθελε πραγματικά τόλμη, για ένα έργο με τεχνικές ιδιαιτερότητες και τεράστιες γραφειοκρατικές διαδικασίες, το οποίο λύνει οριστικά το πρόβλημα της υδροδότησης του ιστορικού νησιού της Αίγινας, που τους θερινούς μήνες φτάνει τις 80.000 κατοίκους. Βάζοντας τέλος στο αναχρονιστικό και επιζήμιο καθεστώς των νερουλάδων, που στοίχιζε στο Δημόσιο 4 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Οι πολίτες και οι επισκέπτες της Αίγινας θα έχουν πλέον πρόσβαση στο αυτονόητο: το νερό της ΕΥΔΑΠ.”

Τέλος τα παραπάνω επανέλαβε αργότερα με την έναρξη της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Νήσων, Παναγιώτης Χατζηπέρος. Υπενθύμισε ότι η καθυστέρηση λόγω δολιοφθοράς σημειώθηκε επί σημερινής διοικήσεως (στις 29/1/20) με την παρατήρηση ότι δεν είχε κληθεί – όπως και η Ρ. Δούρου, ο Γ. Σγουρός και ο προηγούμενος ομόλογος του Δ. Κατσικάρης – στην εκδήλωσης της παράδοσης αυτού του εμβληματικού έργου που “ξεκίνησε με προσωπικό κόστος λόγω της αντιπαλότητας των ντόπιων συμφερόντων”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης