Βίντεο/Φωτογραφίες: Χάρης Γκίκας
Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης

Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί, από το πρωί της Τρίτης, στο κέντρο της Αθήνας για να συμμετάσχει σε μια σειρά κινητοποιήσεων στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Η πρώτη μεγάλη πορεία της ημέρας ξεκίνησε λίγο μετά τις 13:00.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έχουν περάσει 14 χρόνια από την ημέρα που ο 15χρονος -τότε- Αλέξης πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από τον ειδικό φρουρό της Ελληνικής Αστυνομίας, Επαμεινώνδα Κορκονέα, στα Εξάρχεια. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται πορείες και συγκεντρώσεις για τη δολοφονία του Αλέξη, η οποία συγκλόνισε το πανελλήνιο στις 6 Δεκεμβρίου 2008.

Στις 13:20, ξέσπασε περιορισμένης έντασης επεισόδιο μεταξύ διαδηλωτών, που βρίσκονταν στα Προπύλαια, αναμένοντας την έναρξη της πορείας. Αφορμή ήταν ο καβγάς μεταξύ φοιτητικών οργανώσεων σχετικά με το ποιος θα ηγηθεί. Το επεισόδιο κράτησε 2-3 λεπτά και αμέσως μετά ξεκίνησε η πορεία με κατεύθυνση προς το Σύνταγμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περί τις 13:47, οι διαδηλωτές έφτασαν στη Βουλή των Ελλήνων. Λίγο μετά τις 14:20, η πορεία των φοιτητών-μαθητών ολοκληρώθηκε, χωρίς να σημειωθούν εντάσεις και επεισόδια. Με τη λήξη της, η Τροχαία έδωσε και πάλι στην κυκλοφορία την οδό Πανεπιστήμιου.

Δείτε στιγμιότυπα από την πορεία:

 

 

Το περιστατικό της δολοφονίας

Το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008, ο Αλέξης Γρηγορόπουλος βρισκόταν στα Εξάρχεια μαζί με τον φίλο του Νίκο Ρωμανό. Λίγο πριν τις 21:00, ένα περιπολικό της αστυνομίας που περνούσε από την περιοχή δέχτηκε αποδοκιμασίες (κατά άλλους και αντικείμενα) από ομάδα νεαρών.

Στη συνέχεια απομακρύνθηκε, αλλά οι δύο αστυνομικοί επέστρεψαν πεζοί, και ένας εξ αυτών, ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας, στόχευσε ευθεία προς το πλήθος πυροβολώντας δυο φορές, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος.

Το περιστατικό συνέβη στη διασταύρωση των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλλα. Ο θάνατος ήταν ακαριαίος, καθώς σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση η σφαίρα διαπέρασε την καρδιά και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο. Στη συνέχεια οι αστυνομικοί αποχώρησαν περπατώντας μέχρι το περιπολικό και έφυγαν από την περιοχή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης