Βίντεο – Φωτογραφίες: Χάρης Γκίκας – Γιώργος Δαγαλάκης
Επιμέλεια: Στέλιος Βογιατζάκης, Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, Χρήστος Μαζάνης

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει λάβει η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης στην Πεντέλη. Παρόλο που οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις πάλεψαν όλη τη νύχτα, δεν κατάφεραν να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα. Οι κάτοικοι πολλών περιοχών έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους ακολουθώντας τις οδηγίες των Αρχών, ενώ άλλοι προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους. Η τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική αναφέρει πως έγιναν 600 απομακρύνσεις κατοίκων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι φλόγες μπήκαν στο Ντράφι, στην Ανθούσα, στη Διώνη, στο Δασαμάρι, στην Παλαιά Πεντέλη, στον Γέρακα, στην Παλλήνη και έφτασαν μέχρι τη λεωφόρο Μαραθώνος. Λόγω της κατάστασης έχουν κλείσει και τμήματα της Αττικής Οδού. Λίγο πριν από τις 6 το πρωί άρχισαν να χτυπούν οι καμπάνες στην Παλλήνη, καθώς η φωτιά πλησίασε στον αστικό ιστό. Μέχρι στιγμής έχουν καεί αρκετά σπίτια στις παραπάνω περιοχές, αλλά κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό αλλά ούτε και το μέγεθος των ζημιών. Την ίδια ώρα, υπάρχουν πληροφορίες για εγκλωβισμένους στον Λόφο Παλλήνης και συγκεκριμένα σε σπίτι στην οδό Σαλαμίνος. Όπως έγινε γνωστό, τρεις πυροσβέστες με αναπνευστικά προβλήματα και τραυματισμούς διακομίστηκαν στο 251 ΓΝΑ, καθώς και πέντε πολίτες.

Σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης – Δυσκολία στις ρίψεις νερού 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 6 το πρωί σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Έχουν ξεκινήσει να επιχειρούν 3 Canadair 415, 3 ελικόπτερα Erickson, ένα Bell214 και ένα BK117 (για τον συντονισμό). Λόγω όμως της πυκνότητας του καπνού οι ρίψεις νερού δεν ακόμα εφικτές και θα ξεκινήσουν να γίνονται περιμετρικά.

Τα μηνύματα του 112 για απομάκρυνση των κατοίκων από περιοχές

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί 8 μηνύματα από το 112. Συγκεκριμένα, στις 18:20 την Τρίτη για ενημέρωση των κατοίκων στις περιοχές Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Ντράφι, Νταού Πεντέλης, Διώνη και Καλλιτεχνούπολη για το γεγονός ότι υπάρχει σε εξέλιξη πυρκαγιά στην περιοχή. Στη συνέχεια για προληπτικούς λόγους στις 18:45 για εκκένωση του οικισμού Ντράφι, στις 19:50 για εκκένωση της Ανθούσας και στις 20.10 για εκκένωση των περιοχών Διώνη και Δασαμάρι. 

Στο μεταξύ, στις δύο τα ξημερώματα Τετάρτης στάλθηκε νέο μήνυμα από το 112 ζητώντας από τους πολίτες που διαμένουν στην Πεντέλη να εκκενώσουν την περιοχή με κατεύθυνση προς τα Βριλήσσια.

 

Λίγο πριν τις 3.00 τα ξημερώματα εστάλη νέο μήνυμα για εκκένωση των ανατολικών περιοχών του Γέρακα  προς Αγία Παρασκευή.

 

Στις 4.45 εστάλη ακόμα ένα μήνυμα από το 112 για να εκκενωθεί ο οικισμός Πανόραμα Παλλήνης και Βούλα Πικερμίου. Οι πολίτες κλήθηκαν να μετακινηθούν προς Πικέρμι.

 

Στις 5.20 νέο μήνυμα ανέφερε πως πρέπει να γίνει εκκένωση των περιοχών Παλλήνης και Νέας Παλλήνης με κατεύθυνση προς Πικέρμι και Ραφήνα. 

Υπάρχουν επίσης περιορισμένες διακοπές ρεύματος στην ευρύτερη περιοχή.

 

Υπενθυμίζεται πως λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Τρίτης διατάχθηκε και η εκκένωση του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, από το οποίο αποχώρησαν 36 παιδιά που νοσηλεύονταν και 16 γιατροί και νοσηλευτές. Τα παιδιά μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία.

 

Συνεχείς συσκέψεις πραγματοποιούνται στο κέντρο διαχείρισης κρίσεων, υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, με συμμετοχή των υπουργών Επικρατείας Άκη Σκέρτσου και Γιώργου Γεραπετρίτη, του υπουργού και υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου και Λευτέρη Οικονόμου, του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελου Τουρνά, του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλου και του προέδρου του ΕΚΑΒ Νίκου Παπαευσταθίου.

 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν μέτωπα τα οποία εξελίσσονται παράλληλα. 

Ωστόσο, αισιοδοξία επικράτησε κοντά στα μεσάνυχτα στην περιοχή της Παλλήνης, με την κατάσβεση του βόρειου μετώπου της πυρκαγιάς -πίσω από το γήπεδο της Ανθούσας- και τον μερικό έλεγχο μετώπου στη ρεματιά, το οποίο όμως αναζωπυρώνεται συνεχώς από τον στροβιλισμό του ανέμου, όπως ενημέρωσε ο δήμαρχος Αθανάσιος Ζούτσος.  

 

Αναφορικά με την φιλοξενία κατοίκων από την Ανθούσα, η οποία εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους νωρίς το απόγευμα της Τρίτης, ο κ. Ζούτσος ανέφερε ότι κάποιοι από τους φιλοξενούμενους έμειναν στο δημαρχείο και το ΚΑΠΗ Γέρακα και κάποιοι επέστρεψαν στα σπίτια τους.

Πολλοί δε, πρόσθεσε ο κ. Ζούτσος, παραμένουν στα αυτοκίνητά τους, τα οποία έχουν συγκεντρωθεί σε ανοιχτούς χώρους στάθμευσης της πόλης, όπως στο γήπεδο και στα μεγάλα πολυκαταστήματα.  

Προσωρινός σύμμαχος στο εξαιρετικά δύσκολο έργο της Πυροσβεστικής είναι ο άνεμος, καθώς σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων, η ένταση του θα δυναμώσει. Με τους ανέμους να πνέουν στα 6 -7 και με ριπές στα 8 μποφόρ οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν είναι εύκολο περιορίσουν την έκταση της φωτιάς.

Ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή 

Το βάρος κατά τη διάρκεια της νύχτας έπεσε στις επίγειες δυνάμεις, οι οποίες είναι ισχυρότατες. Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 485 πυροσβέστες με 120 οχήματα και 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Δίπλα τους επιχειρούν και 28 Ρουμάνοι πυροσβέστες. Στην κατάσβεση συμμετέχουν και δυνάμεις της Περιφέρειας Αττικής με 32 υδροφόρες, 6 χωματουργικά μηχανήματα, 5 λεωφορεία και πολλούς εθελοντές.

Στη μάχη και οι Ένοπλες Δυνάμεις

Στο έργο της κατάσβεσης επιχειρούν και οι Ένοπλες Δυνάμεις. Σύμφωνα με ενημέρωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας (ΓΕΕΘΑ), συνδράμουν: δύο ομάδες «Δευκαλίωνα» από την 2η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών και το 575 Τάγμα Πεζοναυτών με δύο τροχοφόρους φορτωτές. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, είναι σε δίωρη ετοιμότητα επέμβασης 150 άτομα, όπως επίσης, και αριθμός λεωφορείων για συνδρομή, εφόσον απαιτηθεί, για την εκκένωση κατοίκων.

Επί ποδός περισσότεροι από 200 αστυνομικοί 

Περισσότεροι από 200 αστυνομικοί έχουν διατεθεί και συνδράμουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, στην πυρκαγιά της Πεντέλης, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ. Παράλληλα, 29 περιπολίες ασφαλείας με 82 αστυνομικούς παρέχουν κάθε αναγκαία συνδρομή και προστατεύουν τις περιουσίες των πολιτών στις περιοχές που πραγματοποιήθηκε προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων.

Οι αστυνομικές δυνάμεις, προχώρησαν σε 16 απεγκλωβισμούς ανθρώπων από την Ανθούσα και το Ντράφι, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.

Οι απεγκλωβισμοί πραγματοποιήθηκαν σε στιγμές που η φωτιά στην Πεντέλη είχε λάβει πολύ επικίνδυνες διαστάσεις, τότε που οι Αρχές αναγκάστηκαν μέσω του 112 να δώσουν εντολή για εκκένωση σε Ντράφι, Ανθούσα, Διώνη και Δασαμάρι.

Πιο συγκεκριμένα, στο Ντράφι, στη συμβολή των οδών Παπαδιαμάντη και Καβάφη, οι αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης προχώρησαν σε τουλάχιστον 15 απεγκλωβισμούς ηλικιωμένων ενώ τα οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. περνούσαν μέσα από τις φλόγες. Ακόμη, στην Ανθούσα, στην οδό Θήρας, ένας ιερέας είχε εγκλωβιστεί μαζί με 15 σκυλιά, όμως η επέμβαση των αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και μιας φιλοζωικής, ήταν καθοριστική για τη σωτηρία του ιερέα, αλλά και των σκυλιών. 

 

Η τελευταία ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, επιπυραγό Ιωάννη Αρτοποιό το βράδυ της Τρίτης:

 

Όπως ενημέρωνε η Πυροσβεστική «δεν έχουν υπάρξει κλήσεις για εγκλωβισμένους πολίτες. Οι εθελοντές του ΠΣ, αλλά και οι εθελοντικές ομάδες της Πολιτικής Προστασίας διαθέτουν μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων, ομοίως και η Περιφέρεια Αττικής. Ακόμη, έχει κινητοποιηθεί πολύ μεγάλη δύναμη πυροσβεστικών δυνάμεων από τις περιφέρειες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας προκειμένου να μεταβούν στην πυρκαγιά της Πεντέλης. Παράλληλα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Αττικής έχει τεθεί σε καθεστώς γενικής επιφυλακής. Κινητοποιήθηκε επίσης πολύ μεγάλη δύναμη της ΕΛΑΣ για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών από οικισμούς, ενώ έχουν αναπτυχθεί σημαντικές δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας κυρίως για την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής, των οικισμών για τους οποίους έχουν εκδοθεί τα μηνύματα του 112».

Διακοπές κυκλοφορίας σε πολλούς δρόμους

Με νέα ανακοίνωση της η ΕΛΑΣ ενημερώνει ότι έχει προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε επιπλέον δρόμους στην περιοχή της Πεντέλης και στο Ντράφι λόγω της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει.

Ειδικότερα έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε:

-Περιφερειακή Οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης, από το ύψος του 414 ΣΝΕΝ έως τη θέση ‘Αγιος Πέτρος

-Στην οδό Καλλισίων και Παπαδιαμάντη προς Ντράφι

-Στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας και Φίλωνος προς Ντράφι

-Στην οδό Αναπαύσεως και Κλεισθένους προς Πεντέλη

-Στη Λεωφόρο Ανθούσας από το ύψος της λεωφόρου Μαραθώνος προς Πεντέλης

-Στην οδό Καλλισίων και Γράμμου προς Ντράφι

-Στη Λεωφόρο Δωριέων και Πελασγών

-Στη Λεωφόρο Ανθούσας και Ντράφι

-Στη Λεωφόρο Ανθούσας και Καλαβρύτων

-Στην οδό Καλλισίων και Φειδίου προς Ντράφι

-Στην οδό Καλλισίων κσι Ικάρου προς Ντράφι

Στον αντίποδα αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Αναπαύσεως και Κλεισθένους προς Πεντέλη.

Λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα Τετάρτης έκλεισε και η Αττική Οδός. Όπως ενημέρωσε η εταιρεία: «Κλειστή η Αττική Οδός από κόμβο Κηφισίας έως κόμβο Ανθούσας στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο και από τον κόμβο 20 Μαρκόπουλου – Κορωπίου έως κόμβο Ανθούσας στο ρεύμα προς Ελευσίνα».

Σε ετοιμότητα νοσοκομεία της Αθήνας 

Επίσης από το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ, έχουν τεθεί σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία «Θριάσιο» και «Γεώργιος Γεννηματάς» για τυχόν εγκαυματίες, ενώ πέντε ασθενοφόρα βρίσκονται ήδη στην περιοχή της πυρκαγιάς. 

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες: 

 

 

 

 

 

 

Φωτογραφίες και από Eurokinissi 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης