Νέα πρόκληση εκ μέρους της Τουρκίας σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Χάλκης, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση των ελληνικών Αρχών για τη διάσωση προσφύγων και μεταναστών.

Στην περιοχή 21 ναυτικά μίλια δυτικά της Χάλκης, όπως μεταδίδει το σάιτ του Μιχάλη Ιγνατίου hellasjournal.com, τουρκική ακταιωρός παρενόχλησε συστηματικά τις ελληνικές προσπάθειες ρίχνοντας φωτεινές δεσμίδες λέιζερ στα ελληνικά πληρώματα που επιχειρούν στην περιοχή. Στη συνέχεια η τουρκική ακταιωρός προσπάθησε να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού την ώρα που έκανε έρευνα και διάσωση στην περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα Ε/Π SAR που κάνουν περισυλλογή των ναυαγών παρενοχλήθηκαν από τουρκικές SG με LASER κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, θυμίζοντας σε παλαιότερους την υπόθεση των Ιμίων. Η Αθήνα αναμένεται να προβεί σε όλες τις νομικές ενέργειες για παρακώλυση διάσωσης ναυαγών με επίσημη διαμαρτυρία στο eurocontrol.

Λόγω της συγκέντρωσης πολλών πολεμικών πλοίων Ελλάδας και Τουρκίας, παρατηρείται ότι για άλλη μια φορά η Άγκυρα επιχειρεί να αμφισβητήσει το δικαίωμα της έρευνας και διάσωσης της Ελλάδας σε περιοχή ευθύνης της Ελλάδας. Χαρακτηριστικό είναι ότι τουρκικά πολεμικά πλοία που βρίσκονται στην περιοχή του ναυαγίου προσπαθούν να διασώσουν ναυαγούς τους οποίους τους δίνουν στη συνέχεια σε σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, αμέσως μόλις ενημερώθηκε για το συμβάν, βρέθηκε στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, όπου και έδωσε εντολή να διατεθεί κάθε πρόσφορο μέσο στην περιοχή για την επιχείρηση, από την οποία διασώθηκαν 96 άτομα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Να σημειωθεί ότι στην ελληνική επιχείρηση διάσωσης συμμετείχαν τέσσερα περιπολικά σκάφη Λιμενικού, ένα ναυαγοσωστικό σκάφος, ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, η πυραυλάκατος «Γρηγορόπουλος», σκάφη του Λιμενικού, καθώς και επιβατικά πλοία από τη Χάλκη και πέντε παραπλέοντα εμπορικά πλοία, ενώ παράλληλα απογειώθηκαν ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

Το ηχητικό ντοκουμέντο της πρόκλησης

Μάλιστα στο φως της δημοσιότητας ήρθε και ηχητικό ντοκουμέντο από τη νέα αυτή πρόκληση της Άγκυρας στη Χάλκη.

Την ώρα που η ελληνική αποστολή διάσωσης προσπαθούσε να σώσει τους ναυαγούς, οι Τούρκοι -σύμφωνα με το ντοκουμέντο που δημοσιεύει το militaire- έστειλαν στην περιοχή σκάφη της ακτοφυλακής τους, τα οποία καλούσαν από τον ασύρματο τα εμπορικά πλοία να αποχωρήσουν γιατί «βρίσκονταν σε τουρκική περιοχή». Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι πλήρωμα τουρκικού σκάφους απαίτησε από καπετάνιο φορτηγού πλοίου να τους παραδώσουν τους 19 ναυαγούς που είχαν περισυλλέξει.

Τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες, περιπολικό σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής (SG101) επιβίβασε 19 διασωθέντες από το τουρκικών συμφερόντων φορτηγό πλοίο «ALEXANDRA A» με σημαία Μάλτας (εντός ελληνικού SRR) και κατευθύνθηκε προς τις νοτιοδυτικές ακτές της Τουρκίας παραβιάζοντας τους κανόνες της Επιχείρησης Έρευνας και Διάσωσης και της Ασφάλειας της Ζωής στη θάλασσα. Να σημειωθεί ότι, με βάση πληροφορίες, ο πλοίαρχος του τουρκικού πλοίου ALEXANDRA A παρέδωσε τους 19 σε τουρκική ακταιωρό, αν και συμμετείχε στην επιχείρηση υπό ελληνικές οδηγίες σε διεθνή μεν ύδατα, αλλά εντός της Ζώνης Ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης της Ελλάδας.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης