Τα τελευταία αριθμητικά μεγέθη που αφορούν την πανδημία έχουν πανικοβάλει κυβέρνηση και αρμοδίους, με αποτέλεσμα να διερευνώνται τρόποι εφαρμογής και νέων μέτρων από αυτήν την εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα συζητηθούν τα μέτρα που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες καθώς και άλλα τα οποία εφαρμόστηκαν στη χώρα μας, κατά τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας. Επίσης, θα αναλυθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα που προέκυψαν μετά την επέλαση του τέταρτου κύματος της πανδημίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέτρα και για τους εμβολιασμένους

Στο τραπέζι των συζητήσεων δεν είναι μόνο μέτρα τα οποία θα αφορούν τους μη εμβολιασμένους πολίτες, αλλά είναι πολύ πιθανό να αγγίζουν και τους εμβολιασμένους, προς εκτόνωση των αντιδράσεων, αλλά και γιατί το τελευταίο διάστημα αρκετοί είναι και οι εμβολιασμένοι που καταφεύγουν με συμπτώματα κορωνοϊού στα δημόσια νοσοκομεία.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, εφόσον το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρεθεί στην «άκρη του γκρεμού», θα βρεθούν και οι εμβολιασμένοι απέναντι σε μέτρα τα οποία θα περιορίζουν ορισμένες από τις ελευθερίες τους. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η επιστροφή στο κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να περιοριστεί η κίνηση τις ώρες αιχμής, ο περιορισμός του συγχρωτισμού σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους χώρους, όπως στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Για παράδειγμα, θα υπάρχει σύσταση για χρήση διπλής μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σύσταση για χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους.

Στοχευμένα lockdowns

Σε επόμενο στάδιο συζητείται ένα άτυπο lockdown για τους μη εμβολιασμένους πολίτες, όπως συνέβη, άλλωστε, και στην Αυστρία. Δηλαδή, να αποκλειστούν όλοι οι πολίτες άνω των 12 ετών, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί. απ’ όλους του χώρους, πλην σουπερμάρκετ και φαρμακείων.

«Μοντέλο Γαλλίας» για τους άνω των 65

Στο κυβερνητικό επιτελείο εξετάζεται και το «Μοντέλο Γαλλίας» για τους άνω των 65. Εάν, δηλαδή, οι άνω των 65 ετών δεν κάνουν την 3η δόση του εμβολίου, το Πιστοποιητικό Εμβολιασμού θα έχει αυστηρά εξάμηνη διάρκεια και στη συνέχεια, οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις θα έχουν την ίδια τύχη, έναντι των μέτρων, με τους μη εμβολιασμένους πολίτες.

Τα μέτρα που ισχύουν από το Σάββατο

Επανήλθε το μέτρο περιορισμού των πελατών που μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα μέσα στα καταστήματα τροφίμων. Σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, από τις 13 Νοεμβρίου 2021 στις 06:00 έως τις 22 Νοεμβρίου 2021 στις 06:00 θα υπάρχουν τήρηση αποστάσεων και παρουσία ενός ατόμου ανά 9 τ.μ. στα καταστήματα τροφίμων (σουπερμάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, κάβες…), στο πλαίσιο των μέτρων κατά της διασποράς του νέου κορωνοϊού.

Τι ισχύει για το λιανεμπόριο και τα κομμωτήρια

Για το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια κ.λπ. συνεχίζει να ισχύει ότι οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο στο κατάστημα πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για τον νέο κορωνοϊό (PCR ή rapid test). Οι ανήλικοι ηλικίας 4 έως 17 ετών μπορούν να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test). Ειδικά για τις υπηρεσίες μανικιούρ, πεντικιούρ, ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών, προβλέπεται η ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος από πλεξιγκλάς.

Απαγόρευση προϊόντων σε σουπερμάρκετ

Από τα σουπερμάρκετ, το λιανεμπόριο και τα κομμωτήρια απαγορεύεται η πώληση προϊόντων κομμωτικής για επαγγελματική χρήση σε μη έχοντες άδεια ασκήσεως επαγγέλματος κομμωτή – κουρέα.

Η πώληση των προϊόντων κομμωτικής για επαγγελματική χρήση επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση έκδοσης του προβλεπόμενου τιμολογίου και με την ταυτόχρονη επίδειξη επαγγελματικής ταυτότητας.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από το Σάββατο στα σουπερμάρκετ και στα καταστήματα τροφίμων επανήλθε ο κανόνας για 1 πελάτη ανά 9 τ.μ. Δηλαδή, λιγότεροι καταναλωτές στο εσωτερικό για αποφυγή του συνωστισμού.Ανάλογα μέτρα, δηλαδή μικρότερη πληρότητα (περίπου στο 80% αντί για το 100%) τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων και για την εστίαση και τη διασκέδαση (μπαρ, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα), ωστόσο η συζήτηση δεν προχωρά σε αυτήν τη χρονική στιγμή. Και αυτό, γιατί εκτιμάται ότι σε αυτούς τους χώρους, με τους ελέγχους που έχουν αυξηθεί, η συντριπτική πλειονότητα τηρεί τους κανόνες και δεν απαιτούνται άλλοι περιορισμοί που θα προκαλούσαν νέα οικονομική «αιμορραγία» στα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας.

Επιστράτευση ιδιωτών ιατρών

Λιγοστεύει η «άμμος στην κλεψύδρα» για την επιστράτευση των ιδιωτών ιατρών, ώστε να καλυφθούν οι ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες που παρουσιάζονται το τελευταίο διάστημα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, λόγω της επέλασης του τέταρτου και σφοδρότερου κύματος της πανδημίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εάν μέσα στο Σαββατοκύριακο δεν δηλώθηκε επαρκής αριθμός ιδιωτών ιατρών, για τη συστράτευσή του με το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό, τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επίταξη ιδιωτών γιατρών από σήμερα, Δευτέρα. Κάτι ανάλογο, άλλωστε, δήλωσαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στην ΕΡΤ.

Τι προβλέπουν οι διαδικασίες για την επιστράτευση

Η επιστράτευση είναι η υποχρεωτική ένταξη ιδιωτών ιατρών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για ορισμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να συνδράμουν τις δημόσιες δομές. Αυτή γίνεται ύστερα από την παράδοση του «φύλλου πορείας» από αστυνομικούς στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι ιδιώτες γιατροί στους Ιατρικούς Συλλόγους όπου ανήκουν. 

Το «φύλλο πορείας» υποχρεωτικά παραλαμβάνεται αυτοπροσώπως από τον γιατρό που επιστρατεύεται και εκείνος με τη σειρά του πρέπει να παρουσιαστεί στο νοσοκομείο, την ημερομηνία και την ώρα που αναγράφονται.

Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του «φύλλου πορείας», προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος με ποινή φυλάκισης από 3 μήνες έως και 5 χρόνια – ωστόσο υπάρχουν και εξαιρέσεις. Εάν, για παράδειγμα, ο ιατρός δηλώσει «κόλλημα» για λόγους υγείας και αυτό πιστοποιηθεί από ειδική υγειονομική επιτροπή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης