Ο τίτλος του δημοσιεύματος τα λέει όλα. Από την στιγμή που η Εισαγγελέας Ειρήνη Τζίβα ολοκλήρωσε την έρευνα της και άσκησε διώξεις για την υπόθεση Noor1 και τη μεταφορά στην Ευρώπη της μεγαλύτερης ποσότητας ηρωίνης που εντοπίστηκε ποτέ στη Γηραιά Ήπειρο, το ανακριτικό έργο το ανέλαβαν μέχρι στιγμής τρείς δικαστικοί λειτουργοί. Η μία μετατέθηκε, η άλλη υπέβαλε παραίτηση και ο τρίτος αιφνιδιαστικά μετατέθηκε μόλις το προηγούμενο εικοσιτετράωρο από τα ανώτατα κλιμάκια της Δικαιοσύνης.

Η υπόθεση Noor1 και η δικαστική έρευνα της Ειρήνης Τζίβα κατέληξε στην άσκηση διώξεων κατά του Βαγγέλη Μαρινάκη, εφοπλιστή, εκδότη, δημοτικού συμβούλου και ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού . Η δίωξη κατά Μαρινάκη και κατά συνεργατών του είναι σε βαθμό κακουργήματος. Η υπόθεση θα έπρεπε ήδη να έχει ολοκληρωθεί ως προς το ανακριτικό έργο και να είχαν κληθεί οι κατηγορούμενοι σε απολογία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τελικά τίποτε δεν έχει συμβεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Ή μάλλον έχει διαπιστωθεί πώς τρία άτομα που ανέλαβαν τον φάκελο είτε μετατέθηκαν είτε παραιτήθηκαν. Συμπέρασμα. Κάτι το σοβαρό συμβαίνει, κάτι σάπιο υπάρχει στο «Βασίλειον της Πειραϊκής Δανιμαρκίας», κάτι κινείται και μεθοδεύεται άνωθεν.

Τόσο «άνωθεν» που τελικά δεν πρέπει να υπάρχει παραπάνω ταβάνι εξουσίας.

Επειδή όλοι γνωριζόμαστε και τα πάντα μαθαίνονται στην χώρα της Φαιδράς Πορτοκαλέας κάποια στιγμή όλες οι λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές. Ως τότε, ωστόσο, η Δικαιοσύνη καλά θα έκανε, για τη δική της αξιοπιστία, να κρατά τα προσχήματα. Διότι η πρόσφατη μετάθεση του κ. Πετρόπουλου που είχε αναλάβει να χειριστεί τον φάκελο NOOR1 και ήδη είχε αρχίσει ανακριτικές πράξεις, μόνον την αναξιοπιστία της Δικαιοσύνης ενισχύει και το κύρος της μειώνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι συνέβη στο παρασκήνιο

Η ηγεσία του Αρείου Πάγου προχώρησε αιφνιδιαστικά στη μετάθεση του Ανακριτή Διαφθοράς Πειραιά Ιωάννη Πετρόπουλου ο οποίος χειρίζεται τη δικογραφία που αφορά τον Βαγγέλη Μαρινάκη και την τυχόν εμπλοκή του επιχειρηματία στην χρηματοδότηση της μεταφοράς 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο “Noor 1”.

Ενώ μόλις πριν από τέσσερις μήνες ο Άρειος Πάγος είχε απορρίψει το αίτημα του κ. Πετρόπουλου να μετατεθεί από τον Πειραιά στην Χαλκίδα, ετέθη εκ νέου το αίτημα στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο το οποίο αποφάσισε αυτή την φορά τη μετάθεση του στο Πρωτοδικείο της Αθήνας.

Συμπτωματικά, ο Ανακριτής Διαφθοράς μετατέθηκε λίγες ημέρες μετά από τις πρώτες ανακριτικές πράξεις που έκανε για την πολύκροτη δικογραφία που αφορά τον κ. Μαρινάκη και συνεργάτες του.

Υπενθυμίζεται πως η δικογραφία αφορά εμβάσματα που δόθηκαν από εταιρείες συμφερόντων του επιχειρηματία και των συνεργατών του, στην εταιρεία G Tankers του Ευθύμιου Γιαννουσάκη ο οποίος, επίσης συμπτωματικά, καταδικάστηκε πρόσφατα σε δεύτερο βαθμό από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά σε κάθειρξη 18 ετών για τη μεταφορά του φορτίου του “λευκού θανάτου”.

Όπως αποδείχθηκε, πάνω από ένας τόνος ηρωίνης πέρασε από τη βίλα της πρώην συζύγου του στη Φιλοθέη.

Εταιρείες συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη και συνεργατών του είχαν συναλλαγές με τον Ευθύμιο Γιαννουσάκη πριν τη μεταφορά των ναρκωτικών με το ναρκόπλοιο.

Τα επίμαχα εμβάσματα ήταν τα στοιχεία αυτά που οδήγησαν την πρώην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά Ειρήνη Τζίβα να ασκήσει ποινικές διώξεις σε βάρος του κ. Μαρινάκη και συνεργατών του σε βαθμό κακουργήματος για κατοχή, διακίνηση, αποθήκευση, χρηματοδότηση μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα χρηματικά ποσά που δόθηκαν στον Γιαννουσάκη, φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν για την χρηματοδότηση της μεταφοράς των ναρκωτικών με το πλοίο “Noor 1”.

Ο Ανακριτής Διαφθοράς είχε κληθεί να διακριβώσει κατά πόσο αυτά τα ποσά κατέληξαν για την χρηματοδότηση των ναρκωτικών ή για την αγορά πετρελαίων στο Ντουμπάι όπου δραστηριοποιούνταν η εταιρεία G Tankers του Ευθ. Γιαννουσάκη.

Έγκυρες πηγές μας ανέφεραν πως ο κ. Πετρόπουλος απευθύνθηκε πρόσφατα σε ξένες υπηρεσίες για να διακριβωθεί η πορεία των χρηματικών ποσών που κατέληξαν στον καταδικασθέντα για τη μεταφορά των 3 τόνων ηρωίνης.

Ποιος και για ποιο λόγο του έδωσαν μεγάλα χρηματικά ποσά…

Συμπτωματικά πριν λάβει τις απαντήσεις που θα ρίξουν φως στην υπόθεση της χρηματοδότησης του φορτίου του “λευκού θανάτου”, ο ανακριτής μετατίθεται με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο μόλις τέσσερις μήνες νωρίτερα είχε απορρίψει την αίτηση του κ. Πετρόπουλου να μετατεθεί στην Χαλκίδα.

Τι άλλαξε;

Το μόνο που σίγουρα άλλαξε είναι πως ο κ. Πετρόπουλος είχε αρχίσει ανακριτικές πράξεις για την πολύκροτη δικογραφία που αφορά τον Β. Μαρινάκη…

Ο τρίτος ανακριτής που απομακρύνεται από την υπόθεση Μαρινάκη

Αξίζει να σημειωθεί πως η δικογραφία για τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τους συνεργάτες του, “λιμνάζει” στο γραφείο του Ανακριτή Διαφθοράς Πειραιά εδώ και 2,5 χρόνια, μετά την άσκηση των ποινικών διώξεων από την Εισαγγελέα Ειρήνη Τζίβα το Μάρτιο του 2018 .

Την υπόθεση είχε αναλάβει αρχικά η Ανακρίτρια Διαφθοράς Ευαγγελία Αλεξακίδου, η οποία, επίσης, μετατέθηκε από τον Πειραιά στην Αθήνα το Σεπτέμβριο του 2018.
Στη συνέχεια την υπόθεση ανέλαβε η Καλλιόπη Μάντακα, η οποία παραιτήθηκε από το δικαστικό σώμα και μετανάστευσε στις ΗΠΑ. Την αίτηση είχε υποβάλει το Μάιο του 2019, αλλά έγινε δεκτή τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου, όταν άλλαξε η κυβέρνηση με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.

Ο κ. Πετρόπουλος είχε αναλάβει την υπόθεση με την ιδιότητα του Ανακριτή Διαφθοράς Πειραιά τον Οκτώβριο του 2019.

Μάλιστα τότε ο ίδιος είχε ζητήσει να εξαιρεθεί από την υπόθεση, καθώς ο πατέρας του είχε υπηρετήσει ως ποδοσφαιρικός εισαγγελέας.
Στη δήλωση εξαίρεσης είχε κάνει λόγο για «κακεντρεχή σχόλια» που έγιναν για τον πατέρα του, επειδή είναι Ολυμπιακός και διάφοροι παράγοντες και δημοσιογράφοι υποστήριζαν ότι την περίοδο της θητείας του, ευνοούσε με τις αποφάσεις του την “ερυθρόλευκη” ποδοσφαιρική ομάδα.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά απέρριψε τη δήλωση εξαίρεσης, δίνοντας του το “πράσινο φως” να συνεχίσει την έρευνα.

Όμως ο κ. Πετρόπουλος είχε να αντιμετωπίσει άλλες υποθέσεις που κινδύνευαν να παραγραφούν και έπρεπε να χειριστεί πρώτα.

Για το λόγο αυτό ζήτησε τη συνδρομή επίκουρου ανακριτή, αίτημα που απορρίφθηκε από τη διοίκηση του Πρωτοδικείου Πειραιά.

Οι δικογραφίες αυτές πήραν το δρόμο τους μέσα στο καλοκαίρι και από τον περασμένο Σεπτέμβριο ο κ. Πετρόπουλος ξεκίνησε να ασχολείται με την πολύκροτη δικογραφία που αφορά τον γνωστό εφοπλιστή, ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού και μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Όμως ο Άρειος Πάγος διέκοψε αιφνιδιαστικά την ανάκριση, παίρνοντας ουσιαστικά τη δικογραφία Μαρινάκη “μέσα από τα χέρια” του Ανακριτή Διαφθοράς, ο οποίος μετατίθεται από τον Πειραιά στην Αθήνα, με τη συμπλήρωση μόλις ενός έτους από την ανάληψη των καθηκόντων του…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης