Έντονη σεισμική δραστηριότητα παρατηρείται σήμερα, Κυριακή, στον θαλάσσιο χώρο νότια της Χαλκιδικής.

Μία σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, στις 15.22, στον θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Χαλκιδικής, κοντά στο Άγιο Όρος, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το εστιακό βάθος της δόνησης υπολογίζεται στα 18,6 χλμ και το επίκεντρο εντοπίζεται στα 18 χλμ νότια-νοτιοδυτικά της χερσονήσου του Άθω. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στη «Ζούγκλα» ο ο Διευθυντής Ερευνών σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Γεράσιμος Χουλιάρας, πρόκειται για μία έντονη ακολουθία με μικρότερους σεισμούς από τον κύριο σεισμό και η δραστηριότητα στην περιοχή παραμένει υπό παρακολούθηση.

Οι σεισμικές δονήσεις βρίσκονται στο ρήγμα της Ανατολίας, σύμφωνα με τον κ. Χουλιάρα που πρόσθεσε πως είναι βοηθητικό το γεγονός ότι η εν λόγω δραστηριότητα σημειώθηκε σε υποθαλάσσια περιοχή γιατί γίνεται απόσβεση της ενέργειας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο Αστυνομικό Τμήμα Καρυών παρατηρήθηκαν ρωγμές στους τοίχους και έπεσαν και σοβάδες, ενώ προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές στις μονές του Αγίου Όρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται, ότι είχε προηγηθεί σεισμός 5,2 Ρίχτερ στις 1:50, ξημερώματα Κυριακής, χωρίς να αναφερθούν ζημιές. Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η σεισμολόγος υπηρεσίας του Σεισμολογικού Σταθμού του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Χρυσάνθη Βεντούζη, μετά τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ, στο πλαίσιο της σεισμικής ακολουθίας, είναι αναμενόμενοι και άλλοι σεισμοί όπως αυτός των 4,2 Ρίχτερ.

Δείτε βίντεο από το εσωτερικό του Ιερού Ναού του Πρωτάτου «Άξιον Εστί» στο Άγιο Όρος, την ώρα της σεισμικής δόνησης των 5,2 Ρίχτερ, όπως αναρτήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα:

 

 

Στις 15.58, ακολούθησε μία ακόμα δόνηση, μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σε επίκεντρο στα 21 χλμ νότια του Άθω και σε βάθος 20,6 χλμ, όπως καταγράφηκε από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. 

Στις 19.05 σημειώθηκε μία ακόμα δόνηση μεγέθους 3,8 Ρίχτερ σε βάθος 10 χλμ στα 29 χλμ νότια του Άθω.

Μία ακόμα δόνηση, μεγέθους 3,6 Ρίχτερ, καταγράφηκε από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στις 16.16 σε βάθος 10 χλμ και επίκεντρο στα 29 χλμ νότια του Άθω.

Στις 15.28, σημειώθηκε ασθενέστερη δόνηση μεγέθους 3,1 Ρίχτερ σε βάθος 10 χλμ και με επίκεντρο στα 30 χλμ νότια της χερσονήσου του Άθω. 

Σημειώνεται ότι χθες, Σάββατο, περί τις 21.39 το βράδυ, σημειώθηκε δόνηση 4,4 Ρίχτερ κοντά στο ίδιο επίκεντρο, στα 23 χλμ νότια-νοτιοδυτικά του Άθω, σε βάθος 19,6 χλμ, που έγινε αισθητός στο νότιο άκρο της χερσονήσου του Άθω και στο νότιο άκρο της Σιθωνίας. Επίσης, μία ακόμα ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 01: 50 ξημερώματα Κυριακής σε θαλάσσια περιοχή 142 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης και μόλις 35 χιλιόμετρα ανατολικά των Συκεών. Ο σεισμός αυτός είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης