Η απαγωγή – αρπαγή του επιχειρηματία Νίκου Μαυρίκου στον Πειραιά είναι η πλέον πρόσφατη φάση μίας επικίνδυνης σχέσης η οποία φέρνει αντιμέτωπα δύο τμήματα του υποκόσμου που διεκδικούν τον έλεγχο του κυκλώματος λαθροδιακίνησης τσιγάρων όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις διεθνείς αγορές.

Ο Νίκος Μαυρίκος ο οποίος ήταν γνωστός στις πιάτσες του λιμανιού ως ο «Νικολάκης» δεν καταδικάστηκε ποτέ για λαθροδιακίνηση τσιγάρων, αν και κάποια στιγμή πριν από καιρό, είχε περάσει από τα γραφεία της Ασφάλειας «δια τα περαιτέρω». Εν τούτοις δεν ασκήθηκε ποτέ δίωξη εναντίον του ελλείψει στοιχείων. Ο «Νικολάκης» εδώ και πολλά χρόνια βρισκόταν σε διαρκή πόλεμο με τους λεγόμενους Ρωσοπόντιους, ή αλλιώς Γεωργιανούς, ή ακόμα καλύτερα, εκείνους που διεκδικούσαν τον έλεγχο της αγοράς λαθραίων τσιγάρων με επίκεντρο τα συμφέροντα του ρωσικού υποκόσμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Ο «Νικολάκης» εδώ και πολλά χρόνια βρισκόταν σε διαρκή πόλεμο με τους λεγόμενους Ρωσοπόντιους, ή αλλιώς Γεωργιανούς, ή ακόμα καλύτερα, εκείνους που διεκδικούσαν τον έλεγχο της αγοράς λαθραίων τσιγάρων με επίκεντρο τα συμφέροντα του ρωσικού υποκόσμουΕπισημαίνεται πως σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας, το κύκλωμα που φέρεται να ήλεγχε ο Νίκος Μαυρίκος είχε πλοκάμια που ξεκινούσαν από τη Μαλαισία, όπου κατά τους ίδιους κύκλους εκεί λειτουργεί ένα εργοστάσιο παρασκευής της μάρκας τσιγάρων «777». Τα πλοκάμια αυτά έφταναν στη Ζιμπάμπουε, όπου είχε «στηθεί» ένα άλλο εργοστάσιο παρασκευής της ίδιας μάρκας τσιγάρων. Αλλά το «χταπόδι» έπιανε και την Ανατολική Μεσόγειο, το Μαυροβούνιο, που είναι ένα από τα κράτη-προμηθευτές λαθραίων τσιγάρων στο παγκόσμιο κύκλωμα λαθροδιακίνησης, και βεβαίως τα Βαλκάνια κλπ.

Συνεταίροι του Νίκου Μαυρίκου σε αυτή τη δουλειά φέρεται γνωστή οικογένεια επιχειρηματιών. Ο υιός του επιχειρηματία με τα αρχικά Γ.Κ. είχε συλληφθεί πριν από καιρό από κλιμάκιο της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης το οποίο ταξίδεψε στην Αθήνα και τον είχε μεταφέρει στη Βόρειο Ελλάδα χωρίς να γνωρίζει λεπτομέρειες η Ασφάλεια Αττικής. Εκεί δικάστηκε και καταδικάστηκε, έκανε 18 μήνες φυλακή στα Διαβατά και σύμφωνα με πληροφορίες αποφυλακίστηκε έως την εκδίκαση της υπόθεσης σε 2ο βαθμό.

Αξιωματικοί της αστυνομίας που γνωρίζουν καλά το παιχνίδι που παίζεται στο Μεγάλο Λιμάνι, εξηγούν πως ο Νίκος Μαυρίκος είχε δύο βασικούς συνεργάτες, που και οι δύο υπηρέτησαν στο Λιμενικό. Ο ένας απετάχθη και ο δεύτερος τελεί υπό δυσμένεια και έχει τοποθετηθεί σε ανώδυνη θέση σε κάποιο λιμεναρχείο της χώρας αν και το βιογραφικό του ήταν εξαιρετικά πλούσιο αφού είχε περάσει και από θέσεις της Ασφάλειας του Λιμενικού Σώματος, αλλά και για αρκετό καιρό είχε διατελέσει στέλεχος της Frontex.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ρόλο προστασίας όλου αυτού του κυκλώματος διαδραμάτισε στο παρελθόν και ένα υψηλά ιστάμενο στέλεχος της αστυνομίας στην Αθήνα, το οποίο υπηρετούσε σε νευραλγική υπηρεσία. Οι «άκρες» αυτού του κυκλώματος όμως δεν εξαντλούνται εκεί.

Σύμφωνα με τους παραπάνω κύκλους αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., φαίνεται πως υπάρχει και ένα πέμπτο πρόσωπο το οποίο υπηρετεί αυτή τη στιγμή σε νευραλγική θέση στην Ελληνική Αστυνομία και διαδραματίζει ρόλο τελικού πληροφοριοδότη για τις κινήσεις που διεξάγει ο επιχειρησιακός βραχίονας της Διεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος.

​Ένας από τους βαρώνους του οργανωμένου εγκλήματος στην Ελλάδα ο οποίος μετά την αποφυλάκισή του δολοφονήθηκε, φέρεται να διατηρούσε μερίδιο στην επιχείρηση της λαθροδιακίνησης τσιγάρων που είχε στήσει το κύκλωμα του οποίου σημαντικό στέλεχος φέρεται να είναι ο Νίκος ΜαυρίκοςΈνας από τους βαρώνους του οργανωμένου εγκλήματος στην Ελλάδα ο οποίος μετά την αποφυλάκισή του δολοφονήθηκε, φέρεται να διατηρούσε μερίδιο στην επιχείρηση της λαθροδιακίνησης τσιγάρων που είχε στήσει το κύκλωμα του οποίου σημαντικό στέλεχος φέρεται να είναι ο Νίκος Μαυρίκος. Αυτός ο βαρώνος του οργανωμένου εγκλήματος φέρεται επίσης να είχε βοηθήσει το κύκλωμα των τσιγαράδων να αντεπιτεθεί στους Ρωσοπόντιους ήδη από το 2002.

Φέρεται επίσης να έχει αναμιχθεί στην υπόθεση ανατίναξης πλοίου το 1997 κοντά στην ιχθυόσκαλα στο Πέραμα, ιδιοκτησίας Δημήτρη Γκανά (Το περίφημο «Μαντούδι») , ενώ η δικογραφία για αυτή την υπόθεση στην οποία συμμετείχαν άνδρες υποβρυχίων καταστροφών του λιμενικού, έγινε γνωστή πολύ αργότερα, και συγκεκριμένα το 2006.

Ο ίδιος βαρώνος του οργανωμένου εγκλήματος φέρεται να είχε εμπλακεί σε υπόθεση τοποθέτησης βόμβας κατά Ρωσοπόντιων στην περιοχή των Θρακομακεδόνων στις αρχές του 21ου αιώνα.

Επιστρέφοντας στην υπόθεση ανατίναξης του πλοίου το 1997 στα αβαθή της περιοχής Περάματος, επισημαίνεται πως στην ενέργεια αυτή συμμετείχε και ο θρυλικός Θεμιστοκλής Παπαμάλης, ο σημαντικότερος και αποτελεσματικότερος βομβιστής που δραστηριοποιήθηκε στη χώρα από το 1970 έως τη δεκαετία του 1990.

​Η ΕΛ.ΑΣ. υποψιάζεται πως πίσω από την αρπαγή-απαγωγή του Νίκου Μαυρίκου κρύβεται ακριβώς αυτό το κύκλωμα ΡωσοπόντιωνΟ πόλεμος μεταξύ των Ρωσοπόντιων-Γεωργιανών με το κύκλωμα του Πειραιά ήταν και είναι διαρκής, αλλά και ξεπερνά τα σύνορα της χώρας. Η ΕΛ.ΑΣ. υποψιάζεται πως πίσω από την αρπαγή-απαγωγή του Νίκου Μαυρίκου κρύβεται ακριβώς αυτό το κύκλωμα Ρωσοπόντιων. Οι ίδιοι κύκλοι εξηγούν πως ο Μαυρίκος δεν διαθέτει αξιόπιστο οικογενειακό περιβάλλον που θα μπορούσε να δεχθεί κάποιο τηλεφώνημα για λύτρα, ή για κάποια τελική διευθέτηση των διαφορών για τον έλεγχο του κυκλώματος λαθροδιακίνησης τσιγάρων.

Ο μεν Μαυρίκος έχει χωρίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, αλλά και η ευρύτερη οικογένεια του δεν είναι συγκροτημένη σε έναν συμπαγή οικογενειακό πυρήνα, αφού και ο πατέρας του που διαμένει στη Ζάκυνθο έχει χωρίσει εδώ και δεκαετίες ενώ τα τρία παιδιά του Μαυρίκου δεν φαίνεται να ελέγχουν, ή και να γνωρίζουν, το σύνολο των δραστηριοτήτων του πατέρα τους.

Με λίγα λόγια, και σύμφωνα με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. που διαχειρίζονται την υπόθεση, η μόνη αξιόπιστη πλευρά που θα μπορούσε να δεχθεί τηλέφωνο από τους απαγωγείς, είναι η πλευρά της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας του Πειραιά που συνεργάζεται εδώ και χρόνια με τον Νίκο Μαυρίκο. Ήδη κατά πληροφορίες η αστυνομία έχει πλησιάσει (αν δεν έχει ανακρίνει) βασικούς συνεργάτες του Νίκου Μαυρίκου προκειμένου να συλλέξει στοιχεία και να φωτίσει σκοτεινά σημεία της υπόθεσης.

Καλά πληροφορημένοι κύκλοι στο λιμάνι δεν παραλείπουν να προσθέσουν σε αυτό το παζλ των σχέσεων και την εμπλοκή στο κύκλωμα λαθροδιακίνησης τσιγάρων και ενός ακόμη «ανθρώπου – αράχνη» ο οποίος στο παρελθόν υπήρξε ισχυρό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ με πολύ καλή γνώση του χώρου των τελωνείων. Αυτό το άτομο φέρεται να είχε συνεταιριστεί, με σχετικά μικρό μερίδιο είναι η αλήθεια, με το κύκλωμα Μαυρίκου. Ήταν ακόμη άλλη μια ασπίδα προστασίας έναντι των αντιπάλων. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης