Στο εμπορικό λιμάνι του Βόλου «έδεσε» το βράδυ της Τετάρτης το φορτηγό πλοίο «Ocean Giant», που ήταν αγκυροβολημένο από το πρωί της Δευτέρας ανοιχτά της Αγριάς και το οποίο μεταφέρει τα OH-58D Kiowa Warrior, που θα αποτελέσουν απόκτημα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού, στο Στεφανοβίκειο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει το Magnesianews, το «Ocean Giant» ανέμενε στη θάλασσα, ώστε να αποπλεύσει το κρουαζιερόπλοιο «Le Bougainville» που βρισκόταν στο λιμάνι του Βόλου. Η εκφόρτωση των 70 μεταχειρισμένων ένοπλης αναγνώρισης και ελαφράς επιθετικής κρούσης ελικοπτέρων, ενός Chinook CH-47D (ΕΣ 930), καθώς και αρκετών παρελκόμενων, τόσο για τα OH-58D όσο και για τα Chinook, ξεκίνησε σήμερα.

Αυτήν τη στιγμή έχουν εκφορτωθεί τα πρώτα έξι ελικόπτερα OH-58D Kiowa Warrior καθώς και το ένα μεταφορικό ελικόπτερο CH-47D Chinook, με το οποίο ολοκληρώθηκε η παραλαβή των 10 μεταχειρισμένων ελικοπτέρων του ίδιου τύπου, παρουσία του ίδιου του Αρχηγού ΓΕΣ αντιστρατήγου Γεωργίου Καμπά. Ο Αρχηγός, αφού παρακολούθησε την εκφόρτωση του πρώτου «ζευγαριού» των Kiowa Warrior, τις απαραίτητες επιθεωρήσεις που έγιναν επ’ αυτών και την απογείωσή τους με τα μικτά πληρώματα, θα μεταβεί στην έδρα της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών (32 ΤΑΞΠΝ) «Μοράβας», όπου θα ενημερωθεί από τον διοικητή της και θα μιλήσει στο προσωπικό της. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτά τα επτά ελικόπτερα είναι έτοιμα για άμεση απογείωση. Το πρώτο «ζευγάρι» των Kiowa Warrior με μικτό πλήρωμα βρίσκεται ήδη στο Στεφανοβίκειο, όπου πέταξε το πρωί μετά την αρχική επιθεώρηση που έγινε στο λιμάνι του Βόλου, και τώρα ετοιμάζονται για το ίδιο ταξίδι τα υπόλοιπα τέσσερα και το Chinook.

Με τα έξι πρώτα αυτά Kiowa Warrior θα ξεκινήσει αμέσως η εκπαίδευση των εκπαιδευτών της Αεροπορίας Στρατού, ενώ τα υπόλοιπα θα φτάσουν από το λιμάνι του Βόλου που θα έχουν στο μεταξύ ξεφορτωθεί στο Στεφανοβίκειο, οδικώς πάνω σε φορτηγά, για να γίνει εκεί η τελική συναρμολόγησή τους και όλες οι επιθεωρήσεις που προβλέπονται. Στο λιμάνι του Βόλου θα εκφορτωθούν επίσης και το σύνολο των ανταλλακτικών των ελικοπτέρων, όλοι οι επιπλέον κινητήρες τους (και οι 10 επιπλέον που χαρίστηκαν στην Αεροπορία Στρατού από τους Αμερικανούς, έπειτα από σχετικές ενέργειες του πρώην Α/ΓΕΣ Στρατηγού ε.α. Αλκιβιάδη Στεφανή, επί υπουργίας Πάνου Καμμένου), οι εξομοιωτές πτήσεως για τους πιλότους και επιδιορθώσεως βλαβών για τους τεχνικούς κ.λπ.

Η διαδικασία της εκφόρτωσης θα γίνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας και θα σταματά όταν πέφτει το φως.

Στο πλαίσιο προετοιμασίας, το λιμάνι «εκκαθαρίσθηκε» από πλωτά μικρού μεγέθους (ιστιοφόρα, βάρκες κ.λπ.) για λόγους ασφαλείας. Σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, η διαδικασία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Κυριακή 19 Μαΐου, προκειμένου να αποπλεύσει το πλοίο.

Σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου, η τελετή παραλαβής των ελικοπτέρων αναμένεται στα μέσα Ιουνίου με την παρουσία της ηγεσίας των Ε.Δ. καθώς και του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, ενώ τα συγκεκριμένα ελικόπτερα θα αναλάβουν εξ ολοκλήρου τις πτήσεις στα νησιά και στον Έβρο, ώστε να αποφορτιστούν τα επιθετικά ελικόπτερα Apache. Τέλος, πληροφορίες αναφέρουν ότι τα 36 θα είναι επιχειρησιακά, τα 24 εκπαιδευτικά κι άλλα 10 για ανταλλακτικά.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας απέκτησε από τον αμερικανικό στρατό 70 μεταχειρισμένα ελικόπτερα αναγνώρισης και ελαφράς επιθετικής κρούσης OH-58D Kiowa Warrior, έναντι 44,15 εκατ. δολαρίων.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, τα συγκεκριμένα ελικόπτερα μπορούν να προσδώσoυν σημαντικές ικανότητες επιτήρησης, χάρη στο σύστημα Mast Mounted Sight (MMS) που διαθέτει υψηλής ανάλυσης τηλεοπτική κάμερα, αισθητήρες θερμικής απεικόνισης και λέιζερ τηλέμετρο / καταδείκτη και το οποίο επιτρέπει να εκτελούνται επιχειρήσεις τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας.

Το μικρό μέγεθος του ελικοπτέρου OH-58D Kiowa (μήκος 12,85 μέτρα, διάμετρος ρότορα 10,67 μέτρα, ύψος 3,93 μέτρα) επιτρέπει την εύκολη απόκρυψη  – παραλλαγή στο έδαφος. Έχει επίσης ικανότητα μεταφοράς οπλικού φορτίου (πολυβόλα των 7,62 χλστ., ρουκετών των 2,7, κατευθυνόμενα βλήματα αέρος – αέρος [ATAS Stinger] και αέρος – εδάφους [AGM-114 Hellfire]). 

Τα Kiowa Warrior αποτελούν «στρατιωτικοποιημένες» εκδόσεις των πολιτικών ελικοπτέρων Bell 406 και εκτιμάται ότι είναι πολύ πιο οικονομικά στη χρήση τους από αμιγώς μαχητικά ελικόπτερα. Τα έτη κατασκευής τους κυμαίνονται από το 1991 έως το 2011 και ο μέσος όρος των ωρών πτήσης είναι 5.800 ώρες.

Η κατάσταση των ελικοπτέρων Kiowa

Τα 36 από τα 70 Ε/Π ΟΗ-58D, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για ανάληψη επιχειρησιακών αποστολών, διαθέτουν πλήρες πακέτο επικοινωνιών, αεροναυτιλίας – ραδιοναυτιλίας και οπλικών συστημάτων. Πιο αναλυτικά, το ελικόπτερο OH-58D Kiowa Warrior διαθέτει εκτός από τους ασυρμάτους τα ακόλουθα συστήματα:

  • σύστημα προειδοποίησης εκτόξευσης πυραύλων AN/AAR-57 (CMWS)
  • σύστημα IFF, AN/APX-118
  • σύστημα εντοπισμού ακτινοβολίας radar AN/APR-39A(V)1/4 (RWR)
  • παρεμβολέα υπερύθρων AN/ALQ-144 (IRCS)
  • σύστημα προειδοποίησης εκπομπής δέσμης Laser AN/AVR-2B (LWR)
  • σύστημα ναυτιλίας ντόπλερ ASN-157
  • σύστημα αναφοράς στάσης και κατεύθυνσης
  • σύστημα αδρανειακής ναυτιλίας σταθερής στήριξης
  • σύστημα αυτόματης μεταβίβασης στόχων
  • σύστημα καταγραφής δεδομένων PC-DTS-V
  • δύο οθόνες πολλαπλών λειτουργιών.

Τα ελικόπτερα OH-58D θα αναβαθμίσουν κατακόρυφα τις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων γενικότερα:

  • στον αντιαρματικό και αντιαβακικό αγώνα
  • στην ελάφρυνση έργου από τα κορυφαία Apache
  • στη μεγιστοποίηση των επιχειρησιακών πλεονεκτημάτων από τα Apache αφού δύναται να επιχειρούν από κοινού
  • στην τακτική αναγνώριση
  • στη συλλογή πληροφοριών
  • στις ειδικές επιχειρήσεις.

Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης