Με εκτενή ρεπορτάζ καλύπτουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης τον εορτασμό των Θεοφανίων στην Ελλάδα παρά τις απαγορεύσεις για τον κορωνοϊό.

Κοινή συνισταμένη όλων των ανταποκρίσεων από την Αθήνα σε Reuters, Associated Press και Guardian, είναι ότι οι εκκλησίες άνοιξαν παρά την κρατική εντολή και ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κάνει πίσω και εφαρμόζοντας ήπια αστυνόμευση να επιτρέψει περιορισμένη συμμετοχή των πιστών στις εκκλησίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικά πώς είδαν τα ειδησεογραφικά μέσα την γιορτή των Θεοφανίων εν μέσω lockdown:

Reuters:«Έλληνες Χριστιανοί αψηφούν την απαγόρευση»

«“Κανένας Νόμος δεν μας δεσμεύει”: Έλληνες Χριστιανοί αψηφούν την απαγόρευση λόγω κορωνοϊού για τα Θεοφάνια», αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι ελληνικές χριστιανικές εκκλησίες γιόρτασαν τα Θεοφάνια την Τετάρτη, αψηφώντας ανοιχτά τους κυβερνητικούς περιορισμούς κορωνοϊού που απαγόρευαν τις δημόσιες συγκεντρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών τελετών σε μια από τις πιο σημαντικές ημέρες του Ορθόδοξου ημερολογίου» αναφέρει το δημοσίευμα και συνεχίζει:

«Οι κρατικές εντολές είναι ένα πράγμα και η πίστη ένα άλλο» λέει η 38χρονη Σταυρούλα, βγαίνοντας από την πρωινή λειτουργία σε μια εκκλησία κοντά στην Αθήνα. «Κανένας νόμος δεν μπορεί αν μας επιβάλλει το τι θα κάνουμε», συμπληρώνει.

Οι αστυνομικοί αναφέρει το πρακτορείο, βρίσκονταν έξω από αρκετές εκκλησίες, αλλά τόνιζαν πως δεν ανακατεύονται με καταστάσεις σαν αυτή και πως θα χρησιμοποιούσαν «ήπια» μέτρα για να πείσουν τους πιστούς να μην συνωστίζονται στους ναούς.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για «απροθυμία της συντηρητικής κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη να συγκρουστεί με την Ορθόδοξη Εκκλησία που έχει επιρροή και παίζει κεντρικό ρόλο στην δημόσια ζωή της Ελλάδας» και υπενθυμίζει πως την Κυριακή η κυβέρνηση επέβαλλε πιο αυστηρά μέτρα στο ήδη εν ισχύ lockdown, απαγορεύοντας την παρουσία πιστών στις Εκκλησίες.

«Την Δευτέρα, σε μια σπάνια μορφή διαφωνίας από τις Εκκλησιαστικές Αρχές που κατά ένα μεγάλο ποσοστό έχουν σεβαστεί τους περιορισμούς κατά του κορωνοϊού, η Ιερά Σύνοδος ειδοποίησε την κυβέρνηση πως δεν υπάρχει αιτιολόγηση για να εμποδιστούν οι λειτουργίες για τα Θεοφάνια».

Associated Press: «Η ελληνική κυβέρνηση παραιτήθηκε και επέτρεψε περιορισμένη συμμετοχή»

«Οι ελληνικές εκκλησίες ανοίγουν κατά τη γιορτή των Θεοφανίων παρά το σφιχτό lockdown» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στο Associated Press.

«Η ελληνική κυβέρνηση παραιτήθηκε και επέτρεψε περιορισμένη συμμετοχή σε εκκλησίες που γιορτάζουν τη γιορτή των Θεοφανίων την Τετάρτη, αντιστρέφοντας τις απαγορεύσεις για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού», αναφέρεται στο ρεπορτάζ.

«Οι εκκλησίες περιορίστηκαν από 25 έως 50 άτομα, για τις μεγαλύτερες και, σε ορισμένες περιπτώσεις συνωστισμού, οι πιστοί επέτρεψαν, αργότερα, για προσωπικές προσευχές μετά το τέλος της λειτουργίας.

»Σύμφωνα με προηγούμενη συμφωνία μεταξύ της Εκκλησίας και της κυβέρνησης, η παραδοσιακή ευλογία των υδάτων που διεξήχθη κάθε χρόνο στα Θεοφάνια, στις 6 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε μέσα στις εκκλησίες και όχι στο ύπαιθρο, σε ποτάμια και παραλίες, όπως συνηθίζεται .

»Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας αντέδρασε οργισμένα τη Δευτέρα στην απαγόρευση που επιβλήθηκε, χωρίς διαβούλευση, όπως ισχυρίστηκαν, το προηγούμενο Σάββατο και αποφάσισε ομόφωνα ότι θα άνοιγε τις εκκλησίες. Η κυβέρνηση απάντησε επίσης σε έντονο ύφος, λέγοντας ότι κανείς δεν μπορεί να επιλέξει ποιους νόμους θα ακολουθήσει.

»Στο τέλος, και οι δύο πλευρές φάνηκαν να αποφεύγουν την ανοιχτή σύγκρουση. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος συναντήθηκαν την Τρίτη κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας των νέων υπουργών που διορίστηκαν στο ανασχηματισμό του Υπουργικού Συμβουλίου της Δευτέρας και λέγεται ότι συζήτησαν το θέμα. Η αστυνομία ήταν παρούσα έξω από τις εκκλησίες την Τετάρτη, αλλά ήταν διακριτική».

Μάλιστα το δημοσίευμα αναφέρεται και στην ρίψη Σταυρού στη Θεσσαλονίκη από πολίτες: «Οι δυνάμεις της αστυνομίας και της ακτοφυλακής απλώθηκαν σε όλη την προκυμαία της πόλης για να αποτρέψουν την εκδήλωση. Τουλάχιστον τρία άτομα έχουν κρατηθεί μέχρι στιγμής», αναφέρει το ρεπορτάζ.

«Η Ελλάδα έχει παρατείνει το lockdown μέχρι τις 11 Ιανουαρίου για να επιτρέψει στα σχολεία να ανοίξουν  εκείνη την ημερομηνία. Λιανικά καταστήματα και κομμωτήρια που ήταν ανοιχτά, έκλεισαν και οι εκκλησίες έπρεπε επίσης να κλείσουν» καταλήγει το δημοσίευμα.

Guardian: Οι ελληνικές εκκλησίες ανοίγουν για τα Θεοφάνια παρά το lockdown

«Δεν ήταν ένα θέαμα που καλωσορίζουν οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας, ωστόσο ένας-ένας κατέφθασαν. Έως τις 6.30 π.μ., όταν είχε αρχίσει η τελετή για τη γιορτή των Θεοφανίων, το εσωτερικό ιερό της εκκλησίας της Παναγίας Γρηγορούσας ήταν γεμάτο στα όρια που έχουν θεσπιστεί για τον Covid. Μέχρι τις 9πμ οι προσκυνητές συγκεντρώνονταν για να φιλήσουν τον σταυρό που ο Πατέρας Γιώργος, ο ιερέας του παρεκκλησίου, κρατούσε στο αριστερό του χέρι».

Αυτά αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Guardian στο ρεπορτάζ για τα Θεοφάνια και την προσέλευση των πιστών σε ανοιχτές εκκλησίες, παρά τα μέτρα του lockdown για τον κορωνοϊό, που μάλιστα αυστηροποιήθηκαν λίγες ημέρες πριν.

»Τι κάναμε; Γιορτάσαμε τη Βάπτιση του Χριστού και το κάναμε με λιγότερους από 25 παρευρισκόμενους, ακολουθώντας όλους τους κανόνες υγείας», είπε ο ιερέας στο εκκλησάκι, αναφέρει ο Guardian.

»Σε μία κίνηση που ορισμένοι ονόμασαν εξέγερση και άλλοι κήρυξη πολέμου, οι εκκλησίες της Ελλάδας άνοιξαν τις πόρτες τους την Τετάρτη αψηφώντας τα μέτρα του πανεθνικού lockdown», τονίζει το ρεπορτάζ του Guardian.

«Η κίνηση αυτή», συνεχίζει η εφημερίδα, «είχε θέσει τον ισχυρό θεσμό σε μια πορεία σύγκρουσης με την κεντροδεξιά κυβέρνηση, η οποία αγωνίστηκε να συγκρατήσει την αύξηση των περιπτώσεων του Covid-19 σε μια εποχή που οι θεωρίες συνωμοσίας για την αξία οποιουδήποτε εμβολίου φαίνεται να είναι έντονες».

»Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κάλεσε τον πνευματικό ηγέτη της χώρας, Ιερώνυμο, να υποχωρήσει, λέγοντας ότι οι κληρικοί πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη και να βοηθήσουν στη μεγάλη προσπάθεια περιορισμού των συνεπειών της πανδημίας».

»Τελικά, ήταν η κυβέρνηση που αναγκάστηκε να κάνει πίσω αφού οι επίσκοποι ορκίστηκαν ότι θα τηρούσαν μια απόφαση της ιεράς συνόδου, του διοικητικού οργάνου της Εκκλησίας, και θα γιορτάσουν τα Θεοφάνια, αν και με περιορισμούς στις εκκλησίες».

»Αργότερα, και οι δύο πλευρές προσπάθησαν να έρθουν σε συμβιβασμό: Ο Ιερώνυμος, ο οποίος πρόσφατα ανάρρωσε από Covid, παρότρυνε τους επισκόπους να τηρούν ευλαβικά τους κανόνες δημόσιας υγείας, ενώ η αστυνομία διατάχτηκε να είναι διακριτική.

«Η αντιπαράθεση κατέδειξε την τεράστια επιρροή της εκκλησίας σε μια χώρα όπου θρησκευτικές εικόνες κοσμούν ακόμα δημόσια κτίρια και ο αρχιεπίσκοπος επιβλέπει την ορκωμοσία των υπουργών της κυβέρνησης», καταλήγει το ρεπορτάζ του Guardian.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης