Zougla Newsroom

«Δεν μπορούμε να μετακινήσουμε ούτε τα απορριμματοφόρα καθώς οι περισσότεροι οδηγοί είναι… νεκροί ή αγνοούμενοι και δεν έχουμε ούτε καν τα κλειδιά των αυτοκινήτων». Με αυτή την φράση περιέγραψε Τούρκος αξιωματούχος την χαοτική κατάσταση που επικρατεί στην γειτονική χώρα μετά τον καταστροφικό σεισμό, μιλώντας με ένα από τα μέλη της ελληνικής αποστολής που ταξίδεψε για να μεταφέρει την ανθρωπιστική βοήθεια των 80 τόνων. «Επίσης, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα διάφορα βαν που έχουν οι δήμοι για να μεταφέρουμε πράγματα ή υλικά για τους πολίτες που τα έχουν ανάγκη. Δεν έχουμε ούτε οδηγούς ούτε κλειδιά» καταλήγει ο τούρκος αξιωματούχος.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια στιγμή, στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής υπηρεσίας στελέχη από διάφορες ομάδες της ΕΜΑΚ από όλη την χώρα τηλεφωνούν και ζητούν να πάνε στην Τουρκία προκειμένου να επιχειρήσουν στα συντρίμμια, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξουν την αλληλεγγύη τους. Όσον αφορά τα τεχνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική αποστολή, αν και στην αρχή έμοιαζαν άλυτα, η βοήθεια και η επίλυση τους ήρθε από το… πουθενά. «Ελληνικές εταιρίες που έχουν επαγγελματική δραστηριότητα στην Τουρκία μας βοήθησαν άμεσα και φρόντισαν να μας προμηθεύσουν με υλικά που μας ήταν απαραίτητα αλλά δεν μπορούσαμε να μεταφέρουμε μεγάλες ποσότητες λόγω της απόστασης και κυρίως της μετακίνησης μας με αεροπλάνο» λέει στέλεχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. 

Ωστόσο, αυτό που παραμένει άγνωστο είναι πότε και αν θα πάνε ομάδες έρευνας στην Συρία όπου και εκεί υπάρχουν μεγάλες ζημιές από τον σεισμό. «Δυστυχώς το ασταθές περιβάλλον και ουσιαστικά το πολεμικό σκηνικό που επικρατεί δεν δίνει την δυνατότητα στις ομάδες έρευνας και διάσωσης, από καμία χώρα, να επιχειρήσουν με ασφάλεια καθώς κανείς δεν μπορεί να τους εγγυηθεί την σωματική τους ακεραιότητα. Με απλά λόγια, δεν υπάρχει επίσημο κράτος ώστε να συνεννοηθούμε» λέει υψηλόβαθμος αξιωματικός της Πυροσβεστικής.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης