Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

Πολύ βάσιμο θεωρείται το ενδεχόμενο η μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια να οφείλεται σε εμπρηστική ενέργεια, ενώ ήδη από τις πρώτες ώρες του ξεσπάσματός της βρίσκεται στην περιοχή ειδικό ανακριτικό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής που διεξάγει έρευνες. Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η μάχη τις φλόγες, αφού οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακριτικές αρχές έχουν λάβει δεκάδες καταθέσεις πολιτών, ενώ συγκλίνουσα πληροφορία αναφέρεται σε ένα όχημα αλλά και μοτοσικλέτες που βρέθηκαν στην περιοχή λίγο πριν το ξέσπασμα της πυρκαγιάς. 

Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι την περσινή χρονιά συνελήφθη και καταδικάστηκε ένας 32χρονος, για εμπρησμούς στη συγκεκριμένη περιοχή αλλά… αφέθηκε ελεύθερος! Συγκεκριμένα το προηγούμενο καλοκαίρι το δικαστήριο της Χαλκίδας καταδίκασε τον 32χρονο Δημότη της τοπικής κοινότητας του Σταυρού, Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων ο οποίος συνελήφθη (25/07/2018) με την κατηγορία του εμπρησμού για την (τότε) καταστροφική φωτιά στο Κοντοδεσπότι καθως και για άλλες 8 φωτιές, μόλις για 2 εμπρησμούς και του επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο ετών και τριών μηνών με τριετή αναστολή, ενώ για τις άλλες 7 περιπτώσεις εμπρησμού, αθωώθηκε.

Η απόφαση είχε ως αποτέλεσμα την αποφυλάκιση του 32χρονου, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μυστήριο λίγο έξω από τη Θήβα

Τα οργανωμένα σχέδια εμπρησμού ολόκληρων περιοχών ήρθαν στο προσκήνιο και στις 21 Ιουλίου 2019, όταν λίγο πιο μακριά από την Εύβοια, ανάμεσα στους οικισμούς Σκροπονερίων και Βουλευτικών στον Δήμο Ανθηδώνος, κοντά στη Θήβα, ένας φύλακας πρόλαβε έναν εμπρηστή, ο οποίος διέφυγε πριν ολοκληρώσει τον σκοπό του.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το lamiareport.gr,  το πρωί της 21ης Ιουλίους, ο άνθρωπος που είναι επιφορτισμένος για την ασφάλεια ως ιδιώτης, των συγκεκριμένων οικισμών παρατήρησε ένα λευκό φορτηγάκι άνευ διακριτικών και πινακίδων, να κινείται ύποπτα στην περιοχή.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, δύο άτομα που επέβαιναν σε αυτό εναπόθεσαν στο πρανές μία χάρτινη συσκευασία. Εν συνεχεία και στη θέα του φύλακα, τα άτομα μπήκαν βιαστικά στο φορτηγάκι και εξαφανίστηκαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Στο σημείο έφτασαν γρήγορα η Άμεση Δράση από τη Χαλκίδα και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Θήβας, διαπιστώνοντας ότι εντός της συσκευασίας υπήρχε ένα αντικουνουπικό σπιράλ το γνωστό φιδάκι, στο οποίο είχαν προσαρτήσει με αυτοκόλλητη ταινία τέσσερα σπίρτα και γύρω από αυτό ήταν εμποτισμένο με εύφλεκτο υγρό, πιθανόν παραφινέλαιο, χαρτί υγείας!

Η Υπηρεσία της Πυροσβεστικής της Θήβας, ανέλαβε την προανάκριση μιας υπόθεσης που δείχνει ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού της περιοχής.

Τόσο ο αριθμός των ατόμων που συμμετείχαν μαρτυρά ότι δεν πρόκειται για απλά έναν τρελό που θέλει «να βλέπει τους πυροσβέστες και τα πυροσβεστικά να τρέχουν», όσο και η επιμέλεια ενός τόσο απλού όσο κι επικίνδυνου εμπρηστικού μηχανισμού, δείχνει ότι υπάρχει γενικότερο σχέδιο καταστροφής των συγκεκριμένων περιοχών…

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Στα όρια του καταφυγίου άγριων ζώων, σε μια χαράδρα βορειανατολικά του χωριού Πλατανιά, εξακολουθούν να δίνουν τη μάχη με την μεγάλη πυρκαγιά στην κεντρική Εύβοια οι δυνάμεις πυρόσβεσης, που ενισχύθηκαν και πάλι τη νύχτα, ενώ από το πρωί επιχειρούν συνεχώς και τα εναέρια μέσα, με την συνδρομή και τριών ευρωπαϊκών αεροσκαφών.

Οι πυροσβέστες παλεύουν κυρίως με τις αναζωπυρώσεις, με στόχο να εμποδίσουν την εξέλιξη της πυρκαγιάς, που έχει μπει σε ένα μέρος του καταφυγίου, όπου δεν υπάρχουν δρόμοι και το μεγαλύτερο μέρος της προσπάθειας έχει πέσει στα πεζοπόρα τμήματα και τα εναέρια μέσα.

Σημειώνεται ότι από τη νύχτα, λόγω της μεγάλης αναζωπύρωσης βορειοανατολικά της Πλατανιάς και με το δεδομένο ότι δεν υπάρχουν άλλες μεγάλες πυρκαγιές στη χώρα, ενισχύθηκαν ακόμα περισσότερο οι δυνάμεις και αυτή την στιγμή επιχειρούν συνολικά 382 πυροσβέστες με 98 οχήματα. Από το σύνολο των πυροσβεστών οι 172 είναι πεζοπόρα τμήματα (22 ομάδες).

Επίσης από το πρωί επιχειρούν από αέρος 5 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα από την δύναμη του ελληνικού στόλου, ενώ στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν και τα δύο ιταλικά και ένα ισπανικό, που έφτασαν στη χώρα μας μετά το αίτημα για συνδρομή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (rescEU).

Συμμετέχει ακόμα ένα συντονιστικό αεροσκάφος καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος», ενώ συνδράμουν 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 4 μηχανήματα έργου του στρατού, 10 υδροφόρες και 8 μηχανήματα έργου της Περιφέρειας και των ΟΤΑ, η Δασική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ και 38 εθελοντές πυροσβέστες με 6 εθελοντικά οχήματα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η κατάσταση σήμερα είναι σαφώς καλύτερη απ τις προηγούμενες δύο μέρες, ενώ βοηθάει και το γεγονός ότι έχουν πέσει οι άνεμοι, αλλά εκτιμούν ότι θα χρειαστούν μέρες για να σβηστεί η καταστροφική πυρκαγιά, που έχει κάνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους.

Επίσης, οι επικεφαλής των επιχειρήσεων είναι σε πλήρη ετοιμότητα, λόγω της κακοκαιρίας που αναμένεται από την Βόρεια Ελλάδα, με το σκεπτικό ότι αν ενισχυθούν οι άνεμοι μπορεί να δημιουργήσουν και πάλι έντονα προβλήματα, καθώς η περίμετρος της πυρκαγιάς είναι μεγάλη και δεν ελέγχεται.

Το σημαντικό είναι ότι με τις αντιπυρικές ζώνες που έχουν δημιουργήσει τα μηχανήματα έργου και τις προσπάθειες κυρίως των πεζοπόρων τμημάτων, αποσοβήθηκε ο κίνδυνος για τα χωριά, που τελικά δεν πειράχτηκαν εκτός από τέσσερα αυτοκίνητα που κάηκαν.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σήμερα, μέχρι τις 09:30 το πρωί, είχαν αντικατασταθεί όλοι οι πυροσβέστες που έδωσαν ξάγρυπνοι τιτάνια μάχη με τις φλόγες τις προηγούμενες μέρες και είχαν ξεπεράσει τα όρια των αντοχών τους και πλέον οι δυνάμεις ανανεώθηκαν στο σύνολο τους.

Περίπου 25.000 στρέμματα έγιναν στάχτη

Τέλος, όπως προκύπτει από τα υψηλής ανάλυσης δεδομένα για τις καμένες εκτάσεις που παρέχει ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2, μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης είχαν καεί περίπου 22,68 τετραγωνικά χιλιόμετρα (22.680 στρέμματα) στον Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων .

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η τελική έκταση θα είναι μεγαλύτερη, καθώς η φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο και σήμερα.

Διαβάστε την παλαιότερη έρευνα του Ανώτατου Αξιωματικού της Πυροσβεστικής, Ανδριανού Γκουρμπάτση, για τους εμπρηστές:

Πατήστε στην εικόνα για να δείτε τη συνέντευξη του για το θέμα στο zougla.gr:

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης