«Τρίβουν τα μάτια τους», όσοι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων λειτούργησαν φέτος σε Ζαγόρι, Τζουμέρκα και Κόνιτσα, καθώς από την περασμένη Παρασκευή έγινε «επέλαση» επισκεπτών από τη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως από τη Θεσσαλονίκη.

Οι εκκλήσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά πριν από τις αργίες προς τους Θεσσαλονικείς, να αποφύγουν τις μετακινήσεις τους, φαίνεται πως δεν βρήκαν πρόσφορο έδαφος, αντίθετα βρήκαν το δρόμο για τις ορεινές απαράμιλλες ομορφιές της Ηπείρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η πληρότητα των μονάδων, που λειτούργησαν φέτος, φτάνει το 80% κατά τις αργίες του Οκτωβρίου, με περισσότερους επισκέπτες να είναι από τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη», λέει στη ThessToday ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων, Σπύρος Σουρέλης.

«Από την Παρασκευή είμαστε γεμάτοι και διώχνουμε περαστικό κόσμο, που αναζητά κατάλυμα, γιατί δεν έχουμε διαθεσιμότητα. Από τις 300 επιχειρήσεις στο Ζαγόρι, μόνο οι 30-40 είναι κλειστές. Οι υπόλοιπες, που λειτουργούν, είναι γεμάτες αυτές τις ημέρες. Και οι περισσότεροι επισκέπτες, σε ποσοστό σχεδόν 80% είναι από Θεσσαλονίκη», λέει από την πλευρά του ο Γιώργος Κονταξής, ιδιοκτήτης τουριστικού καταλύματος στο Δίλοφο Ζαγορίου. «Κάποιοι», προσθέτει, «κυρίως από Κοζάνη, Καστοριά και Σέρρες, ακύρωσαν τις κρατήσεις τους μετά τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, όμως μέσα σε λίγες μόνο ώρες, οι ακυρώσεις αυτές καλύφθηκαν».

Και όλα αυτά την ώρα που Ιωάννινα και Θεσσαλονίκη βρίσκονται σε «πορτοκαλί» συναγερμό και τον δήμαρχο Ιωαννιτών, Σπύρο Σουρέλη, μόλις χθες το πρωί μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, να εκτιμά πως το lockdown είναι πολύ κοντά και να χτυπά «καμπανάκι» για το γεγονός ότι το 90% των μονάδων κορωνοϊού στα Ιωάννινα είναι κατειλημμένο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ο ίδιος εξήγησε, «μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 250 ενεργά κρούσματα και το χειρότερο είναι ότι υπάρχει συνεχιζόμενος αυξημένος αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων το οποίο» όπως ο ίδιος ανέφερε «εξηγείται από την συρροή κρουσμάτων όπως αυτή που καταγράφηκε την Δευτέρα, με τα περισσότερα κρούσματα να αφορούν μια βιομηχανία τροφίμων».

Και όντως ο δήμαρχος Ιωαννιτών επιβεβαιώθηκε λίγες ώρες αργότερα, με την ανακοίνωση, για lockdown από την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου  στα Ιωάννινα, από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Τα μέτρα προστασίας στην ευρύτερη περιοχή γενικά τηρούνται και από τους επαγγελματίες, αλλά και από τους επισκέπτες, συμφωνούν οι κύριοι Σουρέλης και Κονταξής, ωστόσο εκφράζουν φόβους για την επόμενη ημέρα. «Λογικά, από την Πέμπτη θα είναι αναπόφευκτη μία άνοδος σε επίπεδο συναγερμού στο νομό μας», εκτιμά ο κ. Σουρέλης.

Και οι δύο τονίζουν το κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στις παρέες των Βορειοελλαδιτών.

«Δεκαπέντε χρόνια, πρώτη φορά βλέπω τόσο μεγάλη ζήτηση για τις αργίες του Οκτωβρίου. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι οι περισσότερες κρατήσεις είναι όχι για τρεις ή για πέντε διανυκτερεύσεις, αλλά για μία εβδομάδα και δέκα ημέρες. Αρκετοί μάλιστα ήταν αυτοί που έκαναν χρήση του προγράμματος «Τουρισμός Για Όλους». Ο κόσμος φαίνεται πως έχει μπουχτίσει», λέει στη ThessToday ο κ. Κονταξής, για να τον συμπληρώσει ο κ. Σουρέλης: «Βλέπεις τις παρέες.. μας λένε ήρθαμε μια τελευταία εκδρομή, πριν μας κλείσουν πάλι μέσα. Κουράστηκαν κάποιοι, αλλά είναι γεγονός πως λειτουργούν αψήφιστα».

Μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, για lockdown από την Πέμπτη στα Ιωάννινα, κάποιοι φαίνεται πως θα πάρουν το δρόμο της επιστροφής νωρίτερα. Τα αποτελέσματα του ταξιδιού τους ωστόσο, θα φανούν στα επιδημιολογικά δεδομένα τις επόμενες ημέρες.

Πηγή: Thesstoday.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης