Βίντεο – φωτογραφίες: Γιώργος Δαγαλάκης

Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως για την υπόθεση του «ψευτογιατρού», ενώ ζήτημα χρόνου θεωρείται η έκδοση εντάλματος σύλληψης και η δημοσιοποίηση των στοιχείων του 66χρονου που πουλούσε για περισσότερα από δέκα χρόνια την ελπίδα σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας. Ο ίδιος έκανε προσφυγή κατά της δημοσιοποίηση των στοιχείων του και η εισαγγελία Θεσσαλονίκης θα πρέπει να αποφανθεί μέσα σε διάστημα πέντε ημερών για το αν θα την αποδεχθεί ή θα την απορρίψει. Αστυνομικές πηγές εκτιμούν, πάντως, ότι η προσφυγή του 66χρονου ψευτογιατρού θα απορριφθεί και η δημοσιοποίηση των στοιχείων του θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 66χρονος «ψευτογιατρός» Μπροστά σε μια υπόθεση που δεν τη χωράει ανθρώπινος νους και έχει να κάνει με την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου βρίσκονται οι Αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκληματικών Οργανώσεων και Διεθνικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης έπειτα από την έρευνα που διήρκησε πολλούς μήνες.

Μόλις χθες (20/1) έγινε γνωστό πως ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας εξαπατήθηκαν από έναν 66χρονο «ψευτογιατρό» ο οποίος τους υποσχόταν θεραπεία ή βελτίωση της υγείας τους με πεπτίδια και βλαστοκύτταρα. Αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς που τον εμπιστεύτηκαν να χάσουν τη ζωή τους ενώ άλλοι να απωλέσουν τεράστια χρηματικά ποσά.

Την ίδια μέρα, ο 66χρονος φυσιοθεραπευτής, βρέθηκε ενώπιον των αστυνομικών στο τμήμα της περιοχής του, προκειμένου να δώσει το παρών στο πλαίσιο των περιοριστικών όρων που του επιβλήθηκαν στις 15 Μάϊου του 2019. Το 2016 είχε προηγηθεί καταγγελία σε βάρος του, απευθείας στις εισαγγελικές αρχές στην Αθήνα για απάτη. Συγκεκριμένα, όφειλε να εμφανίζεται στους αστυνομικούς τρεις φορές κάθε μήνα – 1η, 10 και 20. Η πρώτη καταγγελία στην αστυνομία έγινε τέσσερα χρόνια μετά, το 2020. Ωστόσο δεν φαίνεται να τον είχε πτοήσει, καθώς συνέχιζε τη δράση του, διατηρώντας χώρο στην Αττική όπου έκανε φυσιοθεραπείες και σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Ζούγκλας» σε αυτούς λοιπόν τους ασθενείς στόχευε κυρίως προκειμένου να τους «αρμέξει» οικονομικά, χωρίς να τον ενδιαφέρει προφανώς το αποτέλεσμα. Με την σχέση που είχε αναπτύξει μαζί τους, τους έπειθε πως θα έπρεπε να δοκιμάσουν μια εναλλακτική θεραπεία προκειμένου να βελτιωθεί η υγεία τους ή ακόμα και να θεραπευτούν οριστικά. Αστυνομικές πηγές διευκρινίζουν πως κάποιες περιπτώσεις ασθενών που έπεσαν θύματα του συγκεκριμένου «γιατρού» βρίσκονταν σε πολύ άσχημη κατάσταση λόγω της ασθένειας αυτής.

Τα θύματα που έπεφταν στην παγίδα, έπειτα από υπόδειξη του «ψευτογιατρού» ταξίδευαν αρχικά στη Γερμανία προκειμένου να κάνουν κάποιες εξετάσεις εκεί και να τους εξετάσει κάποιος συνεργός του και στη συνέχεια επέστρεφαν στην Ελλάδα για να ξεκινήσουν τη θεραπεία. Φυσικά τα χρήματα για το εν λόγω ταξίδι και τη διαμονή τους τα κάλυπταν οι ίδιοι οι ασθενείς και οι συγγενείς τους. Μάλιστα ο συνεργός αυτός ο οποίος ήταν 72 ετών δεν ήταν καν νευρολόγος αλλά γενικός ιατρός. Σημαντικό κομμάτι του παζλ, θεωρείται λοιπόν και ο εντοπισμός της ροής των χρημάτων, που μπήκαν στα ταμεία των δυο απατεώνων.

Τόσο ο 66χρονος όσο και ο Γερμανός συνεργός του κατηγορούνται και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, έπειτα από την ανάλυση των οικονομικών δεδομένων από τραπεζικά ιδρύματα της χώρας μας, κατά τα οποία εντοπίστηκαν επιβαρυντικά στοιχεία. Η πληρωμή γινόταν πάντα τις μετρητοίς χωρίς φυσικά να δίνει καμία απόδειξη.

 

Προβληματισμός με τον Γερμανό συνεργό του – Αρνείται να καταθέσει

Στις ελληνικές Αρχές επικρατεί ένας προβληματισμός σχετικά με τον εντοπισμός του Γερμανού γιατρού, που ταυτοποιείται ως γενετιστής ή νευρολόγος σε περίπτωση που εκδοθεί ένταλμα σύλληψής του. 

Ο ίδιος, όταν κλήθηκε πριν μερικές ημέρες από τις γερμανικές αρχές για να καταθέσει για την συγκεκριμένηΟ Γερμανός συγκατηγορούμενός του υπόθεση, αρνήθηκε. Το 2022, οι αστυνομικοί μέσω της εισαγγελίας πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, είχαν υποβάλει προς τις γερμανικές εισαγγελικές αρχές, τρία διαδοχικά αιτήματα για την εφαρμογή του ερευνητικού μέτρου της Ευρωπαϊκής Εντολής Έρευνας.

Στις 12 Ιανουαρίου 2022 διενεργήθηκαν οι ταυτόχρονες έρευνες σε Ελλάδα και Γερμανία και συγκεκριμένα στο σπίτι του 66χρονου στο Κορωπί στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας και στη Γερμανία στο σπίτι του 72χρονου όπως και στις κλινικές που είχαν οδηγηθεί οι Έλληνες ασθενείς, συνοδεία του 66χρονου.

Οι συγγενείς των ασθενών που νοσούσαν είτε από σκλήρυνση κατά πλάκας είτε με επιληψία είτε με αναπηρίες και άλλες νευρολογικές παθήσεις και έβλεπαν μέρα με την ημέρα τους δικούς τους ανθρώπους να καταρρέουν.

Πώς άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι

Τον Δεκέμβριο του 2020 ο αδελφός ενός ασθενή ο οποίος απεβίωσε ενώ εφάρμοζε τη θεραπεία αυτή επισκέφθηκε τις Αρχές στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να αναφέρει το περιστατικό. Οι αστυνομικοί αμέσως σχημάτισαν φάκελο και ξεκίνησαν τις έρευνες διακριτικά.

Προσπαθώντας λοιπόν τα ταυτοποιήσουν κάποια στοιχεία και πληροφορίες διαπίστωσαν πως για τον «ψευτογιατρό» υπήρξε παρόμοια καταγγελία από το 2016. Και τότε ήταν που σήμανε το «καμπανάκι» ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει. Η καταγγελία του 2016 ανέφερε σχεδόν τα ίδια με αυτήν του 2020, ενώ είχε υποβληθεί και μήνυση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, κατέστη κατηγορούμενος και του επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της εμφάνισης τρεις φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής του. Οι αστυνομικοί ήρθαν σε επαφή με την καταγγέλλουσα του 2016 και στη συνέχεια προέκυψε και η εμπλοκή του Γερμανού.

Από τον Δεκέμβριο του 2020 έως και σήμερα οι Αρχές κατάφεραν και ταυτοποίησαν συνολικά 15 περιπτώσεις. Από αυτά τα θύματα, πέντε ασθενείς έχουν πεθάνει. Οι ίδιες πηγές τονίζουν στη «Ζούγκλα» πως η δράση του «ψευτογιατρού» είχε αρχίσει από το 2009 ενώ από την έρευνα μέχρι στιγμής προκύπτει πως συνέχισε την αναζήτηση θυμάτων μέχρι το τέλος του 2021 ενώ διατήρησε το φυσιοθεραπευτήριο μέχρι και το 2022.

Συγγενείς των θυμάτων αλλά και εξαπατημένοι ασθενείς είπαν στους αστυνομικούς κατά τη διάρκεια των ερευνών πως ο «ψευτογιατρός» πολλές φορές προκειμένου να τους πείσει για τις θεραπείες υποστήριζε πως έχει πελάτες διάσημους, καλλιτέχνες, αθλητές ακόμα και πολιτικούς. Έλεγε πως ήταν γιατρός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του Ράφα Ναδάλ. Άλλοι τόνισαν πως έμαθαν για αυτόν από άλλους ασθενείς. Δηλαδή γινόταν κάποιου είδους «διαφήμιση» από στόμα σε στόμα. Όσον αφορά στα θύματα ήταν διαφόρων ηλικιών.

Τα θύματά τους, σύμφωνα με την έρευνα, εντοπίζονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, και μεταξύ αυτών στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κέρκυρα, τη Χίο, την Ηγουμενίτσα και σε περιοχή της Πελοποννήσου.

Κάποια θύματα έχασαν πάνω από 100.000 ευρώ

Οι αστυνομικοί ερευνητές που χειρίζονται την υπόθεση εξηγούν στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα πως προχώρησαν στη δημοσιοποίηση της υπόθεσης διότι έκαναν αίτημα να δημοσιευθεί η φωτογραφία του έπειτα από εισαγγελική διάταξη προφανώς για να βρεθούν κι άλλα θύματα.

Όπως διευκρινίζουν τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι δικαστικές Αρχές είναι επαρκή με τη δικογραφία να έχει υποβληθεί στην εισαγγελία Θεσσαλονίκης και η υπόθεση έχει παραπεμφθεί σε κύρια ανάκριση.

Τον Ιανουάριο του 2021 έγινε και έρευνα στο σπίτι του με τον ίδιο να είναι παρών. Εκεί οι Αρχές βρήκαν αρκετά στοιχεία τα οποία «έδεσαν» την υπόθεση.

Ο «ψευτογιατρός» ο οποίος είναι πατέρας τριών παιδιών και μένει στα Καλύβια Αττικής ζητούσε 200 – 300 ευρώ για τη μια θεραπεία με τα πεπτίδια και 20.000 – 30.000 ευρώ για τη μια θεραπεία με βλαστοκύτταρα.

Αστυνομικές πηγές διευκρινίζουν πως ασθενείς – θύματα υποβάλλονταν σε πολλές θεραπείες με αποτέλεσμα κάποιοι να πληρώσουν και πάνω από 100.000 ευρώ. Σημαντικό είναι το γεγονός πως κάποια από αυτά τα φιαλίδια τα είχαν κρατήσει οι παθόντες με αποτέλεσμα να βοηθήσουν τους αστυνομικούς στην έρευνά τους.

Στην πραγματικότητα έπειτα από αναλύσεις προέκυψε πως οι ενέσεις με τα πεπτίδια ήταν φιαλίδια με αμινοξέα ενώ οι υποτιθέμενες ενέσεις βλαστοκυττάρων ήταν αμπούλες γλυκόζης.

Προς το παρόν ο «ψευτογιατρός» και ο συνεργός του είναι ελεύθεροι. Σε βάρος των δύο κατηγορουμένων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, μεταξύ άλλων, για ανθρωποκτονία με δόλο, τετελεσμένη και σε απόπειρα, κατά συρροή, πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης και απάτη (κατ’ εξακολούθηση και οι δύο τελευταίες), ενώ ο φάκελος της δικογραφίας βρίσκεται στα χέρια Ανακριτή για τη διενέργεια της κύριας ανάκρισης. Οι δράστες εκτιμάται ότι από την εγκληματική τους δραστηριότητα αποκόμισαν περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης