Φωτορεπορτάζ: Νίκος Χριστοφάκης
Κείμενο: Μαριάννα Κορνάρου

Αγροτική κινητοποίηση στην Αθήνα σήμερα με  αγρότες και κτηνοτρόφους από όλη τη χώρα, που πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα.

Η προσυγκέντρωση των αγροτών

Η κινητοποίηση διοργανώνεται από την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, διεκδικώντας την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς και την στήριξη της κτηνοτροφίας, που βρίσκεται σε κρίση, λόγω της ευλογιάς των αιγοπροβάτων.

Αγρότες από την Θεσσαλία ήρθαν στην Αθήνα με πούλμαν

Στις 11:00 το πρωί έγινε η προσυγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη και αμέσως μετά οι αγρότες ξεκίνησαν την πορεία τους στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Με πανό και συνθήματα η προσυγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη

Μετά το Υπουργείο, οι αγρότες κάνουν πορεία και παράσταση διαμαρτυρίας προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ για αυτό το λόγο έχουν ληφθεί αυξημένα μέτρα της Τροχαίας και ισχύουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας.

Μάλιστα, αντιπροσωπεία των αγροτών ετοίμασε ψήφισμα με τα αιτήματά τους, που θα δοθεί στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Δείτε εικόνες της «Ζούγκλας» από την κινητοποίηση των αγροτών:

Εκατοντάδες κτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν το πρωί στην πλατεία Καραΐσκάκη

 

Αγρότες έφτασαν με λεωφορεία στην προσυγκέντρωση από την Ήπειρο και την Θεσσαλία

 

Το πανό των αγροτών που ήρθαν με πλοίο από την Κρήτη

 

Αστυνομικές Δυνάμεις έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

Κλούβες των ΜΑΤ έκοψαν τον δρόμο έξω από το Υπουργείο, περιμένοντας τους αγρότες

 

Η πορεία των αγροτών έφτασε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

 

Κτηνοτρόφοι από κάθε γωνιά της Ελλάδας διαμαρτύρονται για την θανάτωση των κοπαδιών τους

Παρών στην κινητοποίηση των αγροτών έδωσε και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, που δήλωσε ότι η Κυβέρνηση «τους έχει φέρει στα όριά τους». Δείτε βίντεο με την δήλωσή του:

Λίγο πριν τις 14:00 αγρότες και κτηνοτρόφοι έφτασαν έξω από τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου σκοπεύουν να διαμαρτυρηθούν για τις καθυστερήσεις και το μπλοκάρισμα στις νόμιμες αγροτικές επιδοτήσεις, εξαιτίας των ελέγχων που γίνονται για το σκάνδαλο στον Οργανισμό.

Δείτε βίντεο της «Ζούγκλας» με την αγροτική διαμαρτυρία έξω από τον ΟΠΕΚΕΠΕ:

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Παύλος Σατολιάς, σε χαιρετισμό του τόνισε ότι «είμαστε εδώ για τους συναδέλφους μας που είναι στα χωράφια και τους στάβλους. Είμαστε εδώ για  να πούμε ότι δεν πάει άλλο» συμπληρώνοντας ότι «το αγροτικό ζήτημα η Κυβέρνηση το έχει βάλει σε αυτόματο πιλότο». Σημείωσε ότι «τα λεφτά είναι λιγότερα και τα έξοδα περισσότερα», προειδοποιώντας πως «σήμερα είναι η αφετηρία των αγροτικών κινητοποιήσεων. Οι συνάδερφοι θα αποφασίσουν πώς θα τις κλιμακώσουν σε ολόκληρη τη χώρα».

Οι δηλώσεις του Παύλου Σατολιά

«Ο πρωτογενής τομέας πεθαίνει. Η επαρχία ερημώνει και η χώρα θα αντιμετωπίσει διατροφικό πρόβλημα εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση», είπε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, επισημαίνοντας ότι «είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε για τα προβλήματά μας, αλλά και για να μείνει όρθια η αγροτιά, οι αγρότες μας και για να διασφαλιστεί η επάρκεια των τροφίμων μέσω βιώσιμης ανάπτυξης».

Ο Πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, υπογράμμισε ότι «έχει ξεκινήσει ένας νέος κύκλος αγροτικών κινητοποιήσεων», τονίζοντας μεταξύ άλλων «δυστυχώς δεν πληρωνόμαστε για το μόχθο μας». Όπως είπε, στις 23 Νοεμβρίου, οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας, προκειμένου να αποφασίσουν για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης