Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Το φρούτο αυτό βοηθά τον οργανισμό να απορροφά και να αξιοποιεί πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως τα καροτινοειδή (άλφα-καροτίνη, βήτα-καροτίνη, λουτεϊνη και λυκοπένη).
Tο αβοκάντο είναι πλούσια σε θερμίδες τροφή. Αρκεί να καταναλώσετε το 1/5 από το αβοκάντο που έχει 55 θερμίδες, για να προσφέρει τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, όπως φυτικές ίνες, μαγνήσιο, κάλιο που είναι πολύ σημαντικό για την υγεία των κυττάρων και της καρδιάς, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυλλικό οξύ.
Τα λίπη των φυτικών προϊόντων παίζουν σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών καροτινοειδών από τον οργανισμό, όπως το καρότο και το σπανάκι. Το αβοκάντο όταν προστίθενται στις σαλάτες, δρα ως ενισχυτικό της απορρόφησης των καροτινοειδών.
Η αντικαρκινική δράση του αβοκάντο αποδίδεται στα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχει, αλλά και στα πολύτιμα καροτενοειδή του (λουτεΐνη, α- και β-καροτίνη), καθώς και στις υψηλές συγκεντρώσεις της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε.
Tο αβοκάντο είναι πλούσιο και σε βιταμίνες A, B, C και E και διαθέτει σημαντικές ενυδατικές και επουλωτικές ιδιότητες για το δέρμα.
Το αβοκάντο είναι νοστιμότερο την άνοιξη και το καλοκαίρι, αλλά το βρίσκετε στην αγορά όλο το χρόνο.
Θα πρέπει να έχει πράσινο φλοιό και σφριγηλή σάρκα.
Μην αγοράζετε αβοκάντο που έχει μαλακή σάρκα και καφέ χρώμα.
Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και σε σαλάτες αλλά και μόνο του με λεμόνι και αλάτι.
Μην ξεχνάτε όμως τις θερμίδες!
Να θυμάστε ότι μισό αβοκάντο στη σαλάτα σας ισοδυναμεί με μιάμιση κουταλιά ελαιόλαδο.

