Χιλιάδες Ιρανοί, σχημάτισαν το Σάββατο νεκρική πομπή στη Βαγδάτη θρηνώντας τον Κασέμ Σουλεϊμανί και τους κορυφαίους ιρακινούς ηγέτες που σκοτώθηκαν από την επίθεση των ΗΠΑ την περασμένη Παρασκευή.

Πολλοί από τους συμμετέχοντες στην πομπή, ήταν ντυμένοι στα μαύρα και έφεραν ιρακινές σημαίες και τις σημαίες των πολιτοφυλακών που υποστήριζαν το Ιράν και οι οποίες είναι πιστές στον Σουλεϊμάνι. Φώναζαν επίσης συνθήματα για τον Αμπού Μαχντί αλ Μουχάντις, ανώτατο ιρακινό διοικητή πολιτοφυλακής που σκοτώθηκε στην ίδια επιχείρηση των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πομπή ξεκίνησε στο ιερό Ιμάμ Καδμίμ στη Βαγδάτη, ένα από τα πιο σεβαστά σημεία στο σιιτικό Ισλάμ και πορεύθηκε στους δρόμους μαζί με οχήματα πολιτοφυλακής με κυριότερο το σύνθημα «θάνατος στην Αμερική».

Πλήθος κόσμου με δάκρυα στα μάτια φώναζε επίσης: «Όχι, όχι, Αμερική» και «Θάνατος στην Αμερική, θάνατος στο Ισραήλ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενας από τους συμμετέχοντες στη νεκρική πομπή ονόματι Μοχάμεντ Φαντλ, δήλωσε ότι η κηδεία είναι μια έκφραση αφοσίωσης στους δολοφονημένους ηγέτες. «Είναι ένα οδυνηρό χτύπημα, αλλά δεν θα μας ταρακουνήσει», είπε.

 

Δύο ελικόπτερα πετούσαν πάνω από την πομπή, στην οποία παρευρέθηκε ο πρωθυπουργός Αντέλ Αμπντούλ Μάχντι και οι ηγέτες των πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Οι σοροί των πέντε Ιρανών καλύπτονταν από την ιρανική σημαία. Μετά την πορεία στην Καζιμίγια, τελέστηκαν οι κηδείες στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης παρουσία πολλών Ιρακινών αξιωματούχων. 

Συνολικά, η αμερικανική «βολή ακριβείας ενός μη επανδρωμένου αεροπλάνου» που συνέτριψε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή τα δύο αυτοκίνητα στα οποία επέβαιναν ο Σουλεϊμανί και ο Μουχάντις προκάλεσε τον θάνατο δέκα ανθρώπων – πέντε Ιρακινών και πέντε Ιρανών. Τα φέρετρα των πέντε Ιρακινών μεταφέρθηκαν στην Καζιμίγια, καλυμμένα με την σημαία του Ιράκ.

Στο Ιράν το Σάββατο, κάθε μεγάλη εφημερίδα και τηλεοπτική εκπομπή που ελέγχεται από το κράτος επικεντρώθηκε στον θάνατο του Σουλειμανί, με εφημερίδες όπως η Αφτάμπ-ε Γιαζτ, να προειδοποιούν ότι «η εκδίκηση είναι στο δρόμο».

 

Διαφημιστικές πινακίδες εμφανίστηκαν στους μεγάλους δρόμους που δείχνουν το πρόσωπο του Σουλεϊμανί, πολλές από τις οποίες έφεραν την προειδοποίηση από τον Ανώτατο ηγέτη Αϊταδόλα Αλί Χαμενεΐ ότι η «σκληρή εκδίκηση» περιμένει τις ΗΠΑ.

Στην σκληρή εφημερίδα Kayhan, ο αρχισυντάκτης Hossein Shariatmadari έγραψε το Σάββατο ότι το Ιράν δεν πρέπει να διστάζει να αντιδράσει. Επέκρινε μια προηγούμενη δήλωση του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της χώρας λέγοντας ότι μια επίθεση θα έρθει στο «σωστό μέρος και την κατάλληλη στιγμή».

«Η Αμερική και οι σύμμαχοί της κάθεται σε γυάλινη αίθουσα και είναι ευάλωτοι από κάθε πλευρά, οπότε μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι όλες οι προετοιμασίες είναι έτοιμες για σκληρή εκδίκηση στην τρομοκρατική Αμερική», έγραψε ο Shariatmadari, ο οποίος διορίστηκε από τον Χαμενεΐ.

Ο ισχυρός στρατιωτικός διοικητής του Ιράν Κασέμ Σουλεϊμανί θα ταφεί την Τρίτη στη γενέτειρά του, την Κερμάν του κεντρικού Ιράν, μετά το τριήμερο εθνικό πένθος και τις τελετές μνήμης σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσαν σήμερα οι Φρουροί της Επανάστασης.

Πηγή: Associated Press,ΑΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης