Κατηγορηματικά αρνείται ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ότι προχώρησε στην επίμαχη δήλωση που τον θέλει να προτιμούσε να αφήσουν «τα πτώματα να στοιβάζονται κατά χιλιάδες», παρά να κηρύξει ένα τρίτο lockdown στη χώρα, χαρακτηρίζοντας το σχετικό ρεπορτάζ ως «απόλυτα σκουπίδια». 

Αναμενόμενα, η φερόμενη ως δήλωση του Μπόρις Τζόνσον προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, και ο πρωθυπουργός τώρα βγήκε να ξεκαθαρίσει το τοπίο, αναφέροντας πως ο ισχυρισμός ότι έκανε τις δηλώσεις αυτές είναι «απόλυτα, απόλυτα σκουπίδια» (total, total rubbish). Συγκεκριμένα, ο βρετανός πρωθυπουργός είπε: «Αυτό που πράγματι πιστεύω είναι ότι η χώρα αυτή έχει κάνει εξαιρετική δουλειά με τα lockdown. Και ήταν πολύ δύσκολα. Και ήταν πολύ σκληρά για τους ανθρώπους. Δεν χωρά αμφιβολία σε αυτό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κανείς δεν θέλει να μπει σε καθεστώς lockdown, αλλά μας έχουν βοηθήσει. Η πειθαρχία που έδειξαν οι πολίτες βοήθησαν στο να μειωθούν οι αριθμοί των κρουσμάτων σε σημαντικό βαθμό». 

Η διάψευση Τζόνσον σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του βρετανικού Guardian

Οι δηλώσεις αυτές του Μπόρις Τζόνσον έρχονται μετά από δημοσίευμα της Daily Mail που, επικαλούμενο μη κατονομασμένη πηγή, ανέφερε πως ο πρωθυπουργός της Βρετανίας είπε σε συνάντηση στη Ντάουνινγκ Στριτ τον Οκτώβρη: «Όχι άλλα γ******α lockdown, αφήστε τα πτώματα να στοιβάζονται κατά χιλιάδες». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς τη Δευτέρα αν έκανε όντως αυτά τα σχόλια, ο Τζόνσον είπε «όχι, αλλά πιστεύω πως το σημαντικό πράγμα είναι να κάνουμε εμείς, ως κυβέρνηση, τα lockdown να έχουν αποτέλεσμα». 

Ο επίσημος εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον επίσης διέψευσε τους ισχυρισμούς μιλώντας σε δημοσιογράφους, στους οποίους είπε: «Αυτό δεν ισχύει και έχει αρνηθεί ότι το είπε». 

Ο Βρετανός υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Μάικλ Γκόουβ δήλωσε σήμερα πως δεν άκουσε τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να λέει ότι προτιμάει να δει «πτώματα να στοιβάζονται σε σωρό» κατά χιλιάδες, παρά να κηρύξει ένα τρίτο lockdown.

Σε ερώτηση για το φερόμενο σχόλιο του Τζόνσον, ο Γκόουβ τόνισε στη Βουλή των Κοινοτήτων: «Την ιδέα ότι θα έλεγε κάτι τέτοιο τη θεωρώ απίστευτη. Ήμουν σε εκείνη την αίθουσα, ποτέ δεν άκουσα γλώσσα τέτοιου είδους».

Η δήλωση Τζόνσον διαψεύστηκε «κατηγορηματικά» από τον Βρετανό υπουργό Άμυνας Μπεν Ουάλας, ο οποίος τόνισε ότι ο Μπόρις Τζόνσον «ήταν προσηλωμένος στην αντιμετώπιση του Covid».

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης