Υπήκοος του Λιβάνου που είχε συλληφθεί πρόσφατα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πέθανε υπό κράτηση και οι αρχές αρνήθηκαν να παραδώσουν το πτώμα στην οικογένειά του, ανέφεραν χθες Παρασκευή στο Γαλλικό Πρακτορείο η Διεθνής Αμνηστία και συλλογικότητα υπεράσπισης των λιβανέζων κρατούμενων στο κράτος του Κόλπου.

Αρκετοί υπήκοοι Λιβάνου που ζουν μόνιμα στα Εμιράτα, στην πλειονότητά τους σιίτες, συνελήφθησαν και σε ορισμένες περιπτώσεις καταδικάστηκαν τα τελευταία χρόνια διότι φέρονταν να είχαν σχέσεις με το σιιτικό ένοπλο κίνημα Χεζμπολάχ, το οποίο χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από μοναρχίες του Κόλπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γάζι Εζεντίν, 55 ετών, συνελήφθη την 22η Μαρτίου μαζί με δύο αδέλφια του, ανέφερε η Σίμα Ουάτλινγκ της Διεθνούς Αμνηστίας, σύμφωνα με την οποία δέκα σιίτες Λιβανέζοι συνελήφθησαν μέσα σε έναν μήνα χωρίς να τους απαγγελθεί καμιά κατηγορία.

«Πέθανε υπό κράτηση την 4η Μαΐου», δήλωσε από την πλευρά του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπούλ Φαντλ Σούμαν, εκπρόσωπος της Επιτροπής Παρακολούθησης των Λιβανέζων Κρατούμενων στα Εμιράτα.

Σύμφωνα με την κυρία Ουάτλινγκ, οι αρχές δεν ενημέρωσαν την οικογένεια παρά πέντε ημέρες μετά τον θάνατό του, όταν ζήτησαν από γιο του να πάει να τον αναγνωρίσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μοιάζει ύποπτο το γεγονός ότι τα Εμιράτα επέτρεψαν στον γιο του να αναγνωρίσει το πτώμα του πατέρα του δείχνοντάς του μόνο το πρόσωπό του. Αρνήθηκαν να παραδώσουν το πτώμα στην οικογένεια για να επαναπατριστεί και το έθαψαν αυτές», πρόσθεσε η κυρία Ουάτλινγκ.

Διευκρίνισε πως ο Γάζι Εζεντίν, που ζούσε τριάντα χρόνια στα ΗΑΕ, ενταφιάστηκε με παρόντες τον γιο του και τους δύο αδελφούς του, που αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τον θάνατο αλλά τους απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.

Η ακτιβίστρια της Αμνηστίας εκτίμησε πως οι αρχές των Εμιράτων πιθανόν προσπαθούν να «συγκαλύψουν την αληθινή αιτία θανάτου» και ότι «την υπόθεση περιβάλλει μυστήριο», υπογραμμίζοντας πως δεν έγινε νεκροψία-νεκροτομή.

Η κυρία Ουάτλινγκ αξίωσε οι αρχές των ΗΑΕ να διενεργήσουν «ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα» για τον θάνατο του κρατουμένου και να αφήσουν ελεύθερους τους άλλους κρατούμενους.

Οι αρχές των ΗΑΕ δεν έχουν κάνει κανένα σχόλιο για την υπόθεση. Το υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε όταν του ζητήθηκε σχόλιο.

Οι υπήκοοι του Λιβάνου που ζουν στις μοναρχίες του Κόλπου βρίσκονται ενίοτε σε διασταυρούμενα πυρά λόγω των εντάσεων στην περιοχή και των μπραντεφέρ ανάμεσα στις σουνιτικές μοναρχίες του Κόλπου και το σιιτικό Ιράν.

Τον Μάιο του 2019, η Αμνηστία είχε κάνει λόγο για επιβολή ποινών φυλάκισης σε τρεις υπηκόους Λιβάνου που κατηγορήθηκαν από τα ΗΑΕ ότι είχαν σχηματίσει «τρομοκρατικό πυρήνα» και «σχεδίαζαν επιθέσεις» με διαταγή της Χεζμπολάχ.

Τον Φεβρουάριο του 2021, περίπου δέκα Λιβανέζοι φυλακισμένοι στα Εμιράτα αφέθηκαν ελεύθεροι, έπειτα από προσπάθειες των αρχών του Λιβάνου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης