Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν ζήτησε την Τρίτη από τους υποστηρικτές της αυτονομίας της περιφέρειας να δωρίσουν χρήματα, αφότου οι ισπανικές αρχές διέταξαν τον ίδιο και 19 ακόμη άτομα να πληρώσουν 4,1 εκατομμύρια ευρώ δημόσιου χρήματος που δαπανήθηκαν στο απαγορευμένο δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση.

Την 1η Οκτωβρίου 2017 η Καταλονία διοργάνωσε δημοψήφισμα για την απόσχιση από την Ισπανία, που κηρύχθηκε παράνομο από τα ισπανικά δικαστήρια. Οι ηγέτες τότε κήρυξαν μια βραχύβια διακήρυξη ανεξαρτησίας της περιφέρειας αυτής. Ο Πουτζδεμόν αργότερα έφυγε για το Βέλγιο, ενώ άλλα ηγετικά στελέχη αυτονομιστών φυλακίστηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν ψηφίσατε την 1η Οκτωβρίου, σας χρειαζόμαστε», τόνισε ο Πουτζδεμόν με ανάρτησή του στο twitter που συνοδευόταν με έναν σύνδεσμο σε ένα τραπεζικό λογαριασμό.

Ο αυτονομιστής πρώην ηγέτης, που είναι σήμερα ευρωβουλευτής και εξακολουθεί να ζει εξόριστος στο Βέλγιο, δήλωσε πως η ανώτατη ελεγκτική υπηρεσία δημοσίου έδωσε στον ίδιο και σε άλλους αυτονομιστές πολιτικούς διορία 15 ημερών να επιστρέψουν τα χρήματα, αλλιώς θα κατασχεθούν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Η ελεγκτική υπηρεσία, που επιβλέπει τα πολιτικά κόμματα της Ισπανίας και τους φορείς του δημόσιου τομέα, δεν επιβεβαίωσε άμεσα τη δήλωση του Πουτζδεμόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκκληση του τελευταίου για συγκέντρωση χρημάτων έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή, καθώς Μαδρίτη και Βαρκελώνη προγραμματίζουν να έχουν συνομιλίες για το μέλλον της Καταλονίας.

Νωρίτερα την Τρίτη, έξι κρατούμενοι αυτονομιστές ηγέτες αποφυλακίστηκαν για σύντομο χρονικό διάστημα, υπό ισχυρή αστυνομική προστασία, για να καταθέσουν στο καταλανικό κοινοβούλιο, καθώς εκατοντάδες υποστηρικτές φώναζαν «Ανεξαρτησία» και «Ελευθερία για τους πολιτικούς κρατούμενους».

Ήταν η πρώτη φορά που οι έξι αποφυλακίστηκαν μετά την καταδίκη τους σε ποινές κάθειρξης πολλών ετών για το ρόλο τους στο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας.

Ένας από τους έξι φυλακισμένους, ο Καταλανός ηγέτης Οριόλ Ζουνκέρας δήλωσε σε μια επιτροπή έρευνας του καταλανικού κοινοβουλίου, πεπεισμένος ότι η περιφέρεια εν τέλει θα ψηφίσει ξανά για ανεξαρτησία.

«Δεν φοβόμαστε, ποτέ δεν φοβηθήκαμε και είμαστε ακόμα λιγότερο φοβισμένοι τώρα», δήλωσε.

Ο Ζουνκέρας αναγνώρισε πως οι προγραμματισμένες συνομιλίες μεταξύ της ισπανικής κυβέρνησης και της φιλο-αυτονομιστικής περιφερειακής κυβέρνησης είναι ένα «βήμα προόδου», αν και εμφανίστηκε σκεπτικός για τις πιθανότητες επιτυχίας των συνομιλιών.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αναμένεται στην Βαρκελώνη στις 6 Φεβρουαρίου για να θέσει την ατζέντα των συνομιλιών.

Ο διάλογος ήταν ένας όρος που είχε θέσει το καταλανικό αυτονομιστικό κόμμα Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) για να διευκολύνει τις προσπάθειες του Σάντσεθ να οριστεί πρωθυπουργός, μια συμφωνία που καταδικάστηκε από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα της ισπανικής δεξιάς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης