Εξελέγη η νέα κυβέρνηση του Κοσόβου με πρωθυπουργό τον Άλμπιν Κούρτι

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2021, 22:49
Εξελέγη η νέα κυβέρνηση του Κοσόβου με πρωθυπουργό τον Άλμπιν Κούρτι

Η βουλή του Κοσόβου εξέλεξε απόψε, σε έκτακτη συνεδρίαση, τη νέα κυβέρνηση που πρότεινε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός 'Αλμπιν Κούρτι. Υπέρ της κυβέρνησης Κούρτι ψήφισαν 67 από τους 120 βουλευτές που συνθέτουν το κοινοβούλιο, ενώ την καταψήφισαν 30 βουλευτές.

Εκτός από τους 58 βουλευτές που προέρχονται από το κίνημα «Αυτοδιάθεση» του Άλμπιν Κούρτι ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση έδωσαν εννέα βουλευτές που προέρχονται από μειονοτικά κόμματα. Οι βουλευτές που εκπροσωπούν τη σερβική εθνική κοινότητα καταψήφισαν την κυβέρνηση.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα του πρωθυπουργού 'Αλμπιν Κούρτι έχει πέντε αντιπροέδρους και 15 υπουργεία. Τη θέση του ενός αντιπροέδρου όπως και το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εθνικών Κοινοτήτων και Επιστροφής Εκτοπισμένων ανέλαβαν εκπρόσωποι της σερβικής κοινότητας, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα.

Ο νέος πρωθυπουργός του Κοσόβου, 'Αλμπιν Κούρτι, στην προγραμματική του ομιλία έδωσε έμφαση στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα καταφέρει να εξασφαλίσει εμβόλια και δεσμεύτηκε πως θα έχει εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού έως το τέλος του 2021.

Μέχρι σήμερα το Κόσοβο δεν έλαβε ούτε ένα εμβόλιο.

Ο Κούρτι ανέφερε επίσης ότι θα προχωρήσει σε ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις για τη δημιουργία κράτους δικαίου, ενώ υποσχέθηκε ότι θα πατάξει τη διαφθορά και την παραοικονομία δημιουργώντας υγιείς συνθήκες για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Μίλησε επίσης για την παροχή ευκαιριών στους οικονομικά αδύναμους, κάνοντας λόγο για μείωση των κοινωνικών διαφορών, όπως και την εξασφάλιση δωρεάν παιδείας για όλους. Τόνισε παράλληλα ότι για την κυβέρνηση του η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.

Ο Άλμπιν Κούρτι στην προγραμματική του ομιλία αναφέρθηκε και στον διάλογο με το Βελιγράδι, επισημαίνοντας ότι δεν θα ακολουθήσει την τακτική των υποχωρήσεων που εφάρμοζαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά θα απαιτήσει να ισχύσει η αρχή της αμοιβαιότητας στις σχέσεις με τη Σερβία.

«Ο διάλογος πρέπει να επιλύσει όλα τα υπάρχοντα προβλήματα και όχι να δημιουργεί νέα προβλήματα. Χωρίς την αναγνώριση της πραγματικότητας, της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και την αποδοχή της αλήθειας από την πλευρά της Σερβίας, δεν υπάρχει ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών και των δύο κρατών» τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή ο νέος πρωθυπουργός του Κοσόβου.

Σημειώνεται ότι ο 'Αλμπιν Κούρτι είχε αναλάβει πρωθυπουργός και τον Φεβρουάριο του 2020. Η διακυβέρνησή του ωστόσο διήρκησε μόνο 52 ημέρες, αφού ανατράπηκε όταν αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό η Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου. Ο Κούρτι τότε, κατήγγειλε ωμή παρέμβαση των ΗΠΑ, κατηγορώντας την κυβέρνηση Τραμπ ότι μεθόδευσε την ανατροπή του.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2021, 22:55