Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε στους οπαδούς του τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, διαβεβαιώνοντας πως βρίσκεται «καθαρά μπροστά» μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στην Τουρκία χθες Κυριακή, μοιάζοντας να αποδέχεται πλέον πως η διεξαγωγή δεύτερου γύρου, το αποτέλεσμα του οποίου θα «σεβαστεί», είναι πράγματι απαραίτητη.

«Μολονότι τα [επίσημα] αποτελέσματα δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα ακόμα, είμαστε καθαρά μπροστά», είπε σε μεγάλη συγκέντρωση των οπαδών του μέσα στη νύχτα [στις 02:30 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας] στην Άγκυρα. «Θα σεβαστούμε [το αποτέλεσμα] αυτής της ψηφοφορίας και της επόμενης», διαβεβαίωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Ερντογάν, 69 ετών, διαβεβαίωσε πως προηγείται με 2,6 εκατομμύρια ψήφους του αντιπάλου του, του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, 74 ετών.

«Αυτοί που λένε ότι προηγούνται εξαπατούν το έθνος μας. Ήμασταν πάντα ειλικρινείς απέναντι στο έθνος μας, γνωρίζουμε ότι είμαστε πολύ μπροστά στις εκλογές σήμερα, ωστόσο αναμένουμε ότι θα έρθουν τα ακριβή αποτελέσματα» 

Ακόμη, ο τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως η παράταξή του, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), εξασφάλισε την πλειοψηφία των εδρών στην τουρκική Βουλή μαζί με τον εταίρο του, το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα MHP.

«Δείξαμε την επιλογή του έθνους μας αντανακλώντας την ειρηνικά στην κάλπη. Τα ξεσπάσματα στελεχών του CHP και κάποιων δημάρχων, δεν αλλάζουν αυτό το γεγονός. Η χώρα μας έχει δώσει το παράδειγμα τόσο με την αξιοποίηση των πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών όσο και με την αξιοπιστία του εκλογικού συστήματος. Σε όλη την πολιτική μας ζωή, ανεξαιρέτως, σεβόμασταν πάντα την απόφαση της εθνικής βούλησης. Σεβόμαστε και αυτές τις εκλογές. Θα το σεβαστούμε και στις επόμενες εκλογές.Το έθνος μας έχει πάρει την απόφασή του. Θα δούμε μαζί ποια είναι η απόφαση του έθνους μας όταν ανακοινωθούν τα ανεπίσημα τελικά αποτελέσματα.

Στις εκλογές έχουμε ήδη ξεπεράσει τον πλησιέστερο ανταγωνιστή μας κατά 2 εκατομμύρια 600 χιλιάδες. Πιστεύω ότι αυτό το ποσοστό θα ανέβει πολύ υψηλότερα με τα τελικά αποτελέσματα. Δεν γνωρίζουμε αν η προεδρία έληξε στον πρώτο γύρο λόγω του ορίου 50 τοις εκατό συν μία ψήφο του εκλογικού μας συστήματος. Πιστεύουμε ότι θα ολοκληρώσουμε αυτόν τον γύρο με ποσοστό ψήφου άνω του 50 τοις εκατό. Οι ξένοι ψήφοι δεν έχουν μεταφερθεί πλήρως στη χώρα μας. Οι μετρήσεις συνεχίζονται. Παρακαλούμε τα μέλη της Οργάνωσης και όλα τα αδέρφια μας να παραμείνουν σε εγρήγορση. Ακόμη και με τη σημερινή εικόνα, οι βουλευτικές εκλογές είχαν ως αποτέλεσμα την πλειοψηφία της Λαϊκής Συμμαχίας».

Ο Ερντογάν ευχαρίστησε τους οπαδούς του και τους πολίτες για τη «συμμετοχή ρεκόρ» στις εκλογές –το ποσοστό της δεν έχει ανακοινωθεί, αλλά εκτιμάται πως έφθασε ως ακόμη και το 90%–, ενώ απέρριψε τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί χειραγώγησης των αποτελεσμάτων.

«Νίκησε η χώρα μας, το έθνος μας», είπε, χαρακτηρίζοντας υποδειγματική την εκλογική διαδικασία, «παράδειγμα» για τον κόσμο, κατ’ αυτόν: «Η Τουρκία έδειξε πως είναι ανάμεσα στις ηγετικές δημοκρατίες του κόσμου».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης