Επιμέλεια: Στέλιος Βασιλούδης

Μια συγκέντρωση ηγετών εθνικής ασφάλειας οδήγησε σε πλήθος προειδοποιήσεων σχετικά με το Ιράν, την Ταϊβάν και την επικέντρωση της Δύσης στον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μερικοί από τους κορυφαίους αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας του κόσμου – από επικεφαλής κατασκοπείας ως πρεσβευτές και υπουργούς Άμυνας – συγκεντρώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο Άσπεν του Κολοράντο, για να προσφέρουν προγνώσεις και συστάσεις για μια σειρά από υπάρχουσες και πιθανές παγκόσμιες προκλήσεις. Τα θέματα που καλύφθηκαν κυμαίνονταν από την κυβερνοασφάλεια έως την επισιτιστική ανασφάλεια και τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Όπως συμβαίνει συνήθως με τέτοια γεγονότα, η αισιοδοξία ήταν αισθητά λιγότερο παρούσα από ότι η κατήφεια και η πρόγνωση για επικείμενες καταστροφές.

Ακολουθούν ορισμένα βασικά σημεία από το φετινό Φόρουμ Ασφαλείας του Άσπεν:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φόβοι ότι η Δύση θα σπάσει στην υποστήριξη της προς την Ουκρανία

Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και των τροφίμων – και η πιθανότητα ενός μακροχρόνιου πολέμου – είναι βέβαιο ότι θα μειώσουν την υποστήριξη ορισμένων χωρών στην Ουκρανία, καθώς αμύνεται ενάντια στη Ρωσία, προειδοποίησαν ορισμένοι ομιλητές. Ήδη, ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ταχθεί ενάντια στα μεγάλα πακέτα βοήθειας προς την Ουκρανία και ο βουλευτής Brendan Boyle προέβλεψε ότι το μερίδιο αυτό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που αντιτίθεται  – η «βάση των Τραμπιστών» – είναι πιθανό να αυξηθεί, ειδικά «όσο έχουμε αυτή την κρίση πληθωρισμού στη Δύση».

Ο Πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών Marcin Przydacz έθιξε μια παρόμοια (θλιβερή) νότα, λέγοντας ότι η «κούραση από τον πόλεμο» αυξάνεται, συμπεριλαμβανομένων των κρατών της Κεντρικής Ευρώπης. «Οι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι η διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης στον κόσμο θα τους κόστιζε μόνο μια δεκάρα ή ένα σεντ – ή θα ήταν χωρίς κανένα κόστος», είπε. «Έτσι πρέπει να γίνουν πολλά για να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους, τις κοινωνίες μας, να υποστηρίξουν αυτή την πολιτική», ολοκλήρωσε.

Προς το παρόν, οι Ηνωμένες Πολιτείες εντείνουν τη στρατιωτική τους υποστήριξη προς την Ουκρανία εν μέσω εκκλήσεων από τους ηγέτες της, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης κυρίας Olena Zelenska. Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ, μεταξύ άλλων, θα στείλουν περισσότερα πυραυλικά συστήματα πυροβολικού υψηλής κινητικότητας στους Ουκρανούς.

Ετοιμαστείτε – για κάθε ενδεχόμενο –  για μια αναμέτρηση για την Ταϊβαν

Ο πρεσβευτής της Κίνας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Qin Gang, κατηγόρησε την Ουάσιγκτον για «θόλωση και αποδυνάμωση» της μακροχρόνιας πολιτική της «Μία Κίνα», στέλνοντας περισσότερους αξιωματούχους και όπλα στην Ταϊβάν. Όμως, ο πρεσβευτής είπε επίσης ότι το Πεκίνο «θα κάνει το καλύτερο δυνατό για ειρηνική επανένωση, γιατί πιστεύουμε ότι αυτό εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα των ανθρώπων και στις δύο πλευρές».

Φυσικά, το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι πότε θα γίνει αυτή η «επανένωση». Για αυτό το θέμα, ο διευθυντής της CIA, William Burns, είπε ότι «οι κίνδυνοι γι’ αυτό γίνονται υψηλότεροι, όσο πιο πολύ προχωράμε στη δεκαετία». Ο Burns πρόσθεσε ότι δεν είναι τόσο το ερώτημα αν ο Κινέζος ηγέτης Xi Jinping θελήσει να κάνει μια κίνηση, αλλά πώς και πότε. Ο Βρετανός προϊστάμενος κατασκοπείας Richard Moore, ο οποίος ηγείται της υπηρεσίας MI6, είπε ότι δεν πιστεύει ότι μια στρατιωτική επίθεση του Πεκίνου στην Ταϊβάν είναι αναπόφευκτη, αλλά «είναι σημαντικό να προετοιμαστούμε αναλόγως».

Σε κάθε περίπτωση, η αποφασιστικότητα της Δύσης στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με τα ρωσικά λάθη, θα πρέπει να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον Xi καθώς προβληματίζεται για το τι θα μπορούσε να συμβεί σε μια κίνηση προσάρτησης της Ταϊβάν, σημείωσαν ο Moore και άλλοι. Για παράδειγμα, οι Κινέζοι ηγέτες θα πρέπει να αναρωτιούνται «αν όλα αυτά που μας λέει η ηγεσία του στρατού για το πόσο σπουδαίοι είναι, μπορεί να μην είναι τόσο αληθινά όσο θα ήθελαν», είπε ο υπουργός Πολεμικής Αεροπορίας Frank Kendall.
Ένα μάθημα που πιθανότατα έχει μάθει ο Xi από την εμπειρία της Ρωσίας στην Ουκρανία, είπε ο Burns, είναι ότι πρέπει να χρησιμοποιήσει κανείς «συντριπτική δύναμη».

Κάτι πρέπει να γίνει με το Ιράν

Ο συναγερμός αυξάνεται στη Μέση Ανατολή και πέρα ​​από τις προόδους του Ιράν στην απόκτηση πυρηνικών όπλων – ειδικά τώρα που οι διεθνείς διαπραγματεύσεις για την αποκατάσταση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με την Τεχεράνη φαίνονται νεκρές.

Πολλοί ομιλητές του Aspen υπαινίχθηκαν ότι η στρατιωτική δράση είναι μια αυξανόμενη πιθανότητα. Ο Benny Gantz, υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, είπε ότι η χώρα του αναπτύσσει στρατιωτική ικανότητα για να αντιμετωπίσει το Ιράν, αλλά ότι θα προτιμούσε να μην «βιαστεί  σε πόλεμο». Ο ίδιος αναρωτιέται αν «θα πρέπει να είμαστε σε θέση να διεξάγουμε στρατιωτική επιχείρηση για να την αποτρέψουμε εάν χρειαστεί; Η απάντηση είναι ναι. Χτίζουμε την ικανότητα; Ναι. Θα το χρησιμοποιήσουμε ως τελευταία λύση; Ναι».

Οι ανησυχίες του βρήκαν απήχηση στον Abdulla Al Khalifa, ανώτερο αξιωματούχο του Μπαχρέιν, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνταχθεί με το Ισραήλ – με το οποίο έχει τώρα διπλωματικές σχέσεις – σε μια προληπτική στρατιωτική εκστρατεία κατά του Ιράν. «Πιστεύω ότι η αντιμετώπιση του θέματος τώρα, όταν υπάρχει μια ευκαιρία, είναι πολύ καλύτερη από την αντιμετώπιση του αργότερα όταν είναι πολύ αργά», είπε ο Al Khalifa.

Για το ίδιο θέμα, ο Moore της MI6, είπε ότι αν και η Τεχεράνη φαίνεται να καθυστερεί τις συνομιλίες για τα πυρηνικά, δεν πίστευε ότι υπήρχαν σοβαρες πιθανότητες αποκατάστασης της συμφωνίας του 2015. «Δεν νομίζω ότι ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν θέλει να κλείσει μια συμφωνία», είπε.

Η περιορισμένη χρήση κυβερνοεπιθέσεων από την Ρωσία στην Ουκρανία

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξακολουθούν να προσπαθούν να κατανοήσουν για ποιο λόγο η Ρωσία έχει καθυστερήσει να απελευθερώσει την πλήρη έκταση των κυβερνοεπιθέσεων της εναντίον της Ουκρανίας και των συμμάχων της, παρόλο που η Μόσχα δεν έχει ρίξει εντελώς τον κυβερνοχώρο στο περιθώριο.

Η Anne Neuberger, αναπληρώτρια σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου για τον κυβερνοχώρο και την αναδυόμενη τεχνολογία, σημείωσε ότι «μία από τις πιθανότητες» θα μπορούσε να είναι ότι η Ρωσία δεν ήταν πλήρως προετοιμασμένη να χρησιμοποιήσει το οπλοστάσιό της στον κυβερνοχώρο. Η Neuberger είπε ότι άλλες εναλλακτικές εξηγήσεις θα μπορούσαν να είναι ότι ο Putin δίστασε μετά την προειδοποίηση του Biden για αρνητικές συνέπειες. Είναι επίσης πιθανό η προσπάθεια της Ουκρανίας να ενισχύσει τις υποδομές ζωτικής σημασίας της, να απέδωσε καρπούς, είπε. «Δεν ξέρουμε ακριβώς, αλλά σίγουρα είναι κάτι που παρακολουθούμε πολύ στενά», πρόσθεσε η Neuberger.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας Mark Warner, είπε ότι πιστεύει πως ο κόσμος δεν έχει δει ακόμη την «πλήρη κυβερνοδύναμη» της Ρωσίας και προειδοποίησε ότι η είσοδος της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να τις καταστήσουν δελεαστικούς στόχους για μελλοντικές ρωσικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Ο Πρόεδρος της Microsoft, Brad Smith, σημείωσε ότι ενώ η Ρωσία μπορεί να έχει συγκρατηθεί, σίγουρα έχει χρησιμοποιήσει τον κυβερνοχώρο ως μέρος της στρατηγικής της. Η Microsoft έχει δει τη Ρωσία να χρησιμοποιεί «καταστροφικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο», προσπάθειες κατασκοπείας και παραπληροφόρηση, είπε ο Smith. Η εταιρεία του δημοσίευσε μια αναφορά τον περασμένο μήνα, η οποία περιγράφει λεπτομερώς τέτοιες ρωσικές ενέργειες. «Υπάρχει μια άποψη ότι η Ρωσία δεν έχει κάνει πολλά βήματα στην Ουκρανία όσον αφορά τον κυβερνοχώρο», δήλωσε ο Attlee Olsen, βοηθός γενικός εισαγγελέας για την εθνική ασφάλεια στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. «Αυτό είναι ένας μύθος και ουσιαστικά βλέπουμε έναν καυτό κυβερνοπόλεμο στην Ουκρανία που διεξάγεται από τους Ρώσους».

Καμία ευχετήρια κάρτα για «περαστικά» στον Πούτιν

Οι φήμες ότι ο Ρώσος πρόεδρος έχει κάποια ασθένεια ήταν συνεχείς. Στο Άσπεν αυτή την εβδομάδα, όχι ένας αλλά δύο αρχηγοί πληροφοριών το απέκλεισαν. «Από όσο μπορούμε να πούμε, είναι παραπάνω από υγιής», είπε ο Burns. Ο Βρετανός ομόλογός του, Moore , συμφώνησε με χαμηλότερους τόνους αλλά με την ίδια βεβαιότητα: «Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο Putin πάσχει από κάποια σοβαρή ασθένεια».

Θα τελειώσει έτσι αυτή η εικασία; Πιθανώς όχι. Αλλά ο ίδιος ο Πούτιν υποβάθμισε αυτές τις φήμες αυτή την εβδομάδα, κάνοντας ένα γρήγορο ταξίδι στο Ιράν, μια σπάνια έξοδος στο εξωτερικό για κάποιον που έχει μείνει – σε μεγάλο βαθμό – απομονωμένος, εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού.

Πηγη: POLITICO
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης