Η Γκρέτα Τούνμπεργκ προέτρεψε το Σάββατο τους υποστηρικτές της στη Γερμανία να κινητοποιηθούν μετά την ψηφοφορία της Κυριακής, η οποία κατά τη γνώμη της δεν θα λύσει τα προβλήματα του κλίματος, παρά την αναμενόμενη αύξηση της δύναμης των οικολόγων.

Οι βουλευτικές εκλογές «δεν πρόκειται να επιλύσουν την κλιματική κρίση, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμά τους», δήλωσε η Σουηδέζα ακτιβίστρια κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε ένα γερμανικό χωριό που απειλείται από την επέκταση ενός γιγάντιου ορυχείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα χρειαστεί να συνεχίσουμε να κινητοποιούμαστε, να οργανωνόμαστε και να κατεβαίνουμε στους δρόμους», είπε.

Την προηγούμενη, η Γκρέτα επέκρινε τα γερμανικά κόμματα ότι δεν έκαναν αρκετά για να σταματήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι Γερμανοί οικολόγοι, οι οποίοι ωστόσο κάνουν εκστρατεία για το θέμα αυτό, αναμένεται να καταγράψουν αύξηση του ποσοστού τους την Κυριακή και να φθάσουν στο 15% σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, σε σύγκριση με το 8,9% που απέσπασαν στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του 2017.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το να βλέπω την αφοσίωση και τη δέσμευση όλων εκείνων που ζουν εδώ και αγωνίζονται για τη διατήρηση αυτών των χωριών και κατά της καταστροφής του κλίματος και του περιβάλλοντος, μου δίνει ελπίδα», δήλωσε η νεαρή ακτιβίστρια για το κλίμα.

Μιλούσε μπροστά από το τελευταίο κατοικημένο αγρόκτημα του χωριού, κοντά στο ορυχείο Γκάρτσβάιλερ, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

Η Σουηδέζα ακτιβίστρια κρατούσε ένα πανό που έγραφε «υπερασπίσου το Λούτσερατ, υπερασπίσου τον 1,5 βαθμό», και στεκόταν δίπλα στην Λουίζα Νοϊμπάουερ, συνιδρύτρια του κινήματος Fridays for Future στη Γερμανία και του ‘Εκαρντ Χόικαμπ, ιδιοκτήτη του αγροκτήματος που αρνείται να εγκαταλείψει.

«Αυτό γίνεται για να καταστεί σαφές ότι οποιαδήποτε εκμετάλλευση για την καύση άνθρακα είναι απαράδεκτ», δήλωσε ο Χόικαμπ.

Το ανθρακωρυχείο του Γκάρτσβάιλερ αναμένεται να συνεχίσει να επεκτείνεται παρά την προγραμματισμένη εγκατάλειψη του άνθρακα το αργότερο έως το 2038 στη Γερμανία, απειλώντας αρκετά γύρω χωριά.

Ο σκοπός τους έγινε το νέο σημείο συσπείρωσης του γερμανικού οικολογικού κινήματος.

Στο χωριό, ακτιβιστές έχουν φτιάξει καλύβες και ετοιμάζονται για την αντιπαράθεση εντός των επόμενων εβδομάδων.

«Είμαστε έτοιμοι να μπούμε ανάμεσα στις μηχανές και τα σπίτια», δήλωσε η Νόιμπάουερ. «Μάθαμε με την εποχή της Μέρκελ τα τελευταία 16 χρόνια ότι η αλλαγή θα προέλθει από τους πολίτες».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης