Γερμανία: Η κυβέρνηση θα αποζημιώσει τα θύματα της Colonia Dignidad

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 18 Μαΐου 2019, 02:19
Γερμανία: Η κυβέρνηση θα αποζημιώσει τα θύματα της Colonia Dignidad

Η Γερμανία θα παράσχει οικονομική υποστήριξη στα θύματα της Κολονία Ντιγκνιδάδ, της αίρεσης που ίδρυσε στη Χιλή ένας βετεράνος του ναζιστικού καθεστώτος, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η κυβέρνηση.

Οι άνθρωποι αυτοί, που κατέληξαν να ζουν υπό καθεστώς δουλείας ή υπέστησαν σεξουαλικά βασανιστήρια, θα λάβουν μέχρι και 10.000 ευρώ ο καθένας, είπε ο υφυπουργός Νιλς Άναν, αφού ολοκληρώθηκε η έρευνα που πραγματοποιούσαν από κοινού η γερμανική κυβέρνηση και μια επιτροπή του κοινοβουλίου. Το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων θα φτάσει τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2024.

Σύμφωνα με την επιτροπή, σήμερα είναι εν ζωή περίπου 240 μέλη αυτής της αίρεσης. Οι 80 από αυτούς τους ανθρώπους έχουν επιστρέψει στη Γερμανία.

Η βουλευτής των Οικολόγων Ρενάτε Κούναστ, η οποία εδώ και χρόνια αγωνίζεται για την αποκατάσταση των θυμάτων, χαρακτήρισε τις αποζημιώσεις "συμβολικές" αλλά "αποδεκτές". Ωστόσο το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Συνταγματικά και Ανθρώπινα Δικαιώματα σχολίασε αρνητικά το γεγονός ότι "πολλοί Χιλιανοί", θύματα επίσης της αίρεσης αυτής, αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα παροχής αποζημιώσεων.

Η "Αποικία της Αξιοπρέπειας" ιδρύθηκε το 1961 από τον πρώην δεκανέα των Ναζί Πολ Σέφερ, ο οποίος την παρουσίαζε ως ένα ειδυλλιακό οικογενειακό χωριό. Στην πραγματικότητα, διοικούσε με βαναυσότητα αυτή τη γερμανική κοινότητα που την αποτελούσαν μερικές εκατοντάδες άνθρωποι. Κάποια από τα μέλη αντιμετωπίζονταν ως σκλάβοι, ενώ ο ιδρυτής υπέβαλε τα παιδιά σε σεξουαλικά βασανιστήρια.

Ο Άνεν έκανε λόγο για μια "απτή βοήθεια" με την οποία ταυτόχρονα οι γερμανικές Αρχές αναγνωρίζουν τα δεινά αυτών των ανθρώπων.

Μετά τη φυγή του Σέφερ το 1997, οι Χιλιανοί ανακάλυψαν ότι ο γερμανικός θύλακας είχε μετατραπεί επίσης σε κόλαση για τους αντιπάλους της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-90). Πολλοί Χιλιανοί αντιφρονούντες βασανίστηκαν ή εξαφανίστηκαν στην Κολονία Ντιγκνιδάδ.

Ο Σέφερ συνελήφθη το 2005 στη Γερμανία και πέθανε στη φυλακή πέντε χρόνια αργότερα. Η αποικία του μετονομάστηκε σε Βίλα Μπαβιέρα και μετατράπηκε σε κέντρο αγροτουρισμού.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 18 Μαΐου 2019, 02:21