Γουατεμάλα: Διαδήλωση εναντίον της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για το μεταναστευτικό

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 1 Αυγούστου 2019, 05:00
Γουατεμάλα: Διαδήλωση εναντίον της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για το μεταναστευτικό

Δεκάδες διαδηλωτές που εναντιώνονται στη συμφωνία που υπεγράφη με τις ΗΠΑ για τη μετανάστευση συγκεντρώθηκαν χθες μπροστά σε ξενοδοχείο της πρωτεύουσας της Γουατεμάλας όπου συναντιούνταν κοινοβουλευτικοί, ενώ το δημόσιο πανεπιστήμιο τελεί από την Τρίτη υπό κατάληψη από φοιτητές, εν μέρει εξαιτίας επίσης της εναντίωσής τους σε αυτό το κείμενο.

Η υπογραφή την Παρασκευή στην Ουάσινγκτον της συμφωνίας για το μεταναστευτικό προκάλεσε την αγανάκτηση πολλών στη Γουατεμάλα. Αντίπαλοι της κυβέρνησης και ΜΚΟ επισημαίνουν ότι η χώρα της κεντρικής Αμερικής, όπου το 60% ζει πολύ κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας, δεν θα είναι σε θέση να υποδεχθεί με αξιοπρεπείς συνθήκες τους χιλιάδες ανθρώπους που προσπαθούν να φθάσουν στις ΗΠΑ, όπως προβλέπει το κείμενο.

Την Τρίτη εκατοντάδες φοιτητές έκλεισαν τις πύλες του δημόσιου πανεπιστημίου Σαν Κάρλος και κατέλαβαν τον χώρο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμφωνία αλλά και για το κυβερνητικό σχέδιο ιδιωτικοποίησης του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος, του μοναδικού δημόσιου στη χώρα.

Χθες εκατοντάδες διαδηλωτές, ανάμεσά τους και φοιτητές με καλυμμένα πρόσωπα, έδωσαν ραντεβού μπροστά στο ξενοδοχείο στο κέντρο της πρωτεύουσας που αποτέλεσε χώρο συνάντησης κοινοβουλευτικών, ενώ το κοινοβούλιο συνεδρίαζε.

«Τζίμι (σ.σ.: Μοράλες, ο Γουατεμαλτέκος πρόεδρος), υπέκυψες στους γκρίνγκος» κατήγγειλε ένα από τα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές.

«Η συμφωνία παραβιάζει το Σύνταγμα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και διεθνείς συνθήκες» στηλίτευσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μπρέντα Ερνάντες, που συμμετείχε στην κινητοποίηση.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Τζίμι Μοράλες, υπό πίεση εξαιτίας των κατηγοριών σε βάρος του για διαφθορά και λόγω των επίμονων φημών ότι συνδέεται με κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών, «πούλησε την εθνική κυριαρχία της χώρας» στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει την εύνοια της Ουάσινγκτον, πρόσθεσε η ίδια.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η Γουατεμάλα εφεξής θεωρείται «ασφαλής τρίτη χώρα», πράγμα που σημαίνει ότι οι μετανάστες θα πρέπει να παραμένουν εκεί και να υποβάλλουν σε αυτήν τη χώρα αιτήσεις για να τους χορηγηθεί άσυλο στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, οι διατυπώσεις της συμφωνίας είναι μάλλον αόριστες και ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Κέβιν ΜακΑλίναν δήλωσε στον Τύπο ότι ο επίμαχος όρος δεν αναφέρεται ρητά στο κείμενο που υπεγράφη.

Ο ΜακΑλίναν πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη Γουατεμάλα, για να προσπαθήσει να εξασφαλίσει την εφαρμογή της συμφωνίας που υπέγραψε με τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας Ενρίκε Δέχενχαρτ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 1 Αυγούστου 2019, 06:02