Ο υφυπουργός Εσωτερικών της Γουατεμάλας Ρεμπέρτο Ρουίς Μπαριέντος κατηγορείται για τη δολοφονία ενός συνδικαλιστή το 2012 και προφυλακίστηκε χθες Παρασκευή, ανακοίνωσε η εισαγγελία.

Ο Ρεμπέρτο Ρουίς συνελήφθη και προφυλακίστηκε «στο πλαίσιο της έρευνας για τη δολοφονία του συνδικαλιστή (…) Μανουέλ δε Χεσούς Ραμίρες», που έπεσε νεκρός από τις σφαίρες ενόπλων καθώς έβγαινε από το σπίτι του, ενημέρωσε τον Τύπο η εκπρόσωπος της εισαγγελίας, η Χούλια Μπαρέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν δολοφονήθηκε, ο συνδικαλιστής του Δημόσιου Ινστιτούτου Ποινικής Υπεράσπισης (IDPP) βρισκόταν στα δικαστήρια με αυτόν τον δημόσιο θεσμό, ο οποίος ορίζει δικηγόρους υπεράσπισης και του οποίου ο Ρεμπέρτο Ρουίς ήταν τότε επικεφαλής.

Δύο ακόμη άνδρες, ο Μάρβιν Ντόνις και ο Φερμίν Ορτίς, προφυλακίστηκαν στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται για την υπόθεση και κατηγορούνται για «συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη φόνου», συμπλήρωσε η Μπαρέρα, η οποία απέφυγε να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες επικαλούμενη την μυστικότητα της προανάκρισης.

Ο Φερνάντο Λουσέρο, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, επισήμανε ότι ο υφυπουργός χαίρει του κατοχυρωμένου στο Σύνταγμα «τεκμηρίου της αθωότητάς» του. Τα γεγονότα για τα οποία βαρύνουν υποψίες τον Ρεμπέρτο Ρουίς ανάγονται στην εποχή που εργαζόταν στο IDPP και δεν έχουν «ουδεμία σχέση με τα σημερινά του καθήκοντα», συμπλήρωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ρεμπέρτο Ρουίς εντάχθηκε το 2018 στο υπουργείο Εσωτερικών, αναλαμβάνοντας αρχικά επικεφαλής της διεύθυνσης προσωπικού· ονομάστηκε υφυπουργός την 20ή Μαρτίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης