«Τίποτα δεν δικαιολογεί μια φάτουα, μια καταδίκη σε θάνατο», γράφει εκφράζοντας αγανάκτηση η γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo, η οποία αποδεκατίστηκε από μια ισλαμιστική επίθεση το 2015, μετά την επίθεση κατά του συγγραφέα Σαλμάν Ρούσντι, ο οποίος ήταν στόχος επί 30 και πλέον χρόνια μιας φάτουα του Ιράν.

«Την ώρα που γράφουμε αυτές τις γραμμές, δεν γνωρίζουμε τα κίνητρα του δράστη της επίθεσης με μαχαίρι κατά του Σαλμάν Ρούσντι. Εξεγέρθηκε κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, κατά της μείωσης της αγοραστικής δύναμης ή κατά της απαγόρευσης του ποτίσματος στις γλάστρες λόγω καύσωνα», γράφει ειρωνικά ο Ρις, αρχισυντάκτης του Charlie Hebdo και ένας από τους ελάχιστους επιζήσαντες της επίθεσης του 2015, σε ανάρτησή του στην ιστοσελίδα της εφημερίδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ας πάρουμε λοιπόν το ρίσκο να πούμε ότι πρόκειται πιθανόν για έναν πιστό, που είναι επίσης πολύ πιθανόν μουσουλμάνος και ο οποίος διέπραξε την πράξη του ακόμη πιο πιθανόν στο όνομα της φάτουα που εξέδωσε το 1989 ο αγιατολάχ Χομεϊνί κατά του Σαλμάν Ρούσντι, και η οποία τον καταδίκαζε σε θάνατο».

«Η ελευθερία της σκέψης, του στοχασμού και της έκφρασης δεν έχει καμία αξία για τον Θεό και τους υπηρέτες του. Και στο Ισλάμ, η ιστορία του οποίου γράφτηκε συχνά μέσα στη βία και την υποταγή, αυτές οι αξίες δεν έχουν απλά θέση επειδή αποτελούν τόσες απειλές κατά της επιρροής του», υποστηρίζει ο Ρις.

Ο σκιτσογράφος απορρίπτει την ιδέα σύμφωνα με την οποία «η φάτουα κατά του Σαλμάν Ρούσντι ήταν ακόμη πιο εξοργιστική γιατί αυτά που είχε γράψει στο βιβλίο του, ‘Οι Σατανικοί Στίχοι’, δεν ήταν απολύτως ασεβή προς το Ισλάμ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Ιανουάριο του 2015, το Charlie Hebdo έπεσε θύμα ισλαμιστικής επίθεσης που σκόρπισε τον θάνατο σε 12 ανθρώπους, ανάμεσά τους οι σκιτσογράφοι Charb, Cabu και Wolinski, αφότου δημοσίευσαν σκίτσα του Προφήτη Μωάμεθ.

Η επίθεση είχε προκαλέσει παγκόσμια συγκίνηση και ο Σαλμάν Ρούσντι είχε εκφράσει τότε την αλληλεγγύη του στο Charlie Hebdo.

«Ήλπιζα ότι σταματώντας να κρύβεται όπως είχε αποφασίσει το 2002, ο Σαλμάν Ρούσντι θα ξαναζούσε μια φυσιολογική ζωή. Δυστυχώς, είναι σχεδόν αδύνατο να ζει ξανά κάποιος όπως όλοι όταν υπόκειται σε μια φάτουα», δήλωσε ο Ρις σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Journal du dimanche (JDD).

Ο Ρις που ζει ακόμα υπό την απειλή των ισλαμιστών πιστεύει ότι «πρέπει να έχει κανείς πάντα κατά νου ότι μια επίθεση είναι πιθανή, και πάντα να συλλογίζεται λέγοντας ότι αυτό μπορεί να ξαναρχίσει».

«Για τέτοιου είδους άτομα, τα χρόνια δεν μετρούν. Μας αναγκάζουν να λάβουμε υπόψη τη θρησκευτική τους τρέλα, να την καταλάβουμε για να την προβλέψουμε καλύτερα. Εδώ είναι που η φάτουα προσπαθεί: μας αναγκάζει να μπούμε στο μυαλό τους που έχει αποβλακωθεί από τη θρησκεία», υπογραμμίζει ο Ρίς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης