Ο εκλεγμένος πρόεδρος του Ισημερινού, ο συντηρητικός πρώην τραπεζίτης Γκιγιέρμο Λάσο, υποσχέθηκε χθες Δευτέρα ότι θα δοθούν άδειες παραμονής σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες της Βενεζουέλας που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, την επομένη της νίκης του στις εκλογές.

Επικαλέστηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε «ανθρωπιστικούς λόγους» που υποχρεώνουν τον Ισημερινό να λάβει το μέτρο αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Χωρίς αμφιβολία, αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερη πίεση για την οικονομία του Ισημερινού σε μια περίοδο που δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας ούτε για τους δικούς μας πολίτες, αλλά θα απευθύνουμε έκκληση για διεθνή οικονομική βοήθεια» είπε ο κ. Λάσο.

Σύμφωνα με τις αρχές, στον Ισημερινό βρίσκονται περίπου 350.000 πολίτες της Βενεζουέλας, οι περισσότεροι στην επαρχία Πιτσίντσα, όπου υπάγεται διοικητικά η πρωτεύουσα.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 5,4 εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους, οι μισοί και πλέον εκ των οποίων παράτυπα, χωρίς να διαθέτουν καν χαρτιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το 2019, όταν ο Ισημερινός άρχισε να τους νομιμοποιεί, περίπου 192.000 πολίτες έχουν λάβει βίζα για ανθρωπιστικούς λόγους με διετή ισχύ, ανανεώσιμη μόνο για έναν χρόνο.

Ο κ. Λάσο ξεκαθάρισε ακόμα ότι θα προσκαλέσει στην τελετή ορκωμοσίας του την 24η Μαΐου τον ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, τον Χουάν Γκουαϊδό, που οι ΗΠΑ και δεκάδες άλλες χώρες έχουν αναγνωρίσει ως τον νόμιμο αρχηγό του κράτους, κι όχι τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης