ΠΚ

Πωώς προέκυψε η περίφημη και… παγκόσμια, πλέον, λέξη «OKEY»; Σύμφωνα με έναν πολύ καλό φίλο της «Ζούγκλας» από την Τουρκία, η λέξη-επιφώνημα προέρχεται από το ελληνικό «Όλα Καλά». Η λέξη προέρχεται από τη Σμύρνη. Λίγοι το γνωρίζουν, αλλά η αναφορά μπορεί να βρεθεί σε αρκετές πηγές. Παλαιότερα, όταν η Σμύρνη ήταν κέντρο του παγκόσμιου εμπορίου και η αποβάθρα Κονάκ τελωνείο, οι Οθωμανοί έκαναν εξαγωγές προϊόντων πρώτης ποιότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Έλληνες εργαζόμενοι των τελωνείων έβαζαν τη σφραγίδα που έγραφε «Όλα Καλά» γι’ αυτά τα προϊόντα. Έτσι, προέκυψε το «everything is ok», επειδή οι Αμερικάνοι δεν μπορούσαν να διαβάσουν τα βρώμικα γράμματα της σφραγίδας όταν τα προϊόντα έφταναν στη χώρα τους – αναγνώριζαν το Όμικρον και το Κάπα. Δηλαδή, ΟΚ.

Επίσημα τώρα, η χρονική στιγμή κατά την οποία εμφανίστηκε η έκφραση προσδιορίστηκε από σχετικώς πρόσφατες έρευνες, αν και δεν είναι ακόμη δυνατόν να εκφραστεί κατηγορηματική γνώμη. Με βάση τις πηγές, το ακρωνύμιο O.K. πρωτοαπαντάται στην εφημερίδα «Morning Post» (Βοστώνη), στο φύλλο της 23ης Μαρτίου 1839, όπου εξηγείται ως «o.k.: all correct» («όλα εντάξει»).

Τα κείμενα εκείνης της εποχής εμφανίζουν τάση να παρουσιάζουν κοινόλεκτες φράσεις, με τη μορφή παραλλαγμένων ακρωνυμίων. Επί παραδείγματι, η φράση «all right» συναντάται ως «O.W.» (περιπαικτική παραλλαγή: oll wright) και η φράση «no go», συνήθης εκείνη την εποχή, απαντάται ως «K.G.» (περιπαικτική παραλλαγή του know go). Σε αυτό το πλαίσιο ερμηνεύεται και ο αμερικανισμός «Ο.Κ.».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παραπάνω εκδοχή υποστηρίζεται από τα στοιχεία τού δημοσιογραφικού λόγου της εποχής, έχει, δε, ισχυρότερη βάση από άλλες προτάσεις. Ανεξάρτητα από την αρχική προέλευση, η διάδοση του «O.K.» οφείλει πολλά στον υποψήφιο πρόεδρο των ΗΠΑ Martin van Buren, απώτερης ολλανδικής καταγωγής, τον οποίο οι υποστηρικτές του συνήθιζαν να αποκαλούν (το 1840) «Old Kinderhook» και ίδρυσαν λέσχη οπαδών του με την επωνυμία «O.K. Club, ώστε να συμπέσει» με την ήδη γνωστή φράση «All korrect».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης