Η σύλληψη ενός επιχειρηματία από την Αϊτή, ο οποίος ζει στη Φλόριντα και τον οποίον οι αρχές θεωρούν παίκτη-κλειδί στη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ, προκαλεί ακόμα περισσότερα ερωτήματα και δυσκολία κατανόησης μιας υπόθεσης που είναι εξαιρετικά θολή, πολλά εικοσιτετράωρα μετά την επιχείρηση εκτέλεσης στο Πορτ-ο-Πρενς. 

Οι Αρχές της Αϊτής έδωσαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία αυτού του υπόπτου. Πρόκειται για τον Κριστιάν Εμάνουελ Σάνον, 62 ετών, που πριν από χρόνια είχε εκφράσει την επιθυμία να ηγηθεί της χώρας και μάλιστα με ένα βιντεάκι στο YouTube. Εντούτοις είναι απολύτως άγνωστος στους πολιτικούς κύκλους της Αϊτής, οι οποίοι υποστηρίζουν πως πρόκειται για άνθρωπο-βιτρίνα που βρίσκεται μπροστά από τους πραγματικούς ενόχους οι οποίοι οργάνωσαν και συντόνισαν τη δολοφονία του προέδρου της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας φίλος του Σάνον, ο οποίος για λόγους ασφαλείας ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του, δήλωσε στο Associated Press πως πρόκειται για έναν πάστορα προτεστάντη-ευαγγελιστή, ο οποίος έχει πτυχίο γιατρού στην Αϊτή και άδεια εξάσκησης επαγγέλματος, αλλά όχι στις ΗΠΑ, όπου ζει. Ο φίλος του Σάνον δήλωσε επίσης στο ΑΡ πως ο προτεστάντης πάστορας ισχυρίζεται πως τον πλησίασαν άτομα που του είπαν ότι εκπροσωπούν τις ΗΠΑ και το Υπουργείο Δικαιοσύνης και πρόσθεσαν, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι θέλουν να τον κάνουν πρόεδρο της Αϊτής.

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αρχηγός της αστυνομίας στο Πορτ-ο-Πρενς, Λέον Τσαρλς, δήλωσε πως οι εκτελεστές του προέδρου Μοΐζ προστατεύουν τον πάστορα Σάνον και δεν βγάζουν κουβέντα γι’ αυτόν την ώρα που οι ίδιες οι αστυνομικές αρχές κατηγορούν τον ευαγγελιστή ότι συμμετείχε στη συνωμοσία κατά του προέδρου της Αϊτής. Ο αρχηγός της αστυνομίας δήλωσε επίσης ότι μεταξύ των ευρημάτων βρίσκεται και ένα καπέλο με το έμβλημα της γνωστής αμερικανικής υπηρεσίας DEA, 20 κουτιά με σφαίρες, πολλά τμήματα από όπλα, τέσσερις πινακίδες οχήματος από τον Άγιο Δομίνικο, δύο αυτοκίνητα και μεγάλος όγκος αλληλογραφίας. Όλα αυτά, κατά τους Αϊτινούς, βρέθηκαν στο σπίτι του πάστορα Σάνον στην Αϊτή.

 

Όσον αφορά τους εκτελεστές, πρόκειται για μια ομάδα 26 πρώην στρατιωτών της Κολομβίας, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά επικίνδυνα άτομα. «Μιλάμε για πραγματικό κομάντο, εξειδικευμένο κομάντο για την ακρίβεια» είπε συγκεκριμένα ο αρχηγός της αϊτινής αστυνομίας.

Επιστρέφοντας στο καπελάκι της DEA, το ΑΡ αναφέρει πως αξιωματούχος της αμερικανικής Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών αποκάλυψε πως ένας από τους συλληφθέντες που κατηγορείται για τη δολοφονία του προέδρου στην Αϊτή ήταν για καιρό έμπιστη πηγή αυτής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας. Το άτομο αυτό ήρθε σε επικοινωνία με την DEA στις ΗΠΑ αμέσως μετά την επιχείρηση στο προεδρικό μέγαρο και, σύμφωνα με τον αξιωματούχο που επικαλείται το ΑΡ, οι Αμερικανοί πρώην συνεργάτες του τον πίεσαν να παραδοθεί.

Η DEA, κατά τους Αμερικανούς, έδωσε πληροφορίες στην αϊτινή αστυνομία που οδήγησαν στη σύλληψη ενός ακόμα υπόπτου, καθώς και στην αναγκαστική παράδοση ενός επιπλέον ατόμου, το οποίο δεν είχε άλλη επιλογή.

Από την άλλη, ο αρχηγός της κολομβιανής αστυνομίας, στρατηγός Χόρχε Λουίς Βάργκας, αποκάλυψε πως μια εταιρεία security που εδρεύει στη Φλόριντα, με την επωνυμία CTU, είναι αυτή η οποία έκλεισε και πλήρωσε 19 αεροπορικά εισιτήρια από την Μπογκοτά στον Άγιο Δομίνικο. Περιέργως όλα αυτά τα εισιτήρια αντιστοιχούν σε 19 συλληφθέντες πρώην στρατιώτες στο προεδρικό μέγαρο της Αϊτής.

Οι περισσότεροι από αυτούς έφτασαν στον Άγιο Δομίνικο τον Ιούνιο και πέρασαν σταδιακά και κατά ομάδες στην Αϊτή. Ο Κολομβιανός στρατηγός αποκάλυψε επίσης πως ο Ντιμίτρι Χέλαρντ, επικεφαλής ασφαλείας του προεδρικού μεγάρου της Αϊτής, πέταξε με αεροπλάνο στην Κολομβία, τον Ισημερινό και τον Παναμά κάποιους μήνες πριν τη δολοφονία του προέδρου της χώρας. Οι υπηρεσίες της αστυνομίας στην Μπογκοτά ερευνούν αυτή την ώρα το ενδεχόμενο ο διευθυντής του προεδρικού μεγάρου στο Πορτ-ο-Πρενς να έχει εμπλακεί στην επιλογή των μισθοφόρων που συμμετείχαν στη δολοφονία του προέδρου.

Ήδη ο Χέλαρντ ανακρίνεται από τις δικαστικές αρχές της Αϊτής. Ο αρχηγός της αϊτινής αστυνομίας Τσαρλς αποκαλύπτει εκ νέου πως ο περίφημος ευαγγελιστής πάστορας Σάνον, που ζει στη Φλόριντα, βρισκόταν σε επαφή με την εταιρεία security, η οποία στρατολόγησε και στη συνέχεια εξασφάλισε τη μετακίνηση των μισθοφόρων που δολοφόνησαν τον πρόεδρο Μοΐζ.

Επιπροσθέτως φαίνεται πως ο Σάνον, ο προτεστάντης πάστορας, επισκέφτηκε την Αϊτή τον Ιούνιο που μας πέρασε, ταξιδεύοντας με ιδιωτικό τζετ. Τον συνόδευαν κάποιοι από τους μισθοφόρους. Στην πρώτη ομάδα μισθοφόρων και εκτελεστών προστέθηκαν άλλα 22 ύποπτα άτομα. Κατά την αϊτινή αστυνομία, η υπόθεση της συνωμοσίας κατά του προέδρου ξεκίνησε επί της ουσίας όταν αυτός ο περίφημος προτεστάντης πάστορας ταξίδεψε από τη Φλόριντα με το ιδιωτικό τζετ.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία το γεγονός ότι επικεφαλής της εταιρείας security CTU, η οποία εμπλέκεται στη στρατολόγηση και μετακίνηση των μισθοφόρων εκτελεστών, είναι κάποιος Αντόνιο Εμανουέλ Ιντριάγκο Βαλέρα, ένας αυτοεξόριστος από τη Βενεζουέλα που ζει στο Μαϊάμι και ο οποίος προφανώς είναι κατά του καθεστώτος Μαδούρο. Αυτός ο Αντόνιο Βαλέρα φέρεται να έχει πει πως πριν τη δολοφονία του πρόεδρου της Αϊτής είχε γίνει μια παρουσίαση του σχεδίου επανοικοδόμησης της χώρας με την κατασκευή δικτύου ύδρευσης, σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από σκουπίδια, καθώς και τη δημιουργία εξαρχής του οδικού δικτύου.

Ποιος είναι, λοιπόν, αυτός ο προτεστάντης Σάνον που κάνει τον γιατρό αλλά δεν διαθέτει άδεια άσκησης επαγγέλματος στην Αμερική και οποίος φέρεται να είχε δηλώσει πτώχευση στη Φλόριντα το 2013, ωστόσο όμως τελικά παρουσιάζει τον εαυτό του ως γιατρό σε κάποιο βίντεο στο YouTube με τον ενδιαφέροντα τίτλο «Ηγεσία για την Αϊτή»;

Σε κάποια δικαστικά έγγραφα του 2013, ο Σάνον φέρεται να δηλώνει στη Φλόριντα γιατρός αλλά και ιερέας. Αναφέρει επίσης πως διαθέτει μερίδια σε επιχειρήσεις όπως η «Οργάνωση της Ρώμης στην Αϊτή» (πρόκειται για ΜΚΟ), μετοχές σε ραδιοφωνικό σταθμό στην Αϊτή, καθώς και σε μονάδα παροχής ιατρικών υπηρεσιών, μετοχές σε ιατρική μονάδα στη Δομινικανή Δημοκρατία. Όταν ο προτεστάντης ιερωμένος κήρυξε πτώχευση, δήλωνε μαζί με τη γυναίκα του εισόδημα 5.000 δολάρια τον μήνα, δηλαδή 60.000 τον χρόνο, ενώ ήταν ιδιοκτήτης μιας κατοικίας στο Μπράντον της Φλόριντα, αξίας 143.000 δολαρίων, και είχε βάλει υποθήκη αξίας 367.000 δολαρίων. Τέλος ο ιερωμένος δήλωνε ιδιοκτήτης έκτασης 350 στρεμμάτων στην Αϊτή. Από τα αρχεία των αρμόδιων αρχών στη Φλόριντα προκύπτει πως ο πολυσχιδής προτεστάντης παπάς Σάνον είχε στήσει τουλάχιστον 12 διαφορετικές υπηρεσίες τα τελευταία 20 χρόνια. Όλες κατέληξαν σε αποτυχία. Μερικές από αυτές τις επιχειρήσεις είχαν να κάνουν με βιολογικές παραδοσιακές θεραπείες, εμπόριο καυσίμων, real estate και βεβαίως θέματα γύρω από τη χορτοφαγία και τον βιγκανισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτός ο προτεστάντης παπάς που φέρεται αναμεμειγμένος στη δολοφονία του προέδρου της Αϊτής, όταν πριν από χρόνια εξέφρασε την επιθυμία να γίνει ηγέτης της, υποστήριζε λανθασμένα -και μάλλον επίτηδες για να κάνει ντόρο- πως η χώρα διαθέτει κοιτάσματα ουρανίου, πετρελαίου και άλλων σπάνιων γαιών. «Χρειαζόμαστε νέα πολιτική ηγεσία για να αλλάξει η ζωή στην Αϊτή» σημείωνε τότε ο Σάνον.

Ως προς τις άμεσες τώρα εξελίξεις, μια ομάδα Αμερικανών αξιωματούχων από τις ΗΠΑ και τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, καθώς και από τις υπηρεσίες ασφαλείας έφτασε την Κυριακή που μας πέρασε στην Αϊτή και είχε διαδοχικές συναντήσεις με την προσωρινή ηγεσία της χώρας. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι διευκρίνισε πως η αμερικανική αντιπροσωπεία εισέπραξε επανειλημμένα το επίμονο αίτημα των αϊτινών αρχών για βοήθεια, ενώ παραμένει στο τραπέζι των συζητήσεων το ενδεχόμενο αποστολής αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων παρά το γεγονός ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους συνομιλητές τους στο Πορτ-ο-Πρενς πως η πολιτική αβεβαιότητα στην Αϊτή περιπλέκει τα πράγματα. «Είναι ξεκάθαρο από αυτά τα οποία κατάλαβαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι στην Αϊτή πως είναι πολύ θολή η εικόνα για το πολιτικό μέλλον της χώρας αλλά και για τα πολιτικά πρόσωπα που καλούνται να παίξουν κάποιον ρόλο» επισήμανε η Τζεν Ψάκι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης