Η Συρία αποκάλεσε την Τετάρτη “υστερία” τη στάση της Γαλλίας μετά τις δηλώσεις χθες, Τρίτη, της υπουργού Εξωτερικών Κατρίν Κολονά που είπε ότι τάσσεται υπέρ μιας δίκης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Όταν ρωτήθηκε την Τρίτη από δημοσιογράφο στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2: “Θα θέλατε να δικαστεί;”, η υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά δήλωσε: “Η απάντηση είναι ναι”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Η καταπολέμηση των εγκλημάτων και της ατιμωρησίας αποτελεί μέρος των αξιών της γαλλικής διπλωματίας”, πρόσθεσε.

“Παρακολουθήσαμε πρόσφατα την υστερία και τις μεμονωμένες θέσεις της γαλλικής διπλωματίας, που έχασαν την έννοιά τους μετά τις ιστορικές αποφάσεις της αραβικής συνόδου κορυφής στη Σαουδική Αραβία σε σχέση με τη Συρία”, ανακοίνωσε σήμερα το συριακό υπουργείο Εξωτερικών.

“Η γαλλική διπλωματία κόντρα στο ρεύμα πρέπει να αναθεωρήσει τις θέσεις της”, πρόσθεσε το υπουργείο, κατηγορώντας επίσης τη Γαλλία ότι προσπαθεί να “αποκαταστήσει την κληρονομιά της εποχής της αποικιοκρατίας”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ επέστρεψε στο περιφερειακό προσκήνιο μετέχοντας την περασμένη εβδομάδα στη Σαουδική Αραβία στη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου, μετά τον αποκλεισμό του από τον οργανισμό για περισσότερο από δέκα χρόνια.

Η Γαλλίδα υπουργός υπογράμμισε ότι η άρση των ευρωπαϊκών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από το 2011 στο καθεστώς της Δαμασκού “δεν ήταν σίγουρα” στην ημερήσια διάταξη, όπως και μια αλλαγή θέσης της Γαλλίας απέναντι στον Σύρο πρόεδρο.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος είχε αποκλείσει το συριακό καθεστώς στα τέλη του 2011 για τη βίαιη καταστολή της λαϊκής εξέγερσης που εξελίχθηκε σε καταστροφικό πόλεμο, προτού το δεχθεί εκ νέου στους κόλπους του στις 7 Μαΐου.

Μετά τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου στη Συρία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες χαλάρωσαν τις κυρώσεις που είχαν επιβάλει στη συριακή κυβέρνηση από το 2011.

Ο πόλεμος στη Συρία στοίχισε τη ζωή σε περίπου 500.000 ανθρώπους και υποχρέωσε εκατομμύρια κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης