Οι βουλευτικές εκλογές στην Ινδία είναι αναμφισβήτητα μια τεράστια άσκηση σε μια χώρα 1,3 δισεκατομμυρίου κατοίκων. Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι στην Ινδία εκπροσωπούν το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού και θα συμμετάσχουν στη μεγαλύτερη εκλογική διαδικασία σε όλο τον κόσμο.

Ακολουθούν κάποια στοιχεία και αριθμοί για τις βουλευτικές εκλογές στην Ινδία, οι οποίες θα ξεκινήσουν στις 11 Απριλίου και θα ολοκληρωθούν στις 19 Μαΐου, με τα αποτελέσματα να αναμένονται στις 23 Μαΐου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

5: Οι εκλογές στην Ινδία διεξάγονται κάθε πέντε χρόνια. Οι ψηφοφόροι εκλέγουν τα μέλη των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου: της Λοκ Σάμπχα (κάτω βουλή) και της Ράζια Σάμπχα (άνω βουλή). Το κόμμα που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες έδρες στην κάτω βουλή καλείται να ορίσει τον πρωθυπουργό.

543: Είναι οι έδρες της Λοκ Σάμπχα που εκλέγονται από τους ψηφοφόρους. Οι δύο υπόλοιπες καταλαμβάνονται από την αγγλο-ινδική κοινότητα, με τους εκπροσώπους να ορίζονται από τον πρόεδρο της Ινδίας.

272: Ο αριθμός των εδρών που χρειάζεται να συγκεντρώσει ένα κόμμα στην κάτω βουλή για να σχηματίσει κυβέρνηση. Το Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP), το κόμμα του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, κέρδισε 282 έδρες στο σώμα αυτό στις εκλογές του 2014.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

900 εκατομμύρια: Είναι ο εκτιμώμενος αριθμός των ψηφοφόρων στην Ινδία, ενώ το 2014 ήταν 814,5 εκατομμύρια. Ο αριθμός των νέων ηλικίας 18 με 19 ετών που ψηφίζουν για πρώτη φορά εκτιμάται στα 15 εκατομμύρια.

66,4%: Το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές του 2014. Ένα ποσοστό 60-65% θεωρείται ικανοποιητικό στις εκλογές στην Ινδία.

1 εκατομμύριο: Ο αριθμός των εκλογικών κέντρων που σκοπεύει να δημιουργήσει η Εκλογική Επιτροπή.

2,33 εκατομμύρια: Ο αριθμός των ηλεκτρονικών εκλογικών μηχανημάτων που θα χρησιμοποιηθούν για τη διαδικασία.

10: Το 2014 η Εκλογική Επιτροπή είχε τοποθετήσει τουλάχιστον 18 εκλογικά κέντρα σε απομονωμένες περιοχές για 10 ή λιγότερους ψηφοφόρους, καθώς πιστεύει ότι κανένας ψηφοφόρος δεν θα πρέπει να διανύει περισσότερα από δύο χιλιόμετρα για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Και εφέτος ο αριθμός τους αναμένεται να είναι ανάλογος.

Εκλογικοί αντιπρόσωποι έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν βάρκες, ελικόπτερα, ακόμη και ελέφαντες για να φτάσουν σε απομονωμένα χωριά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης