ΗΠΑ: Ο Ρίτσαρντ Γκιρ απευθύνει έκκληση στο Κογκρέσο για στήριξη του Θιβέτ

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2023, 02:37
ΗΠΑ: Ο Ρίτσαρντ Γκιρ απευθύνει έκκληση στο Κογκρέσο για στήριξη του Θιβέτ

Ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός Ρίτσαρντ Γκιρ εξέφρασε την Τρίτη ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου την οργή του για τη «βάναυση» μεταχείριση των Θιβετιανών από την κυβέρνηση της Κίνας, στη διάρκεια ακρόασης για τις καταγγελίες σχετικά με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αυτήν την περιοχή των Ιμαλαΐων.

Υπέρμαχος των δικαιωμάτων των Θιβετιανών, ο 73χρονος ηθοποιός κατηγόρησε τις κινεζικές αρχές για «βαναυσότητα, συλλογική βία και διώξεις» σε βάρος των αυτοχθόνων.

Το Θιβέτ αποτελεί επαρχία της Κίνας από τη δεκαετία του 1950. Πολλοί Θιβετιανοί που ζουν εξόριστοι κατηγορούν το Πεκίνο για καταστολή και βασανιστήρια, υποστηρίζοντας ότι επιδιώκει να εξαλείψει τον πολιτισμό τους.

Περίπου ένα εκατομμύριο παιδιά από το Θιβέτ έχουν αποσπαστεί δια της βίας από τις οικογένειές τους και έχουν μεταφερθεί σε οικοτροφεία, κατήγγειλαν τον Φεβρουάριο τρεις ειδικοί ερευνητές του ΟΗΕ.

Ο Ρίτσαρντ Γκιρ απηύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να ενώσουν τις φωνές τους, ζητώντας από το Πεκίνο να ξαναρχίσει διάλογο για το «καθεστώς αυτονομίας» των Θιβετιανών.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2023, 02:37