Ο σύμβουλος και γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, εκτίμησε σήμερα ότι θα ήταν προς το συμφέρον της Σαουδικής Αραβίας να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, όπως έκαναν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Θα ήταν πολύ καλό για τις σαουδαραβικές επιχειρήσεις, για την άμυνα της Σ. Αραβίας και, για να είμαστε ειλικρινείς, πιστεύω ότι αυτό θα βοηθούσε επίσης τους Παλαιστίνιους», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε τηλεφωνικά σε δημοσιογράφους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όταν σκεφτόμαστε ποιοι δεν επιθυμούν μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ, είναι κυρίως το Ιράν. Αυτό δείχνει ότι (η συμφωνία) είναι μάλλον το σωστό πράγμα που πρέπει να γίνει».

Το Ιράν είναι ο κοινός εχθρός τόσο για το Ισραήλ, όσο και για τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία στην περιοχή.

Το Ριάντ, η μεγαλύτερη οικονομία του αραβικού κόσμου, δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής τη συμφωνία ομαλοποίησης των σχέσεων του Ισραήλ με τα ΗΑΕ, με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, που ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι προς το συμφέρον πολλών χωρών (του αραβικού κόσμου), από οικονομική άποψη και για λόγους ασφαλείας, να αποκτήσουν σχέσεις με το Ισραήλ», επέμεινε ο Κούσνερ. «Όσο περισσότερες χώρες ενωθούν, όπως το Ισραήλ με τα Εμιράτα (…) τόσο πιο δύσκολο θα γίνει για το Ιράν να διαιρεί και να βασιλεύει», κατέληξε.

Το Σάββατο, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί χαρακτήρισε «τεράστιο λάθος» την απόφαση των Εμιράτων να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης