Ιράν: Συγκρούσεις στη γενέτειρα της Μαχσά Αμινί - Οι αρχές «έκοψαν» το Internet

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2022, 16:39
Ιράν: Συγκρούσεις στη γενέτειρα της Μαχσά Αμινί - Οι αρχές «έκοψαν» το Internet

Συγκρούσεις ξέσπασαν την Τετάρτη μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και πολιτών που συγκεντρώθηκαν στη γενέτειρα της Μαχσά Αμινί, την πόλη Σαγκέζ, στην επαρχία Κουρδιστάν του βορειοδυτικού Ιράν, για να αποτίσουν φόρο τιμής στην 22χρονη, 40 ημέρες μετά τον θάνατό της.

«Ένας περιορισμένος αριθμός από αυτούς που παρευρέθηκαν στην επιμνημόσυνη τελετή για τη Μαχσά Αμινί συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις στα περίχωρα του Σαγκέζ και διαλύθηκαν. Μετά τις διάσπαρτες συγκρούσεις, η πρόσβαση στο διαδίκτυο στο Σαγκέζ διακόπηκε για λόγους ασφαλείας», ανέφερε το πρακτορείο, προσθέτοντας ότι οι συγκεντρωμένοι ήταν περίπου 10.000.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και μια μκο, ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών. «Δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και άνοιξαν πυρ εναντίον ανθρώπων στην πλατεία Ζιντάν στο Σαγκέζ», ανέφερε στο twitter η Hengaw, μια οργάνωση για τα δικαιώματα των Κούρδων του Ιράν που έχει έδρα τη Νορβηγία.

«Η αστυνομία αντιμετώπισης ταραχών πυροβόλησε εναντίον παρευρισκομένων στην τελετή που είχαν συγκεντρωθεί στο νεκροταφείο για το τέλος του 40ήμερου πένθους για τη Μαχσά... δεκάδες έχουν συλληφθεί», τόνισε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters.

Αψηφώντας τα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας πιστοί συγκεντρώθηκαν στο νεκροταφείο του ιρανικού Κουρδιστάν όπου έχει ταφεί η Αμινί. Η 22χρονη Κούρδισσα πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2022, 16:39