Η σωφρονιστική διοίκηση της ισπανικής περιφέρειας της Καταλονίας πρότεινε την Πέμπτη ένα καθεστώς ημιελευθερίας στους εννέα αυτονομιστές ηγέτες που έχουν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης για την απόπειρα απόσχισης του 2017, ανακοίνωσε η περιφερειακή κυβέρνηση.

Η πρόταση αναμένεται να εξεταστεί από το περιφερειακό καταλανικό “υπουργείο” Δικαιοσύνης, που θα την επικυρώσει πιθανόν καθώς η Καταλονία ελέγχεται από τους αυτονομιστές. Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν κατάφερε να επικοινωνήσει με αυτό το περιφερειακό υπουργείο την Πέμπτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαχείριση των φυλακών περιλαμβάνεται στις πολλές αρμοδιότητες της καταλανικής κυβέρνησης. Ωστόσο, η απόφαση της περιφέρειας μπορεί να εφεσιβληθεί ενώπιον τακτικού δικαστηρίου και, σε τελευταίο βαθμό, ενώπιον του ανώτατου δικαστηρίου που θα έχει τον τελευταίο λόγο.

Τον Οκτώβριο του 2019, το ανώτατο δικαστήριο είχε καταδικάσει για “στάση” σε ποινές φυλάκισης από 9 έως 13 έτη, επτά αιρετούς και δύο αυτονομιστές ηγέτες για τον ρόλο τους το 2017 στη διοργάνωση ενός απαγορευμένου δημοψηφίσματος αυτοδιάθεσης μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

‘Ολοι είναι φυλακισμένοι τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια, σχεδόν τρία χρόνια μερικοί, γιατί είχαν ήδη προφυλακιστεί προηγουμένως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, όλοι τους έχουν ήδη καταφέρει να βγαίνουν τακτικά από τη φυλακή με άδειες εργασίας και εθελοντισμού, κάτι που έχει καταγγελθεί ως ευνοϊκή μεταχείριση από τα κόμματα που είναι κατά της απόσχισης.

Τα συμβούλια των τριών φυλακών όπου εκτίουν την ποινή τους οι καταδικασθέντες αποφάνθηκαν υπέρ της χορήγησης ενός καθεστώτος τρίτου βαθμού, ομόφωνα σε όλες τις περιπτώσεις”, δήλωσε στον Τύπο ο Αρμάντ Καλντερό, γραμματέας επί των ποινικών μέτρων του περιφερειακού “υπουργείου” Δικαιοσύνης.

Το καθεστώς αυτό “θα προϋποθέτει ότι, από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή, θα μπορούν να βγαίνουν και να επιστρέφουν να κοιμούνται στη φυλακή και να περνούν το Σαββατοκύριακο στο σπίτι τους”, πρόσθεσε.

Το μέτρο αυτό αφορά τον πρώην αντιπρόεδρο της περιφέρειας Οριόλ Ζουνκέρας, που έλαβε την πιο βαριά ποινή, τα άλλα πέντε μέλη της περιφερειακής κυβέρνησης, την πρώην πρόεδρο του περιφερειακού κοινοβουλίου και τους προέδρους των οργανισμών ANC και Omnium.

Οι αυτονομιστές που έχουν την εξουσία στην Καταλονία απέφυγαν να δώσουν αυτόματα αυτή την ημιελευθερία στους πρώην ηγέτες τους — τους οποίους θεωρούν “πολιτικούς κρατούμενους” — κάτι που έχει επικριθεί ιδιαίτερα από ορισμένους πιο ριζοσπαστικούς τομείς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης