Σχεδόν 400 μετανάστες διασώθηκαν τη νύχτα Τρίτης προς Τετάρτη κοντά στις ιταλικές ακτές, ενώ το ανθρωπιστικό πλοίο Ocean Viking με περισσότερους από 300 διασωθέντες μετανάστες επιβαίνοντες, που αναζητούσε από την Κυριακή ασφαλές λιμάνι, έλαβε άδεια να ελλιμενιστεί στη Σικελία.

Σύμφωνα με μια ανακοίνωση της ιταλικής ακτοφυλακής, 396 άνθρωποι που επέβαιναν σε ένα αλιευτικό σκάφος κοντά στο λιμάνι Ποτζάλο στη Σικελία, διασώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι κακές καιρικές και θαλάσσιες συνθήκες έκαναν τις επιχειρήσεις διάσωσης πολύ περίπλοκες», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ακτοφυλακή.

Εικόνες από βίντεο δείχνουν το αλιευτικό σκάφος να γέρνει εν μέσω κυμάτων και οι μετανάστες να μεταφέρονται σε δύο ρυμουλκά που συνέδραμαν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Παράλληλα, το Ocean Viking, που διαχειρίζεται η ΜΚΟ SOS Méditerranée και μετέφερε 306 μετανάστες που είχε διασώσει σε άλλες επιχειρήσειες, έλαβε το πράσινο φως να ελλιμενιστεί στη Σικελία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Απερίγραπτη ανακούφιση πάνω στο Ocean Viking», τόνισε η ΜΚΟ με ανάρτηση στο twitter. Το πλοίο πήρε άδεια να δέσει στο λιμάνι της Αουγκούστα, στην ανατολική ακτή της Σικελίας.

Προηγουμένως, η Κλερ Τζουσάτ, αρμόδια επικοινωνίας στο πλοίο, έκανε έκκληση για βοήθεια, τονίζοντας ότι ορισμένοι διασωθέντες βρίσκονται εν πλω για περισσότερο από μια εβδομάδα και ότι μεταξύ αυτών ήταν εννέα παιδιά.

«Μόλις περάσαμε μέσα από μια καταιγίδα με περισσότερα από δύο μέτρα κύματα, βρέχει, το κατάστρωμα είναι γεμάτο νερό, χθες το βράδυ οι διασωθέντες ήταν μούσκεμα, παγωμένοι, πρέπει να μπορέσουμε να αποβιβαστούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα, αποτελεί καθήκον των κρατών μας», είπε η Τζουσάτ.

Το Ocean Viking είχε διασώσει τους μετανάστες σε τέσσερις διαφορετικές επιχειρήσεις. Από την Κυριακή αναζητούσε ένα λιμάνι για να ελλιμενιστεί.

Περισσότεροι από 57.000 μετανάστες έχουν αποβιβαστεί στην Ιταλία από την αρχή του έτους, λίγο περισσότερους από 30.000 την ίδια περίοδο το 2020, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με δεδομένα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), τουλάχιστον 22.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο από το 2014 προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη, εκ των οποίων πάνω από 1.500 από τις αρχές του φετινού έτους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης