Δικαστήριο της Κολομβίας διέταξε χθες Σάββατο (4/6) να επιβληθούν χρηματικό πρόστιμο και κατ’ οίκον πενθήμερη φυλάκιση στον πρόεδρο της χώρας της Λατινικής Αμερικής, τον Ιβάν Ντούκε, αποφαινόμενο ότι ο αρχηγός του κράτους δεν εφάρμοσε απόφαση που τον υποχρέωνε να προστατεύσει εθνικό δρυμό.

Ειδικοί επισημαίνουν πάντως ότι η απόφαση του δικαστηρίου της Ιβαγκέ, της πρωτεύουσας της επαρχίας Τολίμα, δεν υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί. Για να διενεργηθεί οποιαδήποτε έρευνα και για να απαγγελθεί οποιαδήποτε κατηγορία στον πρόεδρο της Κολομβίας πρέπει να συγκροτηθεί ειδική επιτροπή του κοινοβουλίου· ο αρχηγός του κράτους μπορεί να δικαστεί μόνο από το Κογκρέσο, δυνάμει του Συντάγματος της λατινοαμερικάνικης χώρας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την ετυμηγορία, ο κ. Ντούκε κρίθηκε ένοχος για περιφρόνηση της δικαιοσύνης, διότι δεν έλαβε μέτρα για την προστασία του εθνικού δρυμού Λος Νεβάδος, όπως τον υποχρέωνε απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου το 2020.

Το δικαστήριο έκρινε ότι ο συντηρητικός πρόεδρος θα πρέπει να καταβάλει πρόστιμο περίπου 4.000 δολαρίων και έχει υποχρέωση να δημιουργήσει ειδική μονάδα της αστυνομίας ή του στρατού που θα είναι επιφορτισμένη με την προστασία του δρυμού.

Ο απερχόμενος αρχηγός του κράτους –η θητεία του ολοκληρώνεται τον Αύγουστο– αντέτεινε πως η κυβέρνησή του προστατεύει τους εθνικούς δρυμούς και ότι συμμορφώθηκε προς την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την προστασία Λος Νεβάδος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαρακτήρισε «ανεξήγητη» και αντισυνταγματική την ετυμηγορία σε βίντεο που μοιράστηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, επιμένοντας πως η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου εκτελέστηκε.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλσον Ρουίς τόνισε σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του προς τους δημοσιογράφους ότι υποβλήθηκαν τεκμήρια στο δικαστήριο της Ιβαγκέ για τη συμμόρφωση της κυβέρνησης προς την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αλλά αγνοήθηκαν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης