Η κυβέρνηση της Κολομβίας απέρριψε χθες Παρασκευή την προσφορά του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) να αρχίσουν εκ νέου οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, που τερματίστηκαν επίσημα τον Ιανουάριο, έπειτα από μια φονική επίθεση στην Μπογοτά, και τόνισε πως δεν θα επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών παρά μόνο όταν οι αντάρτες της οργάνωσης αναστείλουν τη δράση τους.

«Δεν μπορούμε να καθίσουμε στο τραπέζι με μια οργάνωση που απαγάγει, που δεν δίνει καμία πληροφορία για τους πολυάριθμους ομήρους (…) και που, πάνω απ’ όλα, διαπράττει παράλογα και εντελώς αδικαιολόγητα εγκλήματα», δήλωσε ο Ύπατος Επίτροπος για την Ειρήνη, ο Μιγκέλ Σεμπάγιος, στον κολομβιάνικο ραδιοφωνικό σταθμό W.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέλη της αντιπροσωπείας του ELN στην Κούβα εξέφρασαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα την πρόθεσή τους να ξαναρχίσουν να διαπραγματεύονται με την κυβέρνηση του προέδρου Ιβάν Ντούκε, με μήνυμά τους που επιδόθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο Βατικανό και στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

«Είναι καθήκον μας να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε πολιτική λύση στη σύρραξη», υπογράμμισε η οργάνωση, επισήμως η τελευταία που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στη Λατινική Αμερική, στο έγγραφο αυτό, το οποίο παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αβάνα, την πρωτεύουσα της Κούβας, όπου διεξήχθη ο πιο πρόσφατος γύρος των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, επί των ημερών του κεντρώου πρώην προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος (2010-2018).

Ο Ιβάν Ντούκε, που ανήκει στη σκληρή δεξιά της Κολομβίας και ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Αύγουστο του 2018, έθεσε εξαρχής πολύ αυστηρούς όρους για να επαναληφθούν οι συνομιλίες και εντέλει διέκοψε τη διαδικασία μετά την επίθεση του Ιανουαρίου με αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά η οποία στοίχισε τη ζωή σε 22 σπουδαστές της σχολής της αστυνομίας στην Μπογοτά, πέραν του δράστη της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μιγκέλ Σεμπάγιος επανέλαβε χθες ότι η «πόρτα του διαλόγου» δεν θα ανοίξει παρά μόνο όταν ο ELN επιδείξει «αληθινή βούληση να μη συνεχίσει τις εγκληματικές του δραστηριότητες». «Τότε θα μπορέσουμε να καθίσουμε στο τραπέζι και να δούμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε», συμπλήρωσε.

Για την κυβέρνηση Ντούκε προαπαιτούμενα μεταξύ άλλων είναι να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι όμηροι και οι αιχμάλωτοι του ELN και να ανασταλούν οι «εγκληματικές δραστηριότητες» της οργάνωσης, ανάμεσά τους οι συχνές επιθέσεις εναντίον πετρελαϊκών υποδομών.

Κατά κυβερνητικές εκτιμήσεις, οι αντάρτες κρατούν 12 ομήρους, για την απελευθέρωσή των οποίων απαιτούν την καταβολή μεγάλων χρηματικών ποσών σε λύτρα.

Ο Σεμπάγιος καταδίκασε εξάλλου τη «χρησιμοποίηση» παιδιών σε βίντεο που κυκλοφόρησε πρόσφατα ο ELN για την 55η επέτειο από την έναρξη της ένοπλης δράσης του, κάνοντας λόγο περί «εγκλήματος πολέμου».

Ο ELN, που εμφανίστηκε το 1964 και επισήμως χαρακτηρίζεται η τελευταία οργάνωση που συνεχίζει τον ανταρτοπόλεμο μετά την υπογραφή στα τέλη του 2016 της συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στην Μπογοτά και την τότε ακόμη πολύ ισχυρότερη οργάνωση ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), υπολογίζεται από τις αρχές ότι διαθέτει περίπου 2.300 μαχητές και ένα ευρύ δίκτυο υποστήριξης στις αστικές ζώνες.

Η οργάνωση, που ίδρυσαν ριζοσπαστικοποιημένοι καθολικοί ιερείς εμπνεόμενοι από τις ιδέες του Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα, δρα στο 10% των κοινοτήτων της Κολομβίας, κυρίως κατά μήκος των συνόρων της χώρας με τη Βενεζουέλα και στις κολομβιάνικες ακτές στον Ειρηνικό Ωκεανό, κατά ερευνητές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης