Κονγκό: Πέθανε ο πρώτος άνθρωπος που μολύνθηκε από τον ιό Έμπολα

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019, 06:00
Κονγκό: Πέθανε ο πρώτος άνθρωπος που μολύνθηκε από τον ιό Έμπολα

Ο πρώτος άνθρωπος που μολύνθηκε από τον ιό Έμπολα στην Γκόμα, τη μεγαλύτερη πόλη στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, πέθανε, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η κυβέρνηση.

Η εξάπλωση του ιού στην Γκόμα, μια πόλη με περίπου 1 εκατ. κατοίκους στα σύνορα με τη Ρουάντα, αύξησε τους φόβους ότι η επιδημία, που είναι ήδη η δεύτερη φονικότερη του ιού στα χρονικά, μπορεί να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Ο ασθενής ήταν ένας ιερέας που μολύνθηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην πόλη Μπουτέμπο, ένα από τα επίκεντρα της επιδημίας, πριν επιβιβαστεί σε λεωφορείο προς την Γκόμα, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας του ΛΔ Κονγκό. Τη Δευτέρα μεταφέρθηκε από την Γκόμα σε κλινική στο Μπουτέμπο για να νοσηλευθεί, όπου και πέθανε, δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Βόρειου Κίβου, ο Κάρλι Ενζάνζου, σε συνεδρίαση με θέμα την αντιμετώπιση του Έμπολα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι αξιωματούχοι από τον τομέα της υγείας είχαν ταυτοποιήσει 60 ανθρώπους που είχαν έλθει σε επαφή με τον ιερέα από τότε που εκείνος ασθένησε και ότι οι μισοί εξ αυτών είχαν εμβολιαστεί.

Η Γκόμα, που βρίσκεται σε απόσταση 350 χιλιομέτρων νότια από από την περιοχή όπου εντοπίστηκε αρχικά ο Έμπολα πριν από έναν χρόνο, είναι η μεγαλύτερη πόλη που επηρεάζεται από την επιδημία του εξαιρετικά φονικού ιού, η οποία μέχρι στιγμής έχει μολύνει περισσότερους από 2.500 ανθρώπους και έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 1.700 ασθενείς.

Πριν από έναν μήνα στη γειτονική Ουγκάντα επιβεβαιώθηκαν τρία κρούσματα που προέρχονταν από το Κονγκό, αλλά έκτοτε δεν έχουν αναφερθεί νέες περιπτώσεις σε αυτήν τη χώρα.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019, 06:01