Ιάπωνας πολιτικός της περιφερειακής διοίκησης ζήτησε σήμερα συγγνώμη επειδή πούλησε μάσκες σε δημοπρασία που έκανε στο ίντερνετ, από την οποία κέρδισε ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 76.000 ευρώ, την ώρα που η χώρα υποφέρει από έλλειψη μασκών λόγω της επιδημίας του νέου κορωνοϊού.

Ο Χιρογιούκι Μορότα, μέλος της περιφερειακής συνέλευσης της Σιζουόκα, στο κεντρικό τμήμα της χώρας και ιδιοκτήτης μιας επιχείρησης εισαγωγών, υπεραμύνθηκε της απόφασής του να προχωρήσει στη δημοπρασία αυτή σε συνέντευξη που παραχώρησε σε δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης, κατά την οποία παραδέχθηκε ωστόσο ότι ήταν λάθος η στιγμή που έγινε η δημοπρασία αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μορότα διευκρίνισε ότι έθεσε σε δημοπρασία στο ίντερνετ δεκάδες φορές σε διάστημα ενός μήνα παρτίδες μασκών, ορισμένες περιείχαν 2.000 τεμάχια, κάνοντας τζίρο 8,88 εκατομμυρίων γεν. Κάθε παρτίδα πωλούνταν μεταξύ των 34.000 και 170.000 γεν (291 ως 1.456 ευρώ), πρόσθεσε.

Ο Μορότα δήλωσε επίσης ότι είχε αγοράσει τον πολύτιμο αυτόν εξοπλισμό πριν από 10 χρόνια στην Κίνα έναντι 15 γεν το τεμάχιο (0,13 ευρώ), σύμφωνα με την περιφερειακή εφημερίδα Shizuoka Shimbun, ήτοι 30.000 γεν (257 ευρώ) για μια παρτίδα 2.000 μασκών.

«Πρόκειται για στοκ που είχε παραμείνει στην επιχείρησή μου για χρόνια. Δεν μπορώ να πω ότι καρπώθηκα αδικαιολόγητο κέρδος» σημείωσε. «Ωστόσο ως μέλος της συνέλευσης της νομαρχίας αισθάνομαι ηθική ευθύνη» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πολιτικός, ο οποίος ζήτησε συγγνώμη αφότου δέχθηκε σωρεία επικρίσεων για τη δημοπρασία αυτή, δήλωσε ότι η τιμή στην οποία πωλήθηκαν οι μάσκες ήταν συμβατή με αυτήν της αγοράς.

Οι Ιάπωνες χρήστες του ίντερνετ διαμαρτύρονται για την έλλειψη μασκών και υποψιάζονται ότι κάποιοι έχουν αγοράσει μεγάλες ποσότητες για να τις μεταπωλήσουν με σκοπό το κέρδος.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε ζήτησε από τις πλατφόρμες δημοπρασιών στο ίντερνετ να αποθαρρύνουν την πώληση μασκών ή αντισηπτικών για τα χέρια προκειμένου να σταματήσει ο πλειστηριασμός τέτοιων προϊόντων.

Ο Μορότα δήλωσε παράλληλα ότι δεν σκοπεύει να απαρνηθεί την πολιτική του θητεία στην περιφερειακή συνέλευση, αλλά διαβεβαίωσε ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του ως επικεφαλής της επιχείρησής του, στην οποία θα αντικατασταθεί από τη σύζυγό του. Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την περιφερειακή κυβέρνηση της περιοχής του για να δωρίσει τα έσοδα της πώλησης αυτής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης