Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.561 κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμός άνευ προηγουμένου αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορωνοϊού στο νησί της Καραϊβικής, ενώ ακόμη 11 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα έφθασε τους 1.170 νεκρούς επί συνόλου 169.365 μολύνσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αριθμός των επιλεγόμενων ενεργών κρουσμάτων έχει φθάσει τα 8.364, επίπεδο που είναι το υψηλότερο τους 15 μήνες της υγειονομικής κρίσης. Ρεκόρ καταγράφηκε επίσης ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων που οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα (1.511).

Αν και η Αβάνα παραμένει επίκεντρο της πανδημίας, η προσοχή των αρχών έχει επικεντρωθεί τις τελευταίες ημέρες στη γειτονική επαρχία Αρτεμίσα, όπου οι μολύνσεις αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό.

Στην πρωτεύουσα διεξάγεται από τον Μάιο εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης με τα δύο πιο προχωρημένα υποψήφια εμβόλια που αναπτύχθηκαν εγχωρίως, τα Soberana 2 και Abdala. Οι αρχές θέλουν ολόκληρος ο πληθυσμός της (2,2 εκατ.) να έχει ανοσοποιηθεί στα τέλη Ιουλίου. Εμβολιασμοί γίνονται επίσης στις επαρχίες Πινάρ δελ Ρίο, Ματάνσας, Σαντιάγο ντε Κούμπα και στην Ίσλα δε Χουβεντούδ. Έχουν λάβει μία δόση πάνω από 2,2 εκατ., δύο 1,4 εκατ. και τρεις κάπου 794.000 πολίτες. Έχουν χορηγηθεί συνολικά πάνω από 4,8 εκατ. δόσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Αβάνα ευελπιστεί πως τον Αύγουστο θα έχει εμβολιαστεί το 70% των 11,2 εκατ. πολιτών της Κούβας και θα έχει ανοσοποιηθεί πρακτικά όλος ο πληθυσμός μέσα στη χρονιά.

Υπό εμπάργκο των ΗΠΑ από το 1962, η Κούβα άρχισε να αναπτύσσει δικά της εμβόλια τη δεκαετία του 1980. Από τα 13 εμβόλια που αξιοποιούνται στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος ανοσοποίησης, τα οκτώ παράγονται εντός της χώρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης